• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar

    Roxana Dobre -

    Fermierii pot depune cererea pentru subvenția acordată în cuantum de 1.000 de lei pentru fiecare hectar calamitat și la primării. Pentru că beneficiarii au la dispoziție doar timpul rămas până pe 29 octombrie și din dorința ca toți fermierii să poată solicita sprijinul, Direcțiile Agricole au lucrat și în zilele libere de weekend iar în unele zone au solicitat primăriilor să asigure primirea cererilor.

    Fermierii se află în plină campanie de depunere a cererilor pentru despăgubirile de 1.000 de lei pe hectar pe care le pot solicita pentru pagubele produse de secetă. Direcția Agricolă Vaslui a anunțat că mobilizarea funcționarilor este una uriașă astfel că instituția primește zilnic între 150 și 250 de cereri de la fermieri. Pentru a primi toate solicitările din teritoriu în termen, fermierii pot depune solicitările și la sediile primăriilor, după cum a anunțat directorul DAJ Vaslui, Gigel Crudu.

    Citiți și: Ministrul Florin Barbu, la MoldAgro Expo: Când intră în conturi despăgubirile de secetă!

    Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui

    Conform directorului DAJ Vaslui în județ fermierii pot depune cererile pentru grantul de 1.000 de lei și la nivel de primării, astfel încât toți beneficiarii să se încadreze în ermenul limit de 29 octombrie.

    „Luni am primit 247 de cereri de la fermieri. Pentru că termenul este scurt, am luat legătura cu primăriile și producătorii agricoli pot depune solicitările și la primării. Avem 16 persoane care primesc cereri. Aceste persoane au făcut parte din comisiile care au evaluat în teren gradul de afectare al culturilor agricole. Vom lucra și la sfârșit de săptămână pentru a putea prelua toate cererile”, a spus Gigel Crudu, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Vaslui conform estenews.ro.

    Citiți și: Mobilizare pentru despăgubirile de secetă. Funcționarii DAJ, program în weekend pentru primirea cererilor

    Fermierii care pot solicita grantul de 1.000 lei/hectar calamitat

    Banii pentru secetă se acordă în baza Ordonanței de urgență nr. 120/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub forma de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024. Beneficiarii schemei de ajutor financiar sunt eligibili dacă:

    a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru culturile agricole și suprafețele calamitate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024;
    b) suprafața culturii calamitate reprezintă un procent de calamitare mai mare de 30% și până la 100% inclusiv, din suprafața aferentă culturii declarate în cererea eligibilă 2024;
    c) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea de plată 2024;
    d) nu sunt în dificultate în sensul prevăzut de actul normativ menționat, cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de seceta pedologică manifestată în perioada septembrie 2023 – august 2024 și este dovedită prin procesele verbale, cu procente de calamitare mai mari de 30% și până la 100% inclusiv.

    Pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024, suprafața calamitată pentru care se acordă grantul, menționată în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, nu poate fi mai mare decât suprafața aceleiași culturi declarată la APIA în cererea de plată 2024.

    Lista culturilor care primesc despăgubiri pentru secetă


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun