• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Zeci de mii de tone de porumb românesc au fost respinse la export

    Angelica Lefter -

    Zeci de mii de tone de porumb produs în România a fost respins la export din cauza că era contaminat cu aflatoxină. Țările în care trebuiau să ajungă cantitățile sunt Marea Britanie și Spania.

    Peste 60.000 de tone de porumb românesc au fost refuzate la export după ce testele au arătat că produsul era contaminat cu aflatoxină, o ciupercă periculoasă atât pentru animale, cât și pentru oameni. Experții dau asigurări că marfa refuzată la export nu va ajunge în magazinele din România, potrivit euronews.ro.

    Citiți și: România – cel mai mare exportator de cereale din UE la începutul noului sezon 2024/25

    Porumb românesc refuzat la export din cauza aflatoxinei (foto: agrot.md)

    Zeci de mii de tone de porumb românesc au fost refuzate de Spania și de Anglia, după ce testele efectuate acolo au arătat că marfa este contaminată cu aflatoxină. Specialiștii au menționat că orice produs care pică testele de laborator trebuie distrus imediat și nu mai poate fi comercializat, după cum a arătat și Alexandru Cîrîc, director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

    ”Produsele contaminate cu microtoxine nu pot fi decontaminate. Nu este legal să încercăm asta și nu este legal să amestecăm un porumb bun cu un porumb contaminat, pentru a scădea gradul mediu de contaminare. Este bine să consumăm produse verificate, produse de marcă. Nu mălaiul luat din piață, cu o proveniență necunoscută. Tot ce este produs de marcă, este verificat de autorități”, Alexandru Cîrîc, director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA).

    Citiți și: Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone

    Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din PE: ”Astfel de situații trebuie să-i liniștească pe cetățeni”

    Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European, a declarat pentru sursa citată, în mod paradoxal, astfel de situații ar trebui să-i liniștească pe oameni.

    ”Autoritățile din România, dar și cele europene sunt preocupate de înalta calitate și siguranța alimentelor. Iată, faptul că avem această identificare a acestui porumb infestat ne arată că autoritățile competente lucrează din plin la siguranța alimentară”, Daniel Buda, vicepreședintele Comisiei pentru Agricultură din Parlamentul European.

    Autoritățile au transmis că legea este foarte strictă și în privința alimentelor importate în România.

    ”Dacă este vorba de un import, da, se prelevează probe și se lucrează în laboratoarele acreditate. În cazul exporturilor, întreaga responsabilitate le revine agenților economici. Trebuie să vedem un buletin de analize oficial și de acolo vom dezvolta scenariile legale. În lipsa unui buletin de analize oficial, nu vă pot spune ce se poate întâmpla cu o marfă. În mod sigur, se izolează și se prelevează probe”, a menționat Corina Ivanciu, director executiv adjunct al DSVSA.

    În ultimii ani, România a devenit unul dintre cei mai importanți exportatori de cereale din Uniunea Europeană. În luna iulie a acestui an, țara noastră a fost pe primul loc la exportul de grâu. În 2023, România a depășit toate statele membre în ceea ce privește exportul de porumb. Din cauza secetei, recolta din acest an este mai slabă decât cea de anul trecut.


    Te-ar mai putea interesa

    Cel mai scump porumb din lume la acest moment. Prețuri pe tonă Prețul la floarea-soarelui a bubuit! Cererea este mare, fermierii nu vor încă să vândă Adio despăgubiri de secetă! Asigurare națională a culturilor agricole, prin Eximbank

    Ultimele știri

    ”Regele Uleiului” a cumpărat un terminal în Portul Constanța și îl va extinde cu bani de la Guvernul României Începe Programul Tomata – Ciclul II. Anunțul făcut de ministrul Barbu direct din solar! APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!