• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Luni – ultima zi în care fermierii mai pot depune cereri pentru despăgubiri de secetă

    Roxana Dobre -

    Ziua de luni, 28 octombrie, este ultima zi în care fermierii mai pot depune cereri pentru despăgubiri de secetă. Solicitările trebuie întrgistrate la Direcțiile Agricole Județene până cel târziu la miezul nopții, cu număr de înregistrare din ziua respectivă, altfel cereri sunt invalidate. Pentru a veni în sprijinul agricultorilor care au avut culturi calamitate, funcționarii DAJ au activat după program normal și în weekend, inclusiv astăzi, duminică – 27 octombrie, sunt la sediile DAJ în toată țara pentru a primi cereri.

    Fermierii care vor să obțină ajutor de secetă de 1.000 lei pe hectarul calamitat mai au la dispoziție doar două zile, acest weekend funcționarii de la Direcțiile Agricole Județene (DA) fiind la lucru. Astfel, termenul limită pentru depunerea cererii este luni, 28 octombrie, iar agricultorii mai pot cere despăgubirile astăzi și mâine, luni – 28 octombrie.

    ”MADR încurajează fermierii care au procese-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă să depună cererile în termenul prevăzut în Ordonanţa de urgenţă nr. 120/2024, respectiv până la data de 28 octombrie 2024, la Direcțiile Agricole Județene”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

    Citiți și: Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar

    Activitate în weekend la DAJ Dolj

    Fermierii care nu au reușit să depună încă cererile pentru despăgubiri se mai pot prezenta la Direcțiile Agricole atât astăzi, duminică – 27 octombrie cât și mâine, luni- 28 octombrie. Așa cum au anunțat Direcțiile agricole au avut program și în weekend, adică perioada 19-20 octombrie și 26-27 octombrie. Valoarea maximă a ajutorului este de 200 euro (1.000 lei) pe hectar pentru o pierdere de 100%.

    Ajutorul de secetă se acordă producătorilor agricoli din 39 de culturi selectate (sunt incluse culturile de grâu, triticale, secară, orz, ovăz, rapiță, mazăre, floarea soarelui și porumb) care au fost direct afectate de seceta severă. Pentru a beneficia de ajutor, producătorii agricoli trebuie să fi pierdut mai mult de 30% din recoltele din toamna 2023 – vara 2024 ca urmare a secetei.

    Citiți și: Mobilizare pentru despăgubirile de secetă. Funcționarii DAJ, program în weekend pentru primirea cererilor

    Procesul-verbal de calamitate, document obligatoriu pentru ajutorul de secetă

    În cadrul schemei, ajutorul va acordă sub forma subvențiilor directe, fiind calculat în baza datelor din procesele-verbale de calamitate – documente obligatorii pentru obținerea sprijinului.

    Dacă este cazul, cererea de solicitare a grantului va fi însoțită de copia Declarației de multiplicare depusă cu număr de înregistrare la Inspectoratele Teritoriale pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (ITCSMS) sau la Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Săditor (LCCSMS) copie a Actului de inspecție în câmp a agentului multiplicator, pentru cultura Lucernă-lot semincer.

    În plus, fermierii trebuie să depună și copie după cartea de identitate și după certificatul de înmatriculare în cazul celor înregistrați la Registrul comerțului, precum și un document din care să rezulte coordonatele bancare (OBLIGATORIU cont de tip 5070XXX deschis la Trezorerie în cazul societăților comerciale).

    Ajutorul de stat pentru culturile calamitate de secetă se derulează până pe 31 decembrie, însă oficial s-a anunțat că după depunerea, centralizarea și verificarea cererilor, plățile vor fi efectuate în regim de urgență. Banii vor fi virați fermierilor prin direcțiile agricole județene.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă Primăriile vin în sprijinul fermierilor care vor să încaseze ajutorul de 1.000 lei/hectar Avans APIA 2024 – premieră la plățile către fermieri în acest an!

    Ultimele știri

    Șaptalizarea mustului. Cât zahăr se poate pune în must Fertilizarea cu gunoi de grajd – reguli APIA. Perioade și tabel cantități în funcție de tipul gunoiului Ce semnale cheie pentru fermieri au fost transmise la Parada Taurilor de la Semtest Craiova