• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Undă verde pentru plata ajutorului de 1.000 de lei pe hectar

    Roxana Dobre -

    Comisia Europeană a dat undă verde pentru subvenția de 1.000 lei/hectar calamitat, în cazul despăgubirilor pentru secetă. Schema care aduce două milarde de lei fermierilor români a fost aprobată și de Comisie.

    Comisia Europeană (CE) a aprobat astăzi, joi – 24 octombrie, o schemă de ajutor de stat a României în valoare de două miliarde de lei (400 milioane de euro), având drept scop despăgubirea fermierilor pentru pagubele suferite din cauza secetei severe în perioada septembrie 2023-august 2024, informează un comunicat al Executivului comunitar. Fermierii mai au termen până la 29 octombrie să solicite srijinul la Direcțiile Agricole Județene (DAJ).

    Citiți și: Mobilizare pentru despăgubirile de secetă. Funcționarii DAJ, program în weekend pentru primirea cererilor

    UE a aprobat ajutoare de două miliarde de lei pentru fermierii români afectaţi de secetă severă

    Fermierii primesc bani pentru 39 de culturi

    Schema este deschisă producătorilor agricoli, care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă, pentru 39 de culturi (precum grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb). Pentru a beneficia de ajutoare, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut cel puţin 30% din culturi în perioada cuprinsă între toamna lui 2023 şi vara lui 2024 din cauza secetei.

    Conform schemei aprobate de Executivul comunitar, ajutoarele vor fi sub forma unor granturi directe. Sprijinul este de maximum 1.000 de lei (200 de euro) pentru fiecare hectar în cazul unor pierderi de 100%, şi nu va depăşi 30% din costurile eligibile. Ajutoarele vor fi acordate până la data de 31 decembrie 2024.

    Comisia a concluzionat că măsura este necesară, adecvată şi proporţională pentru a remedia o perturbare gravă a economiei unui stat membru, în conformitate cu articolul 107, alineatul (3) litera (b) din TFUE şi cu condiţiile prevăzute în cadrul temporar. Pe această bază, Comisia a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

    Citiți și: Anunț DAJ pentru crescătorii de animale: Lucerna și pășunile nu primesc despăgubiri pentru secetă!

    Cine poate solicita ajutorul pentru secetă

    Beneficiarii schemei de ajutor financiar sunt eligibili dacă:

    a) dețin proces-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru culturile agricole și suprafețele calamitate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024;
    b) suprafața culturii calamitate reprezintă un procent de calamitare mai mare de 30% și până la 100% inclusiv, din suprafața aferentă culturii declarate în cererea eligibilă 2024;
    c) sunt înregistrați în evidențele Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură cu cererea de plată 2024;
    d) nu sunt în dificultate în sensul prevăzut de actul normativ menționat, cu excepția beneficiarilor a căror dificultate este cauzată de seceta pedologică manifestată în perioada septembrie 2023 – august 2024 și este dovedită prin procesele verbale, cu procente de calamitare mai mari de 30% și până la 100% inclusiv.

    Pentru culturile agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024, suprafața calamitată pentru care se acordă grantul, menționată în procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, nu poate fi mai mare decât suprafața aceleiași culturi declarată la APIA în cererea de plată 2024.

    Beneficiarii schemei de ajutor financiar care îndeplinesc condițiile de eligibilitate depun la Direcția pentru Agricultură Județeană Vaslui o cerere de solicitare a grantului, copie după procesul-verbal de constatare și evaluare a pagubelor, pentru culturile agricole și suprafețele calamitate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024, copie după cartea de identitate și după certificatul de înmatriculare în cazul celor înregistrați la Registrul comerțului, precum și un document din care să rezulte coordonatele bancare (obligatoriu cont de tip 5070XXX deschis la Trezorerie în cazul societăților comerciale).

    Dacă este cazul, cererea de solicitare a grantului va fi însoțită de copia Declarației de multiplicare depusă cu număr de înregistrare la Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (ITCSMS) sau la Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) copie a Actului de inspecție în câmp a agentului multiplicator, pentru cultura Lucernă-lot semincer.

    Lista culturilor care primesc despăgubiri pentru secetă


    Te-ar mai putea interesa

    Proprietar abator: E criză de animale, fermierii nu mai țin vaci. Oferim 15 lei/kg, mergem în toate județele Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată Ionuț Curtușan a acceptat să îi fie ucise toate oile: ”Nu am cedat pentru bani, ci pentru binele țării”

    Ultimele știri

    Avans APIA – plăți în ritm alert! Adrian Pintea, MADR: Ce se autorizează astăzi, a doua zi se plătește! TRANSAVIA celebrează Ziua Sustenabilității cu recunoașteri Gold și Silver în cadrul Community Index® 2024 MonteCarlo, de la Agrii, un soi de grâu la un cost mic și cu un profil sanitar foarte bun