• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vreme bună pentru agricultură: Umiditate optimă în sol, temperaturi în scădere

    Violina Gorcinschi -

    Agrometeo la mijlocul lunii octombrie. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a anunțat că, în intervalul 17-23 octombrie, vremea se va răci, însă temperatura solului va rămâne optimă pentru dezvoltarea culturilor de toamnă. În această perioadă, temperatura medie a aerului din timpul zilei va fi de 2 – 14°C, iar cea a solului, de 6 și 13°C  la câmpie. Rezerva de umiditate din sol se va încadra la valori optime în majoritatea regiunilor.

    Meteorologii au avertizat în buletinul agrometeo pentru perioada următoare că, chiar dacă se va răci, nivelul de precipitații va fi unul scăzut, cu ploi locale, însoțite de intensificări temporare ale vântului în mare parte din regiunile agricole ale țării.

    Agrometeo la mijlocul lunii octombrie. Temperaturi scăzute în majoritatea regiunilor

    Pe ansamblu, meteorologii au anunțat că, în acest interval, va predomina o vreme mai rece sub aspect termic, în majoritatea zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 2 și 14°C, abaterile termice negative fiind de 1 – 4°C, pe întreg teritoriul agricol. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 8 și 19°C, în aproape toată ţara.

    Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între -4 și 8°C în cea mai mare parte a regiunilor, valori mai scăzute fiind posibile în estul Transilvaniei, izolat producându-se brumă.

    Citește și: Vremea în următoarele patru săptămâni. Ploi și temperaturi mai scăzute

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimile de 5 şi 10 cm va oscila între 6 și 13°C în zonele de câmpie, limite optime desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie la culturile de toamnă înființate în epoca optimă.

    Din punct de vedere pluviometric, sunt prognozate ploi locale, reduse cantitativ, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în majoritatea regiunilor agricole.

    Agrometeo la mijlocul lunii octombrie. Rezerva de umiditate pentru principalele culturi de toamnă

    Pe fondul regimului hidro-termic favorabil din aer şi sol, procesele de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă se vor desfăşura în general normal în aproape toată ţara şi uşor mai lent în depresiunile nordice şi centrale.

    Starea de vegetaţie a plantelor se va prezenta bună şi medie în culturile înființate în epoca optimă, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv şi pe arealele agricole unde se vor menţine deficite de apă în sol.

    Orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge fazele de germinare-răsărire (10-100%) şi izolat apariţia primelor frunze (10-40%).

    Sub aspect fenologic, rapița se va afla la germinare (50-100%), răsărire (20-100%) şi formarea primelor frunze (4-6 frunze), cu o stare de vegetaţie a plantelor pe ansamblu medie şi bună.

    Porumbul ajuns la maturitate tehnologică (100%) se va recolta de pe ultimele suprafețe.

    Sfecla de zahăr va înregistra uscarea aparatului foliar, maturitatea tehnologică şi recoltarea (10-100%), iar la cartof se vor putea definitiva lucrările de recoltare.

    Pomii fructiferi şi viţa de vie vor parcurge predominant fazele de maturare rodului/lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, continuându-se recoltarea fructelor.

    În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon (eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arat, pregătirea patului germinativ, semănat, recoltare) vor fi întrerupte temporar.

    Recomandări de specialitate: 

    Citește și: Recoltare de urgență pentru porumbul dintr-o comună

    Agrometeo la mijlocul lunii octombrie. Rezerva de umiditate din sol, în limite satisfăcătoare

    În intervalul 17 – 23 octombrie, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a ţării. Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică) pe suprafeţe agricole extinse din Oltenia, local în vestul, sud-vestul și sudul Munteniei.

    Astăzi, joi, la data de 17 octombrie, rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime în cea mai mare parte a ţării. Conținutul de apă din sol prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică) pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local în vestul, sud-vestul și sudul Munteniei.

    Rezerva de umiditate din sol la data de 17 octombrie (foto: meteoromania.ro)

     


    Te-ar mai putea interesa

    Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program Avans APIA 2024 – zootehnie. Plățile pe cap de animal la prima tranșă din subvenții Ionuț Curtușan a acceptat să îi fie ucise toate oile: ”Nu am cedat pentru bani, ci pentru binele țării”

    Ultimele știri

    Sămânță de cereale din soiuri românești de la Stațiunea Lovrin – oferta. Prețuri cu reduceri pentru fermieri! Anunț DAJ pentru crescătorii de animale: Lucerna și pășunile nu primesc despăgubiri pentru secetă! Cosmin Micu: Limita de 280.000 de euro pe cadrul Ucraina ne scoate de la creditare. Porumbul, mai ieftin ca acum 14 ani!