• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ministrul Florin Barbu, la MoldAgro Expo: Când intră în conturi despăgubirile de secetă!

    Roxana Dobre -

    Cel târziu la sfârșitul lunii octombrie, banii vor fi în cont, a anunțat ministrul Agriculturii, întrebat în cadrul târgului MoldAgro Expo 2024 când se achită despăgubirile de secetă pentru culturile calamitate în acest an. Ministrul Florin Barbu le-a reamintit fermierilor că pentru a beneficia de sumele cuvenite trebuie să aibă proces-verbal ce dovedește pierderile între 30% și 100%, dar și să depună cerere la direcțiile agricole în termen de 10 zile lucrătoare de la data publicării OUG. Termenul limită calculat este 28 octombrie.

    Fermierii care au procese-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă primesc grantul de 1.000 de lei pentru fiecare hectar calamitat, a anunțat vineri – 18 octombrie, ministrul Agriculturii, la Târgul MoldAgro Expo. Acesta a făcut un apel la fermieri să depună cererile în termenul de zece zile, prevăzut în Ordonanță de urgență nr. 120/2024.

    Citiți și: OUG despăgubiri secetă – în vigoare! Termen urgent pentru fermieri să depună cererile la DAJ!

    Ministrul Agriculturii la standul RodBun cu sămânță românească

    Ministrul Agriculturii a subliniat că pentru despăgubirile la secetă Ministerul Agriculturii achită 1.000 de lei pe fiecare hectar calamitat din procesele-verbale (coloana 5).

    ”Pentru a despăgubi fermierii la secetă, vorbim de două miliarde de lei și este pentru prima oară când aceste despăgubiri se dau în același an în care s-a produs seceta. Practic, pe lângă fondurile europene, subvențiile pe care noi le acordăm, de 2,6 miliarde, anul acesta am reușit să avem un buget de 1,91 miliarde euro pentru aceste plăți, granturi de la bugetul de stat, prin Guvernul României și Ministerul Agriculturii. Așteptăm cererile de despăgubiri de secetă timp de 10 zile și după finalizare vom achita 1.000 de lei pe fiecare hectar calamitat din procesele-verbale pentru fermierii din România. Plătim și trimestrul III și IV la motorină. Complementar, avem foarte multe proiecte și pe Programul Național Strategic”, a transmis ministrul în cadrul Târgului MoldAgro Expo, eveniment organizat în perioada 18-21 octombrie, la Roman, în județul Neamț, pe platforma Marsat, cu intrare liberă.

    Întrebat când se va achita, concret, ajutorul de secetă, ministrul Florin Barbu a precizat: ”Aveți 10 zile să depuneți cerere pentru calamitate. Vor fi plătite toate suprafețele trecute în anexa 5 cu 1.000 de lei pe hectar. După ce se vor finaliza cele 10 zile, direcțiile agricole vor începe să facă plățile. Cel târziu la sfârșitul lunii octombrie, banii vor fi în cont”.

    Citiți și: Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată

    Potrivit datelor MADR, în urma centralizării datelor privind fermierii care au depus înştiinţări cu suprafeţele şi culturile afectate de secetă din toamna anului 2023, un număr de peste 16.000 de fermieri au solicitat constatarea şi evaluarea pagubelor la culturi. Au fost încheiate procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor pentru suprafaţa de peste 320.000 hectare, din care peste 200.000 hectare cu grâu.

    Pentru celelalte culturi din primăvara anului 2024 în special porumb şi floarea soarelui, plante perene, plantaţii pomicole, plantaţii viticole sunt înregistrate peste 138.000 de solicitări ale fermierilor pentru constatarea şi evaluarea pagubelor, pentru care se întocmesc procese-verbale, pentru o suprafaţă totală la nivel naţional, de peste 2,2 milioane ha teren agricol.

    Cea mai mare parte a acestor suprafeţe sunt calamitate între 50% şi 100%.

    În altă ordine de idei, Târgul MoldAgro Expo se desfășoară în perioada 18-21 octombrie, cu program zilnic 9:00 – 17:00, evenimentul reunind zeci de companii ce oferă fermierilor tractoare și utilaje agricole, inputuri agricole, servicii pentru fermieri, asigurări agricole și echipamente pentru zootehnie. O zonă specială este dedicată producătorilor locali. Intrarea este liberă pe tot parcursul târgului.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!