• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Micii fermieri care vând și conserve, obligați să se înregistreze sanitar-veterinar. Producțiile, limitate de ANSVSA

    Roxana Dobre -

    Micii producători de gemuri, zacuscă sau sucuri obținute din propria recoltă de fructe sau de legume vor fi obligați să respecte noi reguli, inclusiv aceea de a se înregistra la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București. Ei trebuie să notifice autoritățile privind activitatea lor de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe, dar și să asigure condiții optime de comercializare a acestora, potrivit unui proiect de ordin al ANSVSA.

    Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a publicat ieri, luni – 4 noiembrie, în dezbatere publică un proiect de ordin prin care sunt reglementate condițiile în care țăranii vor putea vinde produsele obținute din prelucrarea propriilor producții de legume și de fructe. Micii producători vor fi nevoiți să asigure chiar și vitrine pentru produsele prelucrate, pentru a se elimina astfel orice posibilitate de contaminare a bunătățurilor expuse.

    Citiți și: Gospodăria Țărănească – legalizată! Anunțul ANSVSA pentru toți gospodarii!

    Nou act normativ propus de ANSVSA vizează micile ferme vegetale, fie că este vorba despre cele care produc legume sau fructe. ”Gospodăria ţărănească de legume şi fructe este unitatea în care producătorii primari de legume şi fructe îşi obţin din producţia proprie produse prelucrate din legume şi fructe, pe care le comercializează, în cantitate limitată, fără a fi încadraţi într-o formă juridică de organizare”, precizează inițiativa.

    Pentru a-și comercializa producția în continuare, acești mici procesatori care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe trebuie să se înregistreze la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București, prin notificarea activităţilor lor, de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe.

    Pentru notificarea activităților lor de obţinere şi vânzare a produselor prelucrate din legume şi fructe, producătorii care deţin o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, trebuie să depună la direcția sanitar-veterinară și pentru siguranța alimentelor județeană, respectiv a municipiului București următoarele documente:

    a) o notificare în care se înscriu activitățile desfășurate și locurile de valorificare a produselor obţinute, conform modelului din Anexa nr. 21 la norma sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor;
    b) copie de pe actul de identitate al producătorului primar;
    c) documentul din care să rezulte starea de sănătate a producătorului și a membrilor familiei sale;
    d) copia atestatului de producător și o copie a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, eliberat de primării sau după caz, copia atestatului de gospodărie țărănească şi o copie a carnetului de comercializare, eliberate de Cooperativa Agricolă, în baza Legii nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare;
    e) dovada care atestă că au fost achitate tarifele prevăzute în legislația specifică în vigoare.

    Conserve din legume și fructe (foto: Facebook.com/ PRO RURAL)

    Gospodăria țărănească poate vinde maxim 800 de kilograme de produse pe an

    Cantitatea totală de produse prelucrate din legume și fructe obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe este limitată la maxim 800 kg/an.

    Activitatea de vânzare a produselor prelucrate din legume și fructe care nu sunt obținute de către producătorul primar de legume și fructe, din producția proprie sau care sunt obținute și vândute de acesta dar depășește anual cantitatea de maxim 800 kg/an se poate realiza doar în condițiile în care producătorul este constituit într-o formă de organizare juridică pentru desfășurarea acestor activități și după obținerea documentului de înregistrare pentru siguranța alimentelor.

    Citiți și: Ministrul Agriculturii: ”Porcii din gospodăria țărănească pot fi sacrificați și pot fi valorificați!”

    Valorificarea produselor prelucrate din legume și fructe, obținute într- o gospodărie ţărănească de legume şi fructe se realizează numai la locul de producere sau în locuri publice de pe raza județului unde se află exploatația agricolă și județele limitrofe, destinate comercializării precum: piețe, târguri, expoziții, cu ocazia manifestărilor organizate în perioada sărbătorilor religioase sau altor asemenea evenimente publice organizate periodic, mai prevede proiectul ANSVSA.

    În situația gospodăriilor țărănești prevăzute de Legea nr. 566/2004 a cooperației agricole, cu modificările și completările ulterioare, valorificarea produselor prelucrate din legume și fructe se poate realiza prin Cooperativele Agricole.

    Mai mult țăranii vor fi obligați ca pentru produsele prelucrate din legume și fructe obținute într-o gospodărie ţărănească, să îndeplinească următoarele cerințe:

    a) să provină din materii prime, legume și fructe, sigure şi adecvate pentru consumul uman şi să fie manipulate de persoane care respectă normele de igienă personală, care deţin carnet de sănătate și echipament de protecție corespunzător;
    b) să nu fie falsificate sau să prezinte modificări anormale ale aspectului/culorii, mirosului, gustului ori consistenței;
    c) să nu fie contaminate cu diferite impurități, să nu fie transportate sau prezentate în ambalaje murdare, ruginite ori improprii pentru produsele respective;
    d) să fie identificate prin etichete pe care sunt înscrise menţiuni referitoare la producător, denumirea produsului, data obţinerii şi elemente individuale de identificare (numerotarea ambalajelor), condiţiile de păstrare şi, după caz, orice alte date necesare informării adecvate a consumatorului, conform Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, cu amendamentele ulterioare.

    Un alt articol din ordinul ANSVSA prevede că expunerea spre vânzare, în locurile publice a produselor prelucrate din legume şi fructe obținute într-o gospodărie ţărănească de legume şi fructe, se realizează în vitrine sau prin alte mijloace adecvate, care să elimine orice posibilitate de contaminare a produselor expuse.

    Micii fermieri care își prelucrează legumele și fructele vor putea fi controlați de inspectorii DSVSA care, dacă vor găsi nereguli, vor întocmi un proces-verbal cu neconformitățile depistate și vor da termene pentru remedierea lor. Producătorul va notifica apoi autoritatea statului când a rezolvat problemele găsite, putându-și astfel relua activitatea. Nu sunt prevăzute amenzi, sancțiunea în cazul menținerii situației cu neconformități putând ajunge însă până la interzicerea activității desfășurate.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Vânzarea terenurilor agricole din apropierea granițelor – aproape imposibilă! Fermierii ruși renunță la cultura de grâu: ”Există pierderi la fiecare tonă” Gazeo și Clementine: soiuri noi de grâu și orzoaică de la ITC Seeds