• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât costă un hectar de pământ în funcție de regiune. Piața terenurilor agricole, la zi

    Roxana Dobre -

    Cât costă un hectar de pământ în fiecare județ. Piaţa terenurilor agricole din România a cunoscut o evoluţie ascendentă în ultimul deceniu, cu creşteri ale preţului unui hectar între 25 şi 40%, arată o analiză realizată de Appraisal & Valuation SA, firma deţinătoare a brandului NAI Romania & Moldova. Cea mai mare scumpire a unui hectar de teren extravilan, cu utilitate agricolă, este în zona Bucureşti-Ilfov, unde s-a ajuns la un preț mediu de 12.000 de euro la hectar, cu 40% mai mult faţă de 2015.

    Prețul unui hectar de teren agricol este în creștere, iar în ultimii 10 ani, un hectar s-a scumpit în procente de la 25% până la 40%, în funcție de județ. Regula generală este aceea că pământul s-a scumpit peste tot în România, în intervalul 2015-2024.

    Citiți și: Diferențe mari între prețurile pentru cumpărarea și arendarea terenurilor agricole

    Cât costă un hectar de pământ în fiecare județ

    Cât costă un hectar de pământ în fiecare județ – este o întrebare la care specialiștii pot indica numai valori medii întrucât prețul unei parcele depinde de poziționarea ei, dacă este o suprafață comasată, dacă are actele în regulă și dacă are acces la diferite facilități precum drumuri de acces sau canale de irigat.

    Preţurile medii ale terenurilor agricole în 2024 arată un salt impresionant faţă de 2015, situaţia în cele opt regiuni de dezvoltare arătând astfel:

    Potrivit analizei realizate de NAI Romania & Moldova, citate de news.ro, principalii factori care au impulsionat creşterea preţurilor sunt:

    Citiți și: Șef DAJ: Terenurile se vând şi cu 497 lei/mp. Prețul mediu este de 3,07 lei/mp!

    Prețul unui hectar de teren în România, sub media europeană

    Reprezentanţii companiei Appraisal & Valuation SA au subliniat deşi au cunoscut un deceniu de creşteri substanţiale, preţurile unui hectar de teren agricol din România rămân, în cea mai mare parte, sub media europeană de 10.578 euro/ha (2022), singura excepţie fiind regiunea de dezvoltare Bucureşti-Ilfov.

    ”Pe de altă parte, disponibilitatea unor terenuri la un preţ mai redus nu înseamnă că acelea sunt cele mai bune opţiuni pentru fermieri, ci România are multe terenuri de calitate superioară, ale căror preţuri sunt aşteptate să crească în următorii ani. Dată fiind situaţia climatică, marcată de ultimii ani secetoşi, creşterea ar putea să fie mai moderată decât în ultimii ani”, spun reprezentanţii companiei.

    În acelaşi timp, exista zone în care se pot identifica terenuri la preţuri de 2-3.000 euro/ha, unde preţul de tranzacţionare în mod normal depăşeşte 10.000 euro/ha. Aceste excepţii sunt cauzate, în mare parte, de productivitatea scăzută, în cele mai multe cazuri producţia fiind egală cu zero, fermierii alegând de cele mai multe ori să nu le mai lucreze. Sunt mai multe judeţe unde se identifică astfel de zone răzleţe.

    „În schimb, oportunităţile pentru terenuri specializate şi loturi poziţionate strategic vor menţine piaţa competitivă, în special în regiunile bine conectate la infrastructură. De asemenea, dezvoltarea infrastructurii rutiere şi noi proiecte de irigaţii ar putea creşte atractivitatea unor regiuni care până acum erau mai puţin exploatate​”, consideră Andrei Botiş, CEO Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).


    Te-ar mai putea interesa

    Floarea-soarelui, la mare căutare. Prețurile au explodat, fermierii nu vor să vândă Teren de aproape 4.000 de hectare, scos la licitație în Ucraina. Prețul de pornire APIA – anunț pentru fermierii care încasează subvenții pe hectar și animale

    Ultimele știri

    Precizări de la Finanțe despre impozitarea salariilor din agricultură Îngrășămintele, în special cele azotoase, continuă să se scumpească APIA – ultima oră despre plata subvențiilor!