• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone

    Violina Gorcinschi -

    Raportul de septembrie al Departamentului de Agricultură al SUA (USDA) arată că estimările privind producția de porumb a României pentru anul comercial 2024/2025 s-au redus în comparație cu luna trecută cu aproape un milion, la 7,8 milioane de tone. Acest trend negativ se poate observa și la nivelul întregii UE, unde prognozele au fost reduse cu 2% față de luna trecută, la 59 milioane de tone.

    Producția de porumb a UE pentru anul comercial 2024/2025 este estimată la 59 milioane de tone, cu 1,5 milioane tone (2%) mai puțin față de prognozele de luna trecută. De asemenea, cifrele arată o scădere a producției cu 2,5 milioane de tone (4%) față de anul trecut și cu 8% în comparație cu media ultimilor cinci ani.

    Raport USDA septembrie: Producția de porumb a României, sub 8 milioane de tone

    Suprafața cultivată cu porumb și care va fi recoltată la finalul campaniei agricole de toamnă este estimată la 8,6 milioane de hectare, neschimbată față de raportul de luna trecută, însă cu 5% mai mare față de anul trecut și cu 3% mai mică decât media ultimilor cinci ani.

    Raportul USDA arată un randament al culturii de porumb din România la 6,86 tone/ha, în comparație cu 7,03 tone/ha potrivit estimărilor de luna trecută. De asemenea, aceste cifre arată o scădere și față de randamentul de anul trecut (7,47 tone/ha) și față de media ultimilor cinci ani (7,02 tone/ha). Dintre cerealele de primăvară, porumbul este predominantă în zona Balcanică, însă necesită foarte multă apă.

    Citește și: Alexander Degianski, fermier: Va fi probabil primul an în care nu semăn rapiță. Producții la porumb și floarea-soarelui

    Sud-estul Europei s-a confruntat cu irigare insuficientă pentru condițiile necesare ale cerealelor din zona Balcanică.

    „Culturile sunt foarte sensibile la asemenea condiții și au fost vizibil stresate, așa cum se arată în imaginile din satelit. Irigația în sud-estul Europei este minimală, făcând din cultura de floarea-soarelui, mai tolerantă la căldură și secetă, o alternativă mai bună. Din păcate, floarea-soarelui are nevoie de rotație mai des. Pe măsură ce recolta de porumb a avansat rapid spre maturare, randamentul s-a deteriorat din cauza umidității scăzute și a căldurii extreme. Seceta și temperaturile ridicate din sud-estul Europei au accelerat și ele creșterea porumbului în acest sezon, punând recolta în stadiul timpuriu de recoltare”, s-a arătat în raportul USDA pentru luna septembrie.

    Citește și: Ucraina: Recolta de porumb în 2024 ar putea scădea cu şase milioane tone, din cauza caniculei

    Prognoza privind producția de porumb din România a fost redusă cu 0,9 milioane tone față de estimările de luna trecută, la 7,8 milioane de tone. În Ungaria, se raportează o scădere de 0,7 milioane tone, la 5,2 milioane tine. Alternativ, pentru Franța, prognozele la porumb s-au îmbunătățit cu 0,4 milioane tone, la 14 milioane de tone, cea mai mare producție din UE. Franța a beneficiat de precipitații abundente și de o infrastructură de irigații suficient de bună încât să susțină recoltele.

    USDA: Secetă și lipsă de irigații în sud-estul Europei


    Te-ar mai putea interesa

    Bursa cerealelor la final de an. Prețuri pentru tona de grâu și de porumb Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Un supermarket din România și-a amânat deschiderea pentru că nu a găsit angajați pe salariul de 7.100 de lei Piața îngrășămintelor la început de 2025. Se scumpesc fertilizanții cu azot, fosfor și potasiu Fermierul anului – ales în Botoșani cu ajutorul unui soft special, în cadrul Balului Fermierilor