Reduceri la impozite și participare gratuită la târguri pentru meșteșugari. Plus Zi Națională dedicată pe 10 iunie
Roxana Dobre -Legi în Parlament pentru meșterii populari, cei care duc mai departe tradiția obiectelor lucrate manual. Mesteșugarii tradiționali și populari vor beneficia de mai multe facilități care le va permite participarea la târguri naționale și scutirea de impozite dar vor avea și o zi națională care ar urma să fie celebrată pe 10 iunie.
Mai mulți senatori au depus două inițiative legislative care dacă vor deveni legi ar urma să readucă în atenția publicului acitivitatea meșterilor populari. Este vorba despre o propunere legislativă pentru reglementarea meșteșugurilor tradiționale sau populare și o alta care ar urma să declare ziua de 10 iunie ca Ziua Națională a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari. Ambele proiecte au nevoie de votul în Parlament, promulgarea de la președintele României și publicarea în Monitorul Oficial, pentru a intra în vigoare.
Citiți și: PRIMUL MALL ȚĂRĂNESC cu 120 de FERMIERI ȘI MEȘTEȘUGARI care vând PRODUSE TRADIȚIONALE!
Zi națională pentru celebrarea meșterilor populari
Prima inițiativă legislativă ar urma să declarare ziua de 10 iunie ca Ziua Națională a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari. Dacă va deveni lege, această zi va fi marcata anual prin organizarea de activități specifice la nivelul fiecărei unități administrativ-teritoriale, precum si la nivel national, prin sprijinul
autorităților locale și centrale, al societății civile și al organizațiilor non-guvernamentale.
Proiectul mai prevede că autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile culturale, educaționale și de promovare a patrimoniului cultural imaterial, precum și Uniunea Națională a Meșteșugarilor Tradiționali din România vor organiza și sprijini activități specifice pentru a marca această zi.
Acțiunile dedicate Zilei Naționale a Meșteșugarilor Tradiționali și Populari vor include târguri meșteșugărești, expoziții, ateliere de creație, demonstrații de tehnici meșteșugărești tradiționale, precum și manifestări culturale care să evidențieze importanța și contribuția meșteșugarilor la păstrarea și promovarea tradițiilor românești.
”Ministerul Culturii, împreună cu Uniunea Națională a Meșteșugarilor Tradiționali din Romania și alte instituții de profil, vor elabora și coordona strategiile naționale de promovare și protejare a meșteșugurilor tradiționale, în special în perioada de dinainte și în timpul desfășurării evenimentelor dedicate acestei zile. Autoritățile locale și instituțiile de profil sunt încurajate să colaboreze cu asociațiile de meșteșugari, muzeele și centrele culturale pentru a asigura promovarea la nivel național și internațional a evenimentelor legate de această zi”, se mai arată în proiect.
Fondurile necesare pentru organizarea și desfășurarea manifestărilor dedicate acestei zile vor fi asigurate din bugetele autorităților publice centrale și locale, precum și din alte surse legale, inclusiv sponsorizări sau donații de la persoane fizice sau juridice.
Citiți și: Meşteşugul olăritului din Corund, ilustrat pe timbrele de la Romfilatelia
Meșterii populari, participare gratuită la târguri și reduceri la taxe și impozite
O a doua inițiativă legislativă ar urma să aducă o serie de drepturi si facilitati mestesugarilor populari. Astfel, propunerea legislativă pentru reglementarea meșteșugurilor tradiționale sau populare va recunoaște calitatea de mestesugar traditional (mester popular), ce va atrage cu sine mai multe beneficii printre care participarea gratuită la târguri și reduceri la taxe și impozite.
Calitatea de meșteșugar tradițional se va obține în urma unei proceduri de evaluare desfășurate de o comisie formată din:
• Un reprezentant al Direcției Județene pentru Cultură
• Un reprezentant al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale
• Un specialist etnograf sau etnolog, desemnat de un muzeu etnografic județean sau regional.
Dosarul de candidatură pentru obținerea statutului de meșteșugar tradițional se va depune la direcțiile județene de cultură și poate fi depus și în format electronic. Comisia va analiza dosarul și va efectua o verificare la fața locului pentru a evalua tehnicile de producție tradiționale utilizate, materialele folosite și autenticitatea procesului de producție.
Meșteșugarii tradiționali (meșterii populari) înscriși în Registrul National al Meșteșugarilor Populari vor beneficia de dreptul de a participa la festivaluri, târguri și alte evenimente de profil cu scutirea integrals sau parțială a taxelor de participare. Organizatorii de festivaluri și târguri sunt obligați să ofere locuri speciale pentru meșterii populari autentici și să încurajeze promovarea produselor tradiționale.
Meșteșugarii tradiționali (meșterii populari) vor beneficia de asemenea de dreptul de a participa la festivaluri, târguri și alte evenimente de profil cu
scutirea integrală sau parțială a taxelor de participare. Organizatorii de festivaluri și târguri vor fi obligați să ofere locuri speciale pentru meșterii populari
autentici și să încurajeze promovarea produselor tra Meșteșugarii tradiționali care au și alte surse de venituri impozabile beneficiază de reducerea
fiscalității, după cum urmează:
– 50% din impozitul pe profit;
– 50% din taxele și impozitele naționale stabilite pentru acest gen de meserie.
Meșteșugarii tradiționali care îndeplinesc condițiile legale de pensionare (vârstă standard și stagiul complet de cotizare) vor fi scutiți de plata contribuțiilor la asigurările sociale de sănătate și pensii.