• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Preț murături 2024. Legumele – ieftine la fermieri, lux la tarabă, în piață

    Roxana Dobre -

    Cât costă consumatorii din buzunar să pună murături în acest an. Sezonul conservelor și al murăturile este în plină desfășurare iar gospodinele caută în această perioadă cele mai avantajoase oferte pentru legumele românești care vor fi băgate la borcan pentru iarnă. Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe) spune însă că ”tradiția” murăturilor făcute în casă pierde teren de la an la an, astfel că majoritatea consumatorilor preferă să cumpere produsele direct de la raft sau să consume legume proaspete și în sezonul rece.

    Cele mai ieftine legume care pot fi conservate peste iarnă se găsesc în această toamnă direct la producători. Chiar dacă în piețe prețurile la castraveți, gogoșari și conopidă depășesc 12 lei/kilogram, la poarta fermei pentru prețul engros fermierii nu primesc mai mult de 5-6 lei/kilogram, la jumătate față de suma pe care o achită consumatorul final.

    Citiți și: Gheorghe Vlad, OIPA Legume-Fructe: Bulionul din comerț este produs din pastă de China

    Gheorghe Vlad, președintele OIPA Legume-Fructe (Organizația Interprofesională a Producătorilor Agricoli de Legume și Fructe) a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în prezent poducătorii vând castraveții și conopida cu 5-6 lei/kilogramul, prețul fiind cel de angro.

    ”Castraveții au fost toată vara 4-5 lei kilogramul pentru că ei sunt plante termofile, iubesc căldura, dar temperaturile excesive au distrus culturile care trebuiau să se termine în luna iulie. Și pe piață a fost un gol de castraveți românești adică în lunile iulie, august; au apărut în septembrie dar am avut și atunci un val de aer rece de 8-9 grade la 14-15 grade și castravetele nu merge, e strâmb. Prețul la producător a fost în septembrie 5-6 lei/kilogramul iar acum este același preț. Eu spre exemplu livrez astăzi pentru un retailer cu 6 lei/kilogramul și la producător plătesc 4,50 lei/kilogramul. Gogoșarii sunt 6 lei/kilogramul iar vinetele 4-5 lei”, a specificat producătorul.

    Acesta a menționat că pe piața din România se află în prezent atât castraveți de la producătorii autohtoni dar și din import în principal din Turcia. ”Sunt pe piață castraveți românești, dar și din Turcia. Iar sfatul meu este să îi caute la producători sau în piețe, supermarketuri pe ai noștri și chiar dacă din cauza frigului sunt mai strâmbi să îi cumpere pentru că nu neuniformitatea dă certitudinea că este crescut liber nu este forțat cu nimic. Eu cred că se vor mai găsi pe piață castraveți românești și în luna octombrie și chiar noiembrie, până la prima brumă. În privința prețului cred că va rămâne constant pentru că în principal toată lumea și-a făcut stocul iar acum în octombrie mai bagă la murat cei care au uiat să spunem să pună în septembrie”, a mai punctat Gheorghe Vlad.

    Producătorul a mai spus că consumatorii care vor să achiziționeze direct de la producători pot profita de târgurile de toamnă care sunt în desfășurare în această perioadă. ”Sunt multe târguri unde sunt și producători iar de acolo se pot achiziționa direct de la aceștia”, a mai declarat acesta.

    Citiți și: Fermierii din Matca s-au unit într-o cooperativă și își fac propria fabrică de procesare a legumelor

    Gheorghe Vlad: Românii nu mai pun murături ci vor legume proaspete tot anul 

    Dacă în urmă cu câțiva ani sezonul rece era dedicat murăturilor în prezent românii caută tot mai mult legume proaspete tot anul.

    ”S-a cam schimbat consumerismul la români: se vor legumele proaspete, murate prea puțin. Eu am văzut din propria experiență la mine la solar toți care cereau 10-15 kilograme acum îmi zic să le dau 2-3 kilograme că restul găsesc la raft. Adică nu e o panică de a nu găsi murături dacă nu conservi în casă. Eu așa văd acum, dar la cum evoluează prețurile vom vedea ce va fi în 2025”, a spus Gheorghe Vlad.

    Roșia rămâne leguma vedetă a producătorilor români 

    Într-un top al profitabilității tot roșia rămâne ”regina” solariilor datorită cererii constante, dar și a ajutorului pe care cultura îl primește de la stat, în cuantum de 3.000 euro/an.

    ”Roșia rămâne cea mai profitabilă pentru că are cerere și preț oarecum constant. La conopidă, de exemplu, acum s-a ajuns la 4-5 lei pe kilogram chiar dacă la început a fost 10 lei la producători. Deci roșia rămâne de bază, mereu s-au luat bani pe ea. Acum sunt roșii românești în solarii și prețul este de 7-9 lei/kilogramul”, a mai spus legumicultorul.

    În privința culturilor care sunt acum în câmp, Gheorghe Vlad a specificat că ploile din ultima perioadă au adus beneficii pentru gogoșari, varză dar și conopidă. ”Ploile au ajutat spre exemplu varza se îndeasă, au prins bine și pentru conopidă, ardeiul gogoșar”, a mai precizat președintele OIPA Legume-Fructe.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds