• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor!

    Roxana Dobre -

    Plata avansului pentru subvenții se află în plină desfășurare dar nu toți fermierii eligibili pentru subvenții au primit încă banii pentru schemele care au intrat pe lista de plată. Un șef al APIA afirmă că schemele de agromediu nu au fost încă deblocate iar fermierii ne-au sesizat de asemenea că au fost informați de către funcționari că, din cauza acestor scheme, nu pot încasa nici plățile directe.

    Șeful Agenției Județene de Intervenție și Plăți Agricole (APIA) Hargita, Haschi András, a afirmat pentru presa locală că până la această dată la nivel de județ au fost transferați banii pentru aproximativ 20.000 de fermieri. Cei cu ferme mai mari însă nu au primit încă avans din subvenție, similar cu fermierii care au cereri mai complexe sau au solicitat sprijin pentru măsurile de agromediu.

    Citiți și: Avans APIA și pentru fermele mai mari. Numărul fermierilor intrați pe lista de plăți, până astăzi

    Fermierii care au și măsuri de agromediu susțin că sunt blocați și la plățile directe

    Șeful APIA Harghita a afirmat că fermierii au primit în mare part avansul dar printre cei autorizați nu se află și fermele mari sau beneficiarii de subvenții care au scheme mai complexe, cum ar fi măsurile de agromediu.

    ”Am transferat deja banii către aproximativ 20.000 de fermieri. Cei cu ferme mai mari nu au primit încă avansul din subvenție, cei cu cereri mai complexe, cei care au solicitat sprijin pentru agromediu dar noi am transferat deja avans la peste 20.000 de fermieri”,  a declarat acesta conform zekelyhon.ro.

    Conform șefului APIA Harghita, se lucrează constant la plata avansurilor iar „în fiecare zi se eliberează criterii noi”, adică în cazul unor noi scheme, APIA central permite plata avansurilor.

    Citiți și: APIA: 12.380 de crescători de animale au avansul în conturi. Situația plăților la zi!

    Fermier: De la APIA ni s-a spus că din cauza schemei pentru Agromediu nu primit nici BISS

    Fermierul Eusebiu Sultan, din județul Brașov ne-a sesizat că până la această dată nu a primit niciun leu din subvenție iar de la APIA i s-a explicat că din cauză că softul pentru măsurile de Agromediu este temporar blocat, nu este posibilă nici plata pentru schemele directe.

    ”Anul acesta an a fost extrem de greu cu seceta, pesta la oi, prețul este jumătate la miei iar când am fost și noi bucuroși ca nu am fost la control APIA și primim la timp avansul iarăși a apărut ceva. Dacă anul trecut era problema cu softul acum nu se știe dacă primim avans pe schemele directe, BISS, CRISS sau ovine pe motiv că avem și agromediu. Oare nu ar trebui sa mai punem vreo măsură să primim doar măsurile simple? Am întrebat la APIA și ni s-a explicat că nu merge aplicația din cauza schemei de agromediu și nu intrăm la plată ca nu venim pe lista de la București din aceasta cauză”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Reamintim că în acest an pentru măsurile compensatorii avansul este de 85% din cuantumul integral stabilit pe hectar. Sumele care intră în conturile fermierilor, calculate în lei și aplicând procentul de 85% sunt următoarele:

    – DR-09: Zone afectate de constrângeri naturale – Zona Montană. Cuantumul stabilit pentru 2024 este de 94 euro/ha adică 467,70 lei/ha. În avans fermierii primesc 85% din cuantumul integral adică 327,39 lei/ha;

    – DR-10: Zone afectate de constrângeri naturale semnificative. Cuantumul stabilit pentru 2024 este de 12 euro/ha adică 59,70 lei/ha. În avans fermierii primesc 85% din cuantumul integral adică 41,79 lei/ha;

    – DR-11: Zone afectate de constrângeri naturale specifice. Cuantumul stabilit pentru 2024 este de 80 euro/ha adică 398,04 lei/ha. În avans fermierii primesc 85% din cuantumul integral adică 338,34 lei/ha.

    Plăţile pentru măsuri compensatorii sunt finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) și se fac în lei, la cursul de schimb valutar de 4,9756 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în data de 29 decembrie 2023 şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C/2024.

    Din cea mai recentă informare făcută de APIA rezultă că totuși s-au făcut autorizări și pentru măsurile compensatorii. Într-un comuncat remis ieri, luni – 4 noiembrie, agenția a anunțat că suma autorizată la plată în avans din bugetul FEADR, din care se achită măsurile compensatorii,  plus cofinanțare de la Bugetul Național este de 40.091.760,66 euro pentru persoanele fizice și 20.780.671,59 euro pentru cele juridice.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!