Legumicultori, grăbiți-vă să depuneți cererile pentru Tomata 2. Program și în weekend la DAJ și primării
Roxana Dobre -Fermierii care vor să acceseze programul Tomata pentru ciclul al doilea de cultură au termen data de 10 noiembrie, cererile fiind primite și în zilele de sâmbătă și duminică. Programul se aplică pentru producția de legume cultivate în spații protejate la culturile de tomate, ardei gras/lung/gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde.
Primăria Colibași din județul Giurgiu a anunțat că cererile pentru programul Tomata – Ciclul 2 se depun și în zilele de sâmbătă și duminică, termenul limită fiind data de 10 noiembrie. Informarea făcută de primărie a făcut ”lumină” printre legumicultori după ce în Hotărârea de Guvern nr. 1342/2024 publicată în Monitorul Oficial de vineri, 1 noiembrie, nu preciza exact. De precizat că cererile se depun la Direcțiile Agricole dar acestea au solicitat mai ales în bazinele legumicole și sprijinul primăriilor de a facilita primirea documentației.
Citiți și: Legumicultorii – termen urgent la DAJ pentru înscrierea în programul Tomata – Ciclul 2
Primăria Colibași a anunțat în mediul online că cererile pentru Programul Tomata, Ciclul 2 vor fi acceptate și în weekend astfel că termenul limită pentru depunerea acestora este data de duminică, 10 noiembrie.
”În perioada 1-10 noiembrie cetățenii care dețin o suprafață de minim 1.000 mp de solarii se pot înscrie în Programul de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate la sediul Primăriei inclusiv în zilele de sâmbătă și duminică, în intervalul orar 8.30-15.00. Programul se acordă pentru producția de legume cultivate în spații protejate la culturile de tomate, ardei gras/lung/gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde”, se arată în anunțul făcut de Primărie.
Citiți și: Preț murături 2024. Legumele – ieftine la fermieri, lux la tarabă, în piață
Fermierii vor fi verificați în teren
În OUG nr. 1342/2024 se precizează că după încheierea perioadei de depunere a cererilor, DAJ transmite către Oficiul Fitosanitar Județean lista cu potenţialii beneficiari ai schemei de ajutor de minimis în vederea efectuării de controale oficiale, inclusiv prelevare de probe pentru determinarea conţinuturilor maxime aplicabile reziduurilor de pesticide din legume.
Și Autoritatea Națională Fitosanitară a anunțat că se vor face verificări riguroase pentru a verifica calitatea legumelor din punct de vedere al reziduurilor de pesticide, în cadrul Programului Tomata. ”Inspectorii fitosanitari din cadrul oficiilor județene vor preleva probe, prin sondaj și le vor trimite în laborator pentru analize detaliate. Au fost programate pentru a fi analizate peste 800 de probe pentru a asigura respectarea standardelor de siguranță alimentară. Beneficiarii trebuie să dețină Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat la zi și avizat de inspectorii fitosanitari din cadrul Oficiilor Fitosanitare Județene. Respectarea acestor reguli este esențială pentru un mediu sigur și o recoltă de calitate!”, a anunțat autoritatea pe pagina proprie de Facebook.