• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Rabla pentru Tractoare, lansare. Se dublează sumele pentru fermieri

    agrointeligenta.ro -

    Programul Rabla pentru Tractoare se lansează până la finalul anului, promite președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu. Șeful AFM a anunțat că bugetul alocat acestei măsuri de sprijin va fi dublat, având în vedere cererea foarte mare pentru acest sprijin.

    Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, a anunțat că există un interes foarte mare pentru programul Rabla pentru Tractoare și că acesta va susține numai achiziția mașinilor agricole cu poluare minimă.

    „Programul Rabla pentru Tractoare este o premieră pentru AFM. Este prima dată când ne ducem în zona agriculturii cu finanțarea. Ne dorim să intervenim un pic și în agricultură și să mai diminuăm din poluare și din emisiile de carbon. Dăm fermierilor posibilitatea să-și achiziționeze un tractor nou. Acesta trebuie să fie Stage 5, adică echivalentul Euro 6 la autovehicule. Este un program anunțat și văd în piață o așteptare extrem de mare. Am văzut foarte multe asociații și oameni care mă întreabă despre acest program. Va fi un program care va fi similar ca impact cu Programul Casa Verde Fotovoltaice. M-au întrebat foarte mulți dâmbovițeni pe stradă. Noi am alocat 55.000 de euro cu TVA inclus pentru achiziția unui tractor și a utilajelor aferente acestuia. Acesta e plafonul maxim acordat pentru fiecare beneficiar. Beneficiarii sunt persoanele fizice care au atestat de producător. Este singura categorie de agricultori care nu au primit niciodată finanțare“, a explicat președintele AFM pentru DCnews.ro.

    Rabla pentru Tractoare, mai ușor de accesat de către tinerii fermieri

    Programul Rabla pentru Tractoare. Tinerii fermieri sunt avantajați

    Înscrierea în programul Rabla pentru Tractoare se va face în mod similar cu cea de la Rabla Clasic, doar că tinerii fermieri vor fi mai avantajați.
    ”Valoarea finanțării acordate de AFM este de 65% din acest plafon, iar dacă te încadrezi ca tânăr fermier și ai maxim 40 de ani, finanțarea acordată de Administrația Fondului pentru Mediu ajunge la 80%. Foarte important, pentru a putea participa la acest program trebuie neapărat să casați o rablă. Ea nu trebuie să fie neapărat tractor. Puteți casa orice autovehicul vechi, după care mergeți cu certificatul de distrugere la dealer. Acest program va fi similar cu Programul Rabla pentru persoane fizice, pentru că oameni știu cât de cât mecanismul”, a precizat Neculaescu.

    Rabla pentru Tractoare 2024

    Lansarea programului Rabla pentru Tractoare, până la finalul anului

    Lansarea programului Rabla pentru Tractoare se va face până la finalul anului, fiind demarate deja procedurile de finalizare a actului normativ privind pași de accesare a ajutorului de la bugetul de stat. „Programul este aproape gata. Eu estimez că în această săptămână îl vom transmite la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor pentru a fi publicat în Monitorul Oficial și va debuta cu sesiunea de acreditare de dealeri. Apoi vom porni și aplicația de înscriere a persoanelor fizice. Până la sfârșitul lunii decembrie cu siguranță va începe înscrierea persoanelor fizice”, a spus șeful AFM.

    Bugetul dublu la Rabla pentru Tractoare

    O veste importantă dată de Neculaescu este dublarea bugetului alocat, pentru a se acoperi cererea. ”Bugetul alocat este de aproximativ 500 de milioane de lei, iar asta înseamnă că ar ajunge la 2.000 de tractoare, dar vom merge pe o alocare de 200% și vom aloca un miliard de lei, deoarece am văzut că cererea este enormă. Mai mult, dacă tractorul solicitat e mai ieftin de 55.000 de euro cu TVA inclus, solicitantul poate să-și cumpere și alte utilaje, precum remorcă, disc, plug etc“, a conchis Laurențiu Neculaescu, președintele AFM.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți avans APIA 2024. Diferență uriașă între fermierii autorizați și cei cu banii în conturi Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale Emil Turdean, fermierul care face agricultură pe model olandez. Sfecla de zahăr, o cultură de bază

    Ultimele știri

    Președintele Poloniei a numit sectorul agricol al Ucrainei o amenințare pentru agricultura UE Guvernul ucrainean a introdus măsuri de sprijin la export pentru mai multe produse agricole Guvernul a aprobat Tomata – Ciclul 2. Plată de 1.000 de euro pentru legumicultori