• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • APIA îi contrazice pe fermieri și susține că banii de Agromediu sunt virați în conturi!

    agrointeligenta.ro -

    Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) susține că fermierii nu au niciun motiv să reclame blocajul cererilor la plată pe plățile compensatorii. Astfel, agenția de plăți condusă de directorul general Tinel Gheorghe îl contrazice pe fermierul Eusebiu Sultan, din județul Brașov, căruia chiar funcționarii APIA i-au spus că este blocat la plată din cauza schemei de Agromediu.

    Vă reamintim că mai mulți fermieri, inclusiv Eusebiu Sultan, crescător de animale din județul Brașov, ne-au sesizat că până ieri, miercuri – 6 noiembrie, nu a primit niciun leu din avans, iar de la APIA i s-a explicat că din cauză că softul pentru măsurile de Agromediu este temporar blocat, nu este posibilă nici plata pentru schemele directe.

    ”Anul acesta an a fost extrem de greu cu seceta, pesta la oi, prețul este jumătate la miei iar când am fost și noi bucuroși ca nu am fost la control APIA și primim la timp avansul iarăși a apărut ceva. Dacă anul trecut era problema cu softul acum nu se știe dacă primim avans pe schemele directe, BISS, CRISS sau ovine pe motiv că avem și agromediu. Oare nu ar trebui sa mai punem vreo măsură să primim doar măsurile simple? Am întrebat la APIA și ni s-a explicat că nu merge aplicația din cauza schemei de agromediu și nu intrăm la plată ca nu venim pe lista de la București din aceasta cauză”, a spus fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Șeful APIA Harghita recunoaște că nu a făcut autorizări pe Agromediu

    Informația a fost confirmată și prin declarația directorului APIA Harghita Haschi Andras care a spus că între fermierii autorizați la plata avansului nu se numărau, până pe 4 noiembrie, cei care aveau Agromediu. ”Am transferat deja banii către aproximativ 20.000 de fermieri. Cei cu ferme mai mari nu au primit încă avansul din subvenție, cei cu cereri mai complexe, cei care au solicitat sprijin pentru agromediu dar noi am transferat deja avans la peste 20.000 de fermieri”,  a declarat acesta conform zekelyhon.ro.

    Conducerea APIA de la București îi contrazice și pe fermieri (care nu aveau niciun interes să dezinformeze, doar interesul de a semnala o problemă cu care se confruntă și alți colegi!) și pe directorul APIA Harghita (care, din nou, nu avea niciun interes să prezinte o situația nereală!) și a transmis redacției noastre un drept la replică că în care susține că totul este ”roz” când vine vorba de plățile fermierilor care au bifat și măsurile compensatorii.

    De la București, plățile compensatorii se văd ”curgând” în conturile fermierilor

    Integral, mai jos, găsiți dreptul la replică primit din partea APIA, semnat de directorul general Tinel Gheorghe, și care nu face nicio referință la explicațiile oferite chiar de directorul APIA Harghita care a recunoscut că NU a făcut plăți pe Agromediu:

    ”În virtutea dreptului la replică şi pentru corecta informare a opiniei publice, vă adresăm rugămintea să publicaţi un drept la replică faţă de articolul dvs., apărut în data de 06 noiembrie 2024, ora 11:25, pe site-ul publicației Agrointel.ro, având titlul “Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor!”, la link-ul: Fermieri blocați la plata avansului APIA: Din cauza schemei de Agromediu nu primim restul subvențiilor!.

    Astfel, având în vedere afirmațiile fermierului arondat Centrului Județean APIA Brașov, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură – Aparat Central face următoarele precizări:

    Pentru anul de cerere 2024, APIA a implementat în sistemul informatic toate schemele pentru care se pot verifica criteriile sau cerințele de eligibilitate astfel încât plățile în avans să se poată efectua respectând toate prevederile legale specifice, respectiv luând toate măsurile pentru eliminarea riscului pentru fond.

    Astfel, în perioada 16.10. – 07.11.2024, APIA a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans aferentă anului de cerere 2024, un număr de 602.224 fermieri, cu o sumă totală de 774.124.879,70 euro.

    În susținerea celor mai sus menționate, precizăm faptul că până la data prezentei au fost autorizate dosare pentru plata avansului pe agromediu, în funcție de complexitatea fiecărui caz în parte, iar în tabelul de mai jos regăsiți o prezentare a sumelor autorizate pentru fiecare intervenție:

    Prin urmare, în sistemul APIA au fost implementate toate măsurile pentru toți fermierii eligibili, pornind de la cele de bază așa cum am menționat, dar și cele pentru care sunt verificabile condițiile de bază și cele specifice.

    Binențeles că este imperativ necesar să ținem cont de toate particularitățile fiecărui dosar, analiza fiind individuală, iar dacă se constată anumite neconcordanțe ori neconformități, acestea se soluționează conform fluxurilor de lucru, reglementate de procedurile specifice și de prevederile legale în vigoare.

    Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură vă asigură de întreaga disponibilitate de colaborare, prin transmiterea promptă a informațiilor, potrivit legii, pentru asigurarea transparenței și a informării corecte a publicului interesat cu privire la activitatea de gestionare a intervențiilor/schemelor/măsurilor de sprijin financiar acordate fermierilor, din fonduri europene şi de la bugetul naţional”.


    Te-ar mai putea interesa

    Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial