Reţete de marketing

Liliputas – brânza care a declanșat un mic război comercial între Polonia și Lituania

O specialitate de brânză a reușit să creeze un mic război comercial între Polonia și Lituania. Este vorba despre Liliputas, varietate pentru care Lituania a depus prima cerere privind protecția indicațiilor geografice (IGP), solicitare care a fost aproape blocată de Polonia, țară care produce aceeași brânză, dar pe care o numește ”Liliput”!

Lituanienii au cerut, în 2013, ca brânzei Liliputas să devină produs de origine protejată în UE, fermierii susținând că procedeeul de obținerea a acestui produs lactat este unic și are la bază un mucegai care se dezvoltă în mod natural doar în pivințele din satul Belvederis. aceasta este o localitate mică din municipalitatea districtului Jurbarkas, situată în parcul regional Panemunė, pe malul drept al râului Niémen, la 1 km vest de Seredžius.

Branza Liliputas LituaniaCa și mod de preparare, „Liliputas” face parte din brânzeturile produse manual și are un conținut ridicat de grăsime (50 % în substanță uscată), cu consistență semitare și având forma unui cilindru cu capete rotunjite. Înălțimea este cuprinsă între 7,5 cm și 13,0 cm, diametrul între 7,0 cm și 8,5 cm, iar greutatea între 0,4 kg și 0,7 kg.

Brânza este produsă în satul Belvederis din lapte de vacă pasteurizat standardizat care este prelucrat după coagulare. Masa brânzei este apoi învelită într-o pânză de bumbac și presată în forme cilindrice tradiționale. Brânza este maturată cel puțin timp de o lună sub acțiunea unei microflore interne și a unei microflore de suprafață, și anume mucegaiul microscopic Penicillium pallidum Smith, cel care se dezvoltă natural doar în satul Belvederis.

Nu de aceeași părere au fost polonezii, care s-au opus protejării denumirii de Liliputas, care seamănă foarte mult cu Liliput, termen care se referă la brânza poloneză, este popular în rândul consumatorilor din Polonia şi nu este legat în niciun fel de brânza din Lituania. ”În ceea ce priveşte produsul, brânza poloneză “Liliput” prezintă caracteristici, aspect şi dimensiuni similare cu cele ale brânzei lituaniene “Liliputas”. La final, Polonia a sugerat că “Liliput” şi “Liliputas” sunt produse similare ce poartă denumiri generice. Prin urmare, înregistrarea denumirii “Liliputas” ca indicaţie geografică protejată ar putea împiedica producătorii polonezi să-şi comercializeze brânza “Liliput” sau, în orice caz, să utilizeze denumirea “Liliput” pentru o brânză.

Mai mult, Polonia i-a acuzat pe lituanieni că încearcă să introducă în produsele protejate în UE o brânză specifică spațiului URSS și a cărei denumire nu are nimic în comun cu modul de obținere pe plan local, ci doar cu dimensiunea redusă a roților.

În ciuda argumentației depusă de Polonia, Lituania a reușit recent să obțină recunoaștere pentru brânza sa Liliputas, care se poate comercializa acum în UE și în lume purtând însemnul de produs cu Indicație Georgrafică Protejată – IGP. 


Abonați-vă GRATUIT la Agrointeligența - www.agrointel.ro!


Scrie un comentariu