• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Eliminarea cotelor de lapte – bombă cu ceas în România. Fără un TVA redus, fermierii români nu vor mai avea cui să vândă

    Gabriela Gimbășanu -

    În România, piața laptelui se confruntă cu probleme diferite față de alte țări ale UE care au înțeles că eliminarea cotelor de lapte se poate transforma într-o catastrofă dacă procesatorii nu sunt stimulați să-și continue activitatea. Pentru Dorin Cojocaru, președintele APRIL, acest lucru este evident, însă, dintr-un motiv sau altul, reducerea TVA la lapte și produse din lapte nu este susținută și de fermieri.

    Situația din industria laptelui este aparte. Astfel, în timp ce cea mai importantă asociație a procesatorilor militează pentru reducerea TVA la 9% la lapte și produse din lapte, crescătorii de vaci se opun.

    “Nu doresc să comentez motivele pentru care fermierii susțin cu înverșunarea că nu vor reducerea TVA la 9%. Nu eu le reprezint interesele, eu reprezint interesele procesatorilor de lapte din România, care valorifică peste 80% din laptele produs în fermele de la noi. Cu toate acestea, aș vrea să îi atenționez pe fermieri că, dacă nu vom susține împreună această măsură de relaxare fiscală, consider că nu vom mai supraviețui pe piață, nici noi perocesatorii și nici ei producătorii. Situația este foarte clară, ori trăim împreună, ori murim împreună”, a declarat Dorin Cojocaru pentru Agrointeligența.

    În argumentația lui Cojocaru stau cifrele îngrijorătoare care arată că România mai are 150 de fabrici de procesare a laptelui, din care 4-5 și-au cerut deja insolvența în ultima perioadă, când prețul laptelui a încput să coboare, iar piața a fost invadată de brânzeturile blocate pe piața UE de embargoul rusesc.

    “Dacă ar fi să mă întrebați pe mine, crescătorii de vaci de lapte sunt inconștienți, ei nu pot înțelege că dacă nu va fi redusă taxa pe valoare adăugată, procesatorii, în mod clar, nu vor mai cumpăra lapte de la ei, iar ei nu vor avea unde să-l vândă. Nu vor reducerea TVA-ului, foarte bine, nu îi oprește nimeni, dar trebuie să fie conștienți că marii procesatori se vor muta într-o altă țară. Eu spun foarte clar: dacă mediul de afaceri nu devine atractiv pentru agentul economic, acesta își ia bănuții și se duce acolo unde i se oferă șanse reale de a fi competitiv”, își susține Cojocaru punctul de vedere. Al său personal și al procesatorilor din piața românească.

    Președintele APRIL prognozează că, dacă situația actuală se menține, în cel mult 3 ani industria laptelui din România va dispărea. “Există trei previziuni sumbre asupra viitorului produselor lactate de la noi. În primă fază, producătorii vor lua lapte din țările de origine, la un preț mai mic. Următoarea etapă: vom lua semi-materii prime – caș bașchiu, calup de cașcaval, calup de unt din alte tări, care va fi, ulterior tăiate și reambalate cu eticheta noastră. Iar etapa finală va fi retragerea de pe piața românească a marilor procesatori de lapte. În această situație, ce vor face fermierii când nu vor mai avea unde să-și vândă laptele? Își vor face fabrici, probabil. Dar, vor reuși ei să fie competitivi cu lactatele aduse la preț de dumping din Polonia? Răspunsul este NU. Tot așa cum nici noi nu putem să facem față acestei piețe cu un TVA de 24%, în timp ce țări ca Italia au un TVA pentru produse lactate de 5,2%”, ne-a vorbit președintele APRIL despre ce se va întâmpla în viitor cu industria de procesare a laptelui.

    Avem nevoie de un mediu de afaceri competitiv

    Scăderea numărului de fabrici de procesare a laptelui duce la un dezechilibru grav între cererea și oferta de lapte produs în fermele românești. “Dacă mediul de afaceri din România nu este atractiv pentru investitori acei investitori se vor duce în altă parte. De exemplu, eu ca și grup de multinațională, care am fabrică în fiecare țară din UE, închid fabrica din România și mă duc acolo unde am mai multe șanse să reușesc. O să se ajungă la situația în care vom mânca toate ”mizerile” de produse aduse la noi de celelalte țării membre. Distrugerea industriei laptelui înseamnă și distrugerea serviciilor conexe: ambalaje, trasportatori, depozite, inputuri, consumabile”, ne-a explicat Cojocaru motivul pentru care susține reducerea taxei pe valoare adăugată.

    Ajutor din partea statului și pentru industrie

    Reprezentantul procesatorilor de lapte din România susține necesitatea aplicării acestei măsuri și pentru industruia laptelui, dar este și pentru aplicarea unui TVA de 9% la inputuri așa cum cer producătorii. “Nu sunt împotriva aplicării TVA de 9% pe întreaga filială. Dar eu recomand să fim rezonabili. Și dacă această reducere este aplicată doar pentru industrie tot este un plus. Chiar dacă, mânați de orgolii fermierii, nu văd care va fi avantajul lor. Este simplu: un TVA redus înseamnă consum mai ridicat, mai multe fabrici de procesare, mai multe locuri de muncă și implicit vânzarea accelerată a laptelui materie primă. Cred că a venit timpul să ne gândim și la industria laptelui, care, acum mai mult ca niciodată, are nevoie de sprijin din partea statului român”, atenționează președintele APRIL.

    Foto: Bursa



     


    Te-ar mai putea interesa

    Fraudă în apicultura românească, anchetată de Parchetul European. S-au făcut primele percheziții Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar

    Ultimele știri

    Fermierii care nu respectă programul angajaților își vor pierde subvențiile APIA Fermierii cer să poată folosi pășunile pentru instalarea panourilor fotovoltaice Krone lansează pe piață o serie de remorci agricole pentru camioane