• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Adriana Stere, PRO TV, s-a îmbolnăvit grav după ce a mâncat brânză de la un producător local

    Angelica Lefter -

    Adriana Stere, o cunoscută jurnalistă a trustului de presă PRO TV, mamă a cinci copiii, a fost diagnosticată cu febra Q, o boală provocată de o bacterie, Coxiella burnetii, provenită de la animale. Femeia spune că îmbolnăvirea a fost cauzată de consumul unei brânze cumpărată de la un producător local.

    Vedeta ProTV Adriana Stere, mamă a cinci copii, a trecut prin momente foarte grele după ce a fost diagnosticată cu febra Q. A fost infestată cu o bacterie după ce ar fi consumat brânză cumpărată de la un producător local, potrivit Adevărul.ro, care citează emisiunea la care jurnalista a povestit întreaga întâmplare.

    Citiți și:  Febra Q la om și animale: simptome, transmitere, tratament, prevenire

    Adriana Stere a cumpărat brânza de la un magazin cu produse artizanale

    Adriana Stere, reporter PRO TV, a mâncat brânză de la un producător local pe 15 septembrie și ulterior s-a confruntat cu simptome îngrozitoare, care au dus la paralizie. Din fericire, nici copiii și nici soțul nu au mâncat din acest produs alimentar.

    Am luat brânză de la un magazin cu produse artizanale. După vreo șase zile, când se pare că a fost perioada de incubație, au apărut primele simptome, adică o oboseală teribilă, cruntă”, a povestit Adriana, pe 4 noiembrie, la PRO TV.

    După șase zile de la consumul produsului au apărut primele simptome: oboseală, stare generală alterată, iar după alte trei zile febra și frisoanele, apoi tuse. ”A urmat trei zile de febră foarte mare și de frisoane. Peste 40 febra. (…) După trei zile de frisoane a început să mi se descuameze pielea de pe piept și de pe burtă”, a spus aceasta.

    Citiți și: O femeie din Bihor care locuiește lângă un saivan cu oi a fost confirmată cu febra Q!

    Jurnalista PRO TV a fost internată la Institutul ”Matei Balș” din Capitală

    Adriana a chemat atunci ambluanța și i s-a pus diagnosticul de pneumonie. Ulterior, s-a plimbat prin două spitale și a fost suspectă pe rând de pneumonie, sinuzită și meningită. ”Febră foarte mare și frisoane. După aceea tuse seacă, apoi tuse umedă, dureri de glezne, dureri articulare, apoi glezna stângă blocată, nu mai puteam să merg”, a precizat Adriana Stere.

    Conform celor relatate chiar de ea, a fost internată opt zile la Institutul Matei Balș, spitalul de boli infecțioase din București. A luat 28 de zile antibiotic, timp în care i-a scăzut fierul, părul a început să-i cadă și a fost nevoită să se tundă. Au fost mai multe săptămâni cu probleme, dar, din fericire, acum se simte mai bine. ”M-a înfricoșat această experiență”, a spus Adriana Stere.

    În cazul febrei Q simptomele pot apărea după 2-3 săptămâni de la infestare

    În urma analizelor s-a constatat că aceasta a fost contaminată cu bacteria Coxiella burnetii. care dezvoltă o boală infecţioasă numită febra Q sau Boală Derrick-Burnet. Coxiella burnetii este o bacterie Gram-negativă, cu localizare intracelulară obligatorie, care infectează, mai ales, animalele domestice precum oi, capre sau vite. Oamenii pot fi infectați cu această bacterie atunci când respiră praful contaminat sau consumă alimentele contaminate.

    Simptomele febrei Q apar în mod obișnuit după aproximativ 2-3 săptămâni de la infectarea cu Coxiella burnetii. ”Sunt medicii siguri, pentru că analizele din sânge, care au adus rezultate foarte clare, au determinat această bacterie, care este atipică și nu este foarte comună. Sunt numai două căi de transmitere. Direct prin contact cu dejecții de animale de fermă, vaci, oi, capre. (…) Varianta a doua – consum de brânzeturi contaminate cu coxiella burnetii”, a mai spus Adriana Stere.

    Cel mai mare risc de contamimare îl au fermierii și medicii veterinari

    Agricultorii, medicii veterinari și persoanele care intră în contact mai des cu animalele prezintă cel mai mare risc de contaminare. Majoritatea persoanelor nu au simptome sau au simptome ușoare, dar sunt și cazuri extrem de grave, precum cel al Adrianei Stere.

    ”În faza acută, această boală are o mortalitate de 1%, 1,5-2%, ceea ce e foarte mult. Am mai mâncat brânză după, dar, din surse sigure. (…) Acum eu nu vreau să comentez mai departe, i-am susținut și îi voi susține în continuare pe producătorii locali, dar îi rog să fie mult mai responsabili. Nu știu numele magazinului, mi-ar părea rău să se spună că am dat în producătorii locali. Această bacterie moare la contactul cu metodele corecte de producere și de igienă”, a mai adăugat Adriana Stere.

    Conform medicilor, pot exista persoane purtătoare ale bacteriei, însă fără să manifeste simptome. ”E o bacterie pe care de obicei o găsesc mai greu, adică e o subdiagnosticare. Într-adevăr, în faza acută, seamănă cu o gripă, dar mult mai interesant e că două treimi dintre cei care au bacteria nu au deloc simptome. Ceea ce înseamnă că probabilitatea să am niște probleme reale, cum s-a întâmplat în acest caz, este foarte mică. (…) Dar când se întâmplă înseamnă complicații importante. În formele ușoare nici nu trebuie tratament”, a precizat dr. Adrian Marinescu, director medical de la Institutului Naţional de Boli Infectioase ”Prof. Dr. Matei Balș”, în cadrul unei emisiuni televizate.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Fermierii care pierd subvenția APIA de 42,47euro pe hectar Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!