Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată
Roxana Dobre -Cum se calculează despăgubirile de secetă în 2024. Mai mulți fermieri ne-au contactat la redacție pentru a ne cere lămuriri privind sumele ce le vor intra în conturi pentru pierderile suferite în acest an din cauza deficitului de ploi.
În acest articol:
Fermierii se află deja în perioada în care pot depune la Direcțiile Agricole Județene (DAJ) cererea pentru ajutorul de maxim 1.000 lei/ha la secetă campania derulându-se în următoarele zece zile lucrătoare până la 28 octombrie, termen prevăzut în Ordonanță de urgență nr. 120/2024 care a fost publicată în Monitorul Oficial. Foarte mulți fermieri ne-au întrebat care este suprafața calamitată pentru care se acordă ajutorul de stat.
Citiți și: Guvernul a aprobat despăgubirile de secetă: 1.000 lei pentru fiecare hectar calamitat!
Despăgubiri de secetă – cum se calculează sumele pentru suprafața calamitată
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat într-o conferință care a avut loc marți, 15 octombrie, că în perioada următoare vor începe şi plăţile pentru despăgubirile acordate fermierilor pentru culturile afectate de secetă în acest an. Ulterior, marți seară a apărut în Monitorul Oficial nr.1034 Ordonanța de urgență privind instituirea schemei de ajutor. Fermierii însă au cerut clarificări cu privire la sumele care le vor intra în conturi, având în vedere că grantul anunțat era de 1.000 de lei/ha indiferent de suprafața calamitată.
”Sprijinul este de 1.000 lei pe hectar calamitat, conform proceselor-verbale de constatare a pagubelor. Beneficiază de acest sprijin orice fermier, indiferent dacă este persoană fizică, întreprindere individuală, familială sau persoană juridică, care a depus o cerere de plată la APIA şi care deţine un proces de constatare a pagubelor din care reiese că suprafaţa calamitată este de minim 30%”, a spus ministrul Agriculturii, Florin Barbu, într-o conferinţă de presă susţinută pe 9 octombrie la Palatul Victoria.
Ulterior, chestionat în conferința de presă susținută ieri la Ministerul Agriculturii, Florin Barbu a precizat că ”că toata suprafața care e trecută în coloana 5 din procesul-verbal va primi un sprijin de 1.000 de lei/ha”.
Astfel un fermier care a avut o suprafață totală declarată la APIA de 10 hectare iar din acestea 50% au fost afectate de secetă ar trebui să aibă trecut în procesul-verbal o suprafață de 5 hectare pe care primește 1.000 lei pe hectar, adică 5.000 de lei.
Despăgubiri de secetă 2024 – model de calcul
Agrointeligența-AGROINTEL.RO a intrat și în posesia unui proces-verbal al unui fermier din vestul țării pentru a vedea cum s-a aplicat procentul de despăgubire pe suprafața calamitată. Astfel, despăgubirea de 1.000 de lei se va acorda pentru suprafețele calamitate din coloana 5 (totalul de 117,82 de hectare – calculat cu procent de 65% din suprafața totală declarată în cererea APIA, respectiv 181,26 de hectare). Cuantumul total achitat acestui fermier va fi de 117.820 de lei (117,82 ha X 1.000 lei/ha).
Buget de 2 miliarde lei pentru plata despăgubirilor
Potrivit datelor MADR, în urma centralizării datelor privind fermierii care au depus înştiinţări cu suprafeţele şi culturile afectate de secetă din toamna anului 2023, un număr de peste 16.000 de fermieri au solicitat constatarea şi evaluarea pagubelor la culturi. Au fost încheiate procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor pentru suprafaţa de peste 320.000 hectare, din care peste 200.000 hectare cu grâu.
Pentru celelalte culturi din primăvara anului 2024 în special porumb şi floarea-soarelui, plante perene, plantaţii pomicole, plantaţii viticole sunt înregistrate peste 138.000 de solicitări ale fermierilor pentru constatarea şi evaluarea pagubelor, pentru care se întocmesc procese-verbale, pentru o suprafaţă totală la nivel naţional, de peste 2,2 milioane ha teren agricol.
Cea mai mare parte a acestor suprafeţe sunt calamitate între 50% şi 100%.