• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adio despăgubiri de secetă! Asigurare națională a culturilor agricole, prin Eximbank

    Angelica Lefter -

    Schimbările climatice au devenit o problemă pentru fermieri în ultimii ani. Specialiștii și fermierii deopotrivă au sesizat că seceta face ravagii în culturi, iar eforturile autorităților pentru despăgubiri sunt din ce în ce mai mari. Ca soluție revelatoare, se ia în considerare ca fermierii să aibă prime de asigurare cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei pe hectar, după cum a spus ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

    Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, prezent vineri, pe 18 octombrie, la deschiderea MoldAgro Expo – Moldova Agricolă Târgul Fermierilor, de la Roman, județul Neamț,  a vorbit despre planurile pe care le pune în practică în vederea sprijnirii fermierilor care au fost afectați de secetă.

    Citiți și: CEC Bank și EximBank – finanțare de 8 mil. euro pentru cel mai mare producător de ouă din România

    Fermierii ar putea avea prime de asigurare a culturilor (foto: realitateaderges.net)

    Într-un an greu ca acesta, Guvernul a alocat 2 miliarde de lei pentru plata despăgubirilor de secetă, dar a venit în sprijinul fermierilor și prin garantarea unor credite și suspendarea ratelor la bănci.

    ”Este an fără precedent în care premierul, Marcel Ciolacu, a înțeles greutatea prin care trec fermierii români și a alocat peste 25 de miliarde de lei, asta înseamnă peste 2% din PIB-ul României. Ne-am asumat și am venit și în Guvernul României cu trei ordonanțe esențiale pentru fermierii români. Vorbim de partea de suspendare a ratelor până la 1 august, de suspendarea executării silite până la 1 august a fermierilor români. Doi, fără precedent, în România nu a existat, în ultimii 30 de ani, s-a legiferat un credit cu 1,95% dobândă prin care fermierii face plata facturilor restante către furnizorii, distribuitorii de inputuri, dar și plata anumitor credite cu o dobândă mai mare. În completare, la fel, fără precedent, s-au alocat 2 miliarde de lei pentru plata despăgubirilor la secetă pentru că a fost un an greu. Schimbările climatice din România i-au afectat foarte mult pe fermierii români. La fel, îi plătim în același an în care s-a produs seceta, sunt peste 2 miliarde”, a menționat ministrul Florin Barbu.

    Citiți și: EximBank finanţează grupul Agricover cu 70 de milioane de lei

    Asigurare națională a culturilor agricole prin Eximbank

    Șeful de la Agricultură a mai adăugat că deschide discuțiile cu banca de stat Eximbank pentru cu un proiect prin care fermierii să aibă prime de asigurare cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei pe hectar. Astfel, pe lângă partea de asigurare, în România se va debloca foarte mult și partea de creditare, a arătat ministrul Florin Barbu. Cu culturile asigurate, producătorii agricoli vor deveni finanțabili și, în final, sistemul agricol nu va mai necesita plata despăgubirilor, culturile fiind asigurate împotriva secetei.

    ”Complementar aștept EximBank să vină cu un proiect. Deja sunt în discuții avansate. Este al patrulea proiect important pentru fermierii români pe care mi-aș dori să îl aprob până pe 31 decembrie. Practic, statul român să asigure cele 7 milioane de hectare. Fermierii să aibă prime de asigurare cuprinse între 2.000 și 3.000 de lei pe hectar pentru că, pe lângă partea de asigurare, în România se va debloca foarte mult și partea de creditare pentru că fermierii merg foarte mult la sistemul bancar pentru a lua credite și linii de credit pentru a finanța și înființa culturile agricole în România. Producătorii agricoli tot timpul trebuiau să vină cu partea de gaj, cu utilaje, terenuri sau alte hale pe care dânșii le au și cred că prin aceste prime de asigurări și băncile vor debloca finanțările în sistemul de agricultură din România”, a menționat ministrul Agriculturii.

    Exim Banca Românească, Banca de Export-Import a României, a fost înființată în anul 1992 ca societate comercială pe acțiuni, având ca acționar majoritar Statul român. Până de curând, pachetul majoritar de acțiuni (95,3%) a fost gestionat de Ministerul român al Finanțelor și alți 5 acționari de stat.


    Te-ar mai putea interesa

    Vremea în weekend. Alertă meteo de ploi și rafale de vânt – județele vizate Avans APIA 2024 – primii bani în conturi! Plăți pentru 50.137 de fermieri! Ionuț Curtușan a acceptat să îi fie ucise toate oile: ”Nu am cedat pentru bani, ci pentru binele țării”

    Ultimele știri

    UE vă amâna cu un an legislația privind produsele obținute de pe terenuri defrișate Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă Document: Valoarea producţiei agricole din România a ajuns anul trecut la 109,89 miliarde de lei