• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar

    Roxana Dobre -

    Județul unde fermierii au format cozi pentru a depune cererea pentru ajutorul de secetă, în cuantum de 1.000 lei pe hecatar. Beneficiarii grantului mai au termen până la data de 29 octombrie să ceară banii la Direcțiile Agricole Județene (DAJ).

    Fermierii buzoieni, unul dintre cele mai afectate județe unde agricultorii au avut pierderi din cauza secetei, s-au prezentat în număr mare la Direcția Agricolă Județeană pentru a cere grantul de 1.000 lei. Pentru a face față solicitărilor, angajații instituției au venit la serviciu chiar și în weekendul trecut iar zilele de 26-27 octombrie vor fi de asemenea lucrătoare pentru funcționari.

    Citiți și: Mobilizare pentru despăgubirile de secetă. Funcționarii DAJ, program în weekend pentru primirea cererilor

    Cererie secetă 2024

    Fermierii stau la coadă pentru despăgubirile la secetă

    Fermierii care au înregistrat pagube din cauza secetei își depun documentele pentru a primi despăgubirile de la stat. Din păcate, Buzăul se numără printre județele cele mai afectate astfel că și numărul beneficiarilor se așteaptă să ajungă la circa 6.000 de agricultori, din tot județul.

    Unii agricultori au apelat la credite pentru a-și înființa viitoarele culturi, alții recunosc că deja au început să cumpere porumb din Ucraina, deși nu au încredere în cerealele din import, dar nu au ce face.

    ”Pagubele la mine au fost de 100% la porumb, la floarea-soarelui 90%, la grâu la fel. Cumpărăm porumb din Ucraina. Luăm cu 1,10 – 1,20 de lei kilogramul. Mai mari decât dacă am fi vândut noi. În calitate nu avem încredere, trebuie spălat înainte pentru că cine știe cu ce tratamente au dat. Despăgubirile ne ajută că măcar plătim și noi arenda și rămâne doar cu pagubele din ferme”, a declarat pentru Șansa News un fermier buzoian care a precizat că lucrează 40 de hectare.

    Citiți și: Creditele cu dobândă 1,95% – garantate 100% de stat pentru fermierii afectați de secetă

    Funcționarii DAJ au program de lucru și în weekend

    La Direcția Agricolă sunt cozi imense, iar angajații au fost chemați la serviciu inclusiv sâmbăta și duminica. Toate cererile trebuie depuse și înregistrate până la finalul lunii octombrie astfel că Direcția Agricolă Buzău va avea program cu publicul și în weekendul următor.

    ”Primim zilnic 50-60 de cereri per funcționar, pot fi și 100 chiar. Am venit și sâmbăta, duminca la serviciu, ore suplimentare etc. Trebuie să ajutăm fermierii.  Au venit în număr mare și în weekend pentru că sunt fermieri care lucrează în timpul săptămânii, au serviciu și vin sâmbăta sau duminica pentru depunerea cererii”, a spus un funcționar al DAJ Buzău.

    La rândul său, directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea a precizat că ”speră” să plățile pentru depăgubiri vor fi făcute la începutul lunii noiembrie.

    Reamintim că schema de ajutor de stat se acordă sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024. Beneficiarii schemei de ajutor financiar sunt eligibili dacă:

    a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru culturile agricole și suprafețele calamitate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 –august 2024;
    b) suprafața culturii calamitate reprezintă un procent de calamitare mai mare de 30% și până la 100% inclusiv, din suprafața aferentă culturii declarate în cererea eligibilă 2024;
    c) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea de plată 2024;
    d) nu sunt în dificultate cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de seceta pedologică manifestată în perioada septembrie 2023 – august 2024 și este dovedită prin procesele verbale, cu procente de calamitare mai mari de 30% și până la 100% inclusiv.

    Lista culturilor care primesc despăgubiri pentru secetă

    Beneficiarii schemei de ajutor financiar care îndeplinesc condițiile de eligibilitate depun la Direcția pentru Agricultură Județeană de care aparțin o cerere de solicitare a grantului, copie după procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru culturile agricole și suprafețele calamitate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024, copie după cartea de identitate și după certificatul de înmatriculare în cazul celor înregistrați la Registrul comerțului, precum și un document din care să rezulte coordonatele bancare (Obligatoriu cont de tip 5070XXX deschis la Trezorerie în cazul societăților comerciale).

    Dacă este cazul, cererea de solicitare a grantului va fi însoțită de copia Declarației de multiplicare depusă cu număr de înregistrare la Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (ITCSMS) sau la Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) copie a Actului de inspecție în câmp a agentului multiplicator, pentru cultura Lucernă-lot semincer.

    Documentele depuse în copie de către beneficiar, vor purta sintagma “conform cu originalul”, vor fi datate și însușite prin semnătură de către beneficiar.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi Fermă amendată de Garda de Mediu cu 100.000 de lei pentru răspândirea de mirosuri urâte O cunoscută fermă din România: ”Vindem șrot și ulei de soia, cumpărăm boabe de soia cu proteină ridicată”

    Ultimele știri

    Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește! TRANSAVIA celebrează Ziua Sustenabilității cu recunoașteri Gold și Silver în cadrul Community Index® 2024 MonteCarlo, de la Agrii, un soi de grâu la un cost mic și cu un profil sanitar foarte bun