• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • ANCPI: Cadastru gratuit pentru terenurile agricole care primesc subvenții APIA

    Violina Gorcinschi -

    Un procen de 84% din terenurile care fac obiectul subvențiilor Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) au fost înregistrate în cadastru. Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) derulează lucrări de înregistrare a proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, pe o suprafață de peste 6,4 milioane de hectare, din 1.969 de UAT-uri. Finanțarea este asigurată din veniturile proprii ale ANCPI, prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), din fonduri europene nerambursabile, dar și din bugetele primăriilor. Cărțile funciare sunt eliberate gratuit pentru cetățeni.

    ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), a finalizat lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor la nivelul întregii localități, în 280 de UAT-uri, din totalul de 3.181 de UAT-uri, precum și în peste 28.000 de sectoare cadastrale, cu o suprafață de peste 6,1 milioane de hectare. Totodată, alte șapte comune au fost cadastrate cu fonduri europene.

    În total, 154 de localități cu 1.334.275 de imobile sunt înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, finanțat în cadrul Axei prioritare 11 a Programului Operaţional Regional 2014-2020 (POR) și continuat în cadrul Programului Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027 (PoCIDIF).

    Astfel, până la această dată, prin programele derulate, ANCPI a deschis, gratuit pentru cetățeni, peste 7,8 milioane de noi cărți funciare.

    Citește și: Cărți funciare eliberate gratuit. Terenurile agricole de la APIA, în programul național 

    ANCPI: Încă 7 UAT-uri, cadastrate cu fonduri UE

    84% din terenurile APIA, înscrise în cadastru

    Din totalul de 9,54 de milioane de hectare de terenuri agricole care fac obiectul subvențiilor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), au fost înregistrate în sistemul integrat de cadastru și carte funciară 8,01 milioane de hectare (84%). În prezent, se desfășoară lucrări de cadastru la nivelul întregului UAT în 528 de comune, dintre care 491 beneficiază de fonduri europene.

    Citește și: Cadastru gratuit în 536 de comune. Lista localităților aflate acum în program

    PNCCF are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri și clădiri) din România în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI, din fonduri europene și din bugetul local al primăriilor. ANCPI este beneficiarul Proiectului major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, care completează obiectivul PNCCF prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare, din 660 de UAT-uri din zonele rurale ale României, iar valoarea totală a Proiectului este 312.891.155 de euro. Proiectul major a fost finanțat, până în decembrie 2023, prin Programul Operațional Regional și a fost etapizat. Faza II a Proiectului este finanțată, în prezent, prin Programul Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare 2021-2027.


    Te-ar mai putea interesa

    Teren vândut de trei ori într-un an, cu acte false. Proprietarul de drept a deschis proces Ruris RR2200, cel mai nou tractor românesc, a fost prezentat la Indagra. Prețul, între 3.000 și 5.000 de euro S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu

    Ultimele știri

    Efectul noului raport USDA pe piața cerealelor. Prețuri pentru grâu, porumb sau soia Alianţa pentru Agricultură şi Cooperare cere adoptarea în regim de urgenţă a Legii Arendei Vasile Balcan, Agrostrategia (TVR 1): De la 200-250 de lei sacul de sămânță, acum a ajuns la 1.250 de lei