• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Taxă de 5.200 de euro pe an pentru fermele cu 300 de vaci. Banii, distribuiți către fondul de mediu

    Violina Gorcinschi -

    Crescătorii de animale finlandezi vor fi obligați să plătească o taxă de mediu, începând cu anul viitor, măsură ce va afecta fermele de lapte, dar și proprietarii de porci, păsări și ferme de animale pentru blană. Astfel, pentru 300 de vaci de lapte, fermierii vor trebui să achite la stat o taxă anuală de 5.200 de euro, bani care vor intra într-un fond de mediu. Această taxă este, de fapt, o penalizare pentru daunele produse mediului.

    Potrivit Ministerului Mediului din Finlanda, ideea din spatele fondului este ca cei care provoacă daune mediului să plătească ei înșiși costurile ulterioare și nu statul din veniturile fiscale generale. Valoarea taxei pentru daune provocate mediului ar trebui să se bazeze pe riscul respectiv de poluare al unei companii sau afaceri, potrivit Agrarheute. Aceasta este a doua țară care impune o taxă de poluare fermelor de animale, după ce Danemarca a anunțat luarea acestei măsuri în luna iunie 2024.

    Taxă de mediu în Finlanda – 5.200 de euro/an pentru fermele cu 300 de vaci de lapte

    Sectorul agricol finlandez este afectat de cerința taxelor, în special crescătorii de animale, inclusiv fermele de blană. Potrivit Ministerului Mediului de la Helsinki, fermele de porci pentru îngrășare, cu peste 2.000 de capete care cântăresc mai mult de 30 de kilograme sau cu peste 750 de scroafe, precum și fermele de păsări cu peste 40.000 de capete, vor fi nevoite, din 2025, să plătească o contribuție anuală de 5.200 de euro.

    Citește și: Studiu: Vacile – BENEFICE pentru mediu. Cresc biodiversitatea terenurilor prin captarea carbonului în sol

    Această sumă se aplică și fermelor cu cel puțin 300 de vaci de lapte, 500 de bovine de carne sau 600 de vaci care alăptează. Pentru determinarea unităților zootehnice relevante, ministerul a definit coeficienți specifici unităților de animale.

    Fermele cu 300 de vaci, taxate cu 5.200 de euro/an (foto: valio.com)

    Danemarca, prima țară europeană care introduce taxa de mediu pentru fermele de vaci

    Danemarca, prima țară din Europa care introduce o schemă de „taxă pentru flatulență”. Guvernul danez a primit sprijin la nivelul întregii industrii și este de așteptat ca măsura să se aplice pentru creșterea vacilor și a porcilor.

    Măsura presupune impozitarea crescătorilor de animale pentru gazele cu efect de seră emise de vacile, oile și porcii acestora, începând cu 2030, conform unei noi propuneri radicale a guvernului danez.

    Ministrul fiscalității, Jeppe Bruus, a declarat că schema urmărește să reducă emisiile de gaze cu efect de seră ale țării din Europa de Nord cu 70% până în 2030.

    „Vom face un pas mare mai aproape de a deveni neutri din punct de vedere climatic în 2045”, a spus Bruus, adăugând că Danemarca „va fi prima țară din lume care va introduce o taxă reală pe CO2 în agricultură”. Acesta speră că alte țări vor urma exemplul.

    Citește și: Danemarca, prima țară care introduce o taxă de poluare pentru fermele de vaci

    Crescătorii de animale danezi vor fi impozitați cu 300 de coroane (40,2 euro) pe tonă de dioxid de carbon echivalent în 2030, iar taxa va crește la 750 de coroane (100,5 euro) până în 2035.

    Cu toate acestea, datorită unei deduceri de impozit pe venit de 60%, costul real pe tonă va începe de la 120 de coroane (16 euro) și va crește la 300 de coroane (40,2 euro) până în 2035.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți avans APIA. Primele județe unde fermierii au confirmat că le-au intrat banii în conturi Blocaj pe piața îngrășămintelor. Fermierii nu cumpără, în ciuda ieftinirilor. Prețuri actuale Fermierii stau la coadă pentru a încasa ajutorul de 1.000 lei pe hectar

    Ultimele știri

    Fermierul Dumitru Andreșoi a fost arestat preventiv pentru 30 de zile Dezastru pentru agricultura Spaniei! Pagube de milioane de euro provocate de inundații Virusul gripei aviare, detectat în premieră la porci în SUA