• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an!

    Roxana Dobre -

    Avans APIA 2024 – premieră la plățile din acest an! Fermierii care s-au aflat în eșantionul de control în teren primesc de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) avansul pe suprafață. Un șef APIA a anunțat că aceasta este o premieră în campania actuală de plăți având în vedere că în anii trecuți fermierii verificați în teren nu primeau banii.

    Directorul APIA Harghita, Haschi Andras, a anunțat că pe lista de plată pentru prima tranșă a subvențiilor se află și fermierii care s-au aflat la control în terne pentru campania 2024. Conform acestuia în anii trecuți acest lucru nu era posibil din cauza softului pentru subvenții.

    Citiți și: Avans APIA 2024 – primii bani în conturi! Plăți pentru 50.137 de fermieri!

    Directorul APIA Harghita, Haschi Andras (foto: marosvasarhelyiradio.ro)

    Avans APIA 2024 și pentru fermierii din eșantionul de control

    Șeful APIA Harghita a subliniat că agenția a început efectuarea plăţilor în avans către cei peste 24.000 fermieri din judeţ, care au depus cereri de subvenţie, activitate care va continua până în data de 1 decembrie. Haschi Andras, a informat că miercuri, 16 octombrie în prima zi de efectuare a plăţilor, au fost pregătite pentru plată peste 15.000 dosare, iar în zilele următoare alte sute de dosare vor fi achitate.

    Fermierii vor primi majoritatea sumelor, respectiv 70% avans din subvenţia de bază şi 85% din subvenţia din fondurile pe dezvoltare rurală iar pe lista de plată se află și beneficiarii de subvenții care au fost la control.

    ”Faţă de anii trecuţi, noutatea este că şi fermierii care au fost în control pe teren îşi vor primi banii, pentru că sistemul informatic este într-un stadiu atât de avansat încât dosarele fermierilor controlaţi în teren pot fi şi ele finalizate. În anii precedenţi era mai greu să introducem rezultatele controlului pe teren în sistem, dar acum sistemul a fost pregătit din timp, aşa că suntem pe calea cât se poate de bună”, a spus şeful APIA Harghita.

    Haschi Andras a mai arătat că, de 17 ani, în judeţul Harghita intră, anual, din subvenţii, între 70 şi 80 de milioane de euro, sume care se regăsesc în terenurile lucrate sau în modernizarea gospodăriilor.

    În eșantionul de control din acest an s-au aflat un număr total de 13.160 fermieri și o suprafață totală controlată de 795.003,69 ha, împărțiți astfel:

    – pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul vegetal – 7.912 fermieri;
    – pentru controlul pe teren aferent schemelor de ajutor din sectorul zootehnic –5.356 fermieri;
    – pentru controlul pe teren privind condiționalitatea – 1.314 fermieri.

    Citiți și: Avans APIA pentru un hectar de pășune. Sumele care intră în conturile fermierilor

    APIA a achitat 35.530.415,19 euro la nivel național, în prima zi de plăți

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a anunțat printr-un comunicat că în prima zi de debut a campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, a fost autorizată la plată suma de 35.530.415,19 euro, reprezentând avans pentru un număr de 50.137 fermieri. Campania de plăți în avans se va derula în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie, perioadă în care APIA va efectua plăți în valoare de 1,2 miliard de euro pentru un număr de peste 700.000 fermieri eligibili.


    Te-ar mai putea interesa

    Avans APIA 2024. Ultima oră înainte de plata primei tranșe din subvenții Vremea în weekend. Alertă meteo de ploi și rafale de vânt – județele vizate Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată

    Ultimele știri

    Ministrul Florin Barbu: Eu nu cred că vor fi creşteri de preț la carnea de porc! Ministrul Florin Barbu a anunțat sumele care intră în sectorul de procesare agroalimentară Florin Barbu: Avem un grad de autosuficienţă de peste 150% atât la carnea de pui, cât şi la ouă