• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agricultura ucraineană, un pericol pentru fermierii europeni?

    Violina Gorcinschi -

    Agricultura ucraineană, un pericol pentru fermele din UE? O analiză a rece a potențialului agricol al Ucrainei, care este în drum spre aderarea la UE, a arătat că agricultura ucraineană va putea aduce consecințe majore în sectorul agricol european.

    În cadrul parlamentului din Polonia a avut loc, recent, o reuniune a comitetului de monitorizare a Politicii Agricole Comune și a aderării noilor țări la UE. Tema principală de discuție a fost agricultura în Ucraina, cu accent deosebit pe structura agricolă și funciară și pe potențialul de producție și procesare. Informațiile prezentate de specialiștii din cadrul Universității de Științe ale Vieții din Poznań i-au îngrijorat pe politicieni, care au realizat potențialul agricol imens al țării. Cu toate acestea, războiul pune piedici mari în dezvoltarea agriculturii ucrainene.

    Agricultura ucraineană reprezintă 10,9% din PIB-ul țării

    Agricultura joacă un rol foarte important pentru economia ucraineană. Este al treilea sector ca mărime al economiei țării, generând 10,9% din PIB, cu 2,5 milioane locuri de muncă. În comparație, în UE, agricultura reprezintă doar 1,4% din PIB și 4,2% din totalul ocupării forței de muncă.

    Informațiile furnizate arată că locația, solul și clima fac din Ucraina o țară cu potențial agricol excepțional. Suprafața de teren arabil din Ucraina este de aproximativ 28 de milioane de hectare, din care aproape jumătate este cernoziom.

    O trăsătură caracteristică a agriculturii ucrainene este diversificarea sa relativ scăzută. Producția de cereale domină în Ucraina (peste 50% din suprafață) și încă 30% este ocupată de culturile industriale, adică semințele oleaginoase și sfecla de zahăr. Culturile de cereale dominante sunt porumbul, grâul și orzul, iar culturile oleaginoase sunt floarea soarelui, rapița și soia.

    Spre deosebire de sectorul vegetal, zootehnia nu s-a dezvoltat substanțial în ultimii ani. Excepție face sectorul de carne de pasăre, ouă și produse lactate.

    Citește și: Germania, client fidel al cerealelor din Ucraina. Porumbul, la mare căutare

    Acest lucru este cauzat de faptul că ameliorarea presupune cheltuieli de investiții mult mai mari, care pentru oamenii de afaceri locali, axați pe maximizarea veniturilor cu implicarea minimă a capitalului, nu prea prezintă interes, se arată în informațiile prezentate de Ministerul Agriculturii polonez.

    Structura agriculturii ucrainene – analiza fermelor și terenurilor

    Informațiile prezentate arată că întreprinderile și exploatațiile dețin 52% din terenul agricol al Ucrainei. Acestea sunt responsabile pentru 54% din producția agricolă. Tocmai din acest sector provine surplusul de export al Ucrainei (produsele de la fermele și fermierii individuali – inclusiv legume și fructe – sunt consumate în principal în țară).

    Se estimează că, în prezent, funcționează 93 de exploatații agricole mari pe 6,25 milioane de hectare (22% din teren arabil). Aceste companii au capital și din SUA, Arabia Saudită și UE.

    „Cele mai mari douăzeci de exploatații agricole din 2023 dețineau 3,2 milioane de hectare. adică aproximativ 1/5 din terenul”, a spus dr. ing. Krzysztof Pawłowski de la UP din Poznań, citat de tygodnik-rolniczy.pl.

    Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea de Științe ale Vieții din Poznań, analiza agriculturii ucrainene permite următoarele concluzii:

    „Ucraina are resurse semnificative de teren agricol de foarte înaltă calitate. Utilizarea îngrășămintelor și a produselor de protecție a plantelor este mult mai scăzută decât în ​​UE. Drept urmare, potențialul de producție al acestor terenuri agricole nu este utilizat pe deplin, în ciuda nivelului relativ scăzut de utilizare a acestui potențial, ponderea producției animale în producția totală este mică, ceea ce creează și rezerve semnificative. În fața creșterii populației mondiale, acest potențial va fi, fără îndoială, folosit. Dar am dori să punem întrebarea: de către cine”, a rezumat K. Pawłowski de la UP din Poznań.

    Citește și: Noi proteste ale fermierilor împotriva importurilor de cereale ieftine din Ucraina!

    Nicio țară din UE nu poate concura cu agricultura Ucrainei, în ciuda subvențiilor

    După prezentarea datelor de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de către oamenii de știință, a avut loc o discuție din care s-au tras anumite concluzii.

    Analiza arată că potențialul agricol este uriaș și în mare măsură neutilizat până acum. Calitatea terenului este cu siguranță mai bună decât în ​​Polonia. Productivitatea scăzută rezultată din utilizarea precară a inputurilor poate fi crescută drastic în orice moment prin investiții adecvate, potrivit fostului ministru al Agriculturii Jan Krzysztof Ardanowski.

    „Sunt un realist. Am lucrat câțiva ani în Ucraina în industria agricolă și voi repeta cu încăpățânare că nicio agricultură europeană, oricât de subvenționată ar fi, nu este capabilă să reziste concurenței cu agricultura ucraineană. Terenul agricol din Ucraina este egal cu terenul agricol combinat din Polonia, Spania și Germania. Acest lucru arată ce potențial are”, a spus Jacek Zarzecki de la Platforma Poloneză pentru Carne de Vită Durabilă.

    Pierderi uriașe cauzate de război în agricultura ucraineană

    În ciuda potențialului agricol natural al Ucrainei, a deschiderii piețelor occidentale și, în cele din urmă, a perspectivei aderării la Uniunea Europeană, războiul rămâne o problemă fundamentală pentru agricultura ucraineană.

    Anul 2022 a adus pierderi record pentru agricultura ucraineană. Valoarea totală a pierderilor directe în sectorul agricol al Ucrainei, ca urmare a agresiunii ruse de la 1 ianuarie 2023, s-a ridicat la peste 7,83 miliarde de dolari. Cele mai mari pagube s-au înregistrat în sectorul utilajelor agricole, al producției finite (deteriorări și furturi) și depozitelor de cereale.

    Sectorul zootehnic, precum și cel vegetal (pe termen lung) și mijloacele de producție (combustibil, îngrășăminte, produse de protecție a plantelor) au suferit mai puține pagube. Cel puțin 15-20% din populația de bovine, porci și păsări au fost pierdute în urma războiului.

    În ciuda rezistenței ridicate și a adaptării la provocările demonstrate de fermierii ucraineni, epoca războiului va continua să aprofundeze problemele acestei industrii din cauza schimbărilor semnificative în structura culturilor, scăderii randamentelor, lipsei capitalului de lucru, întreruperilor aprovizionării cu energie electrică, problemelor logistice. și exploatarea minelor pe suprafețe mari ale țării. În total, aproximativ un sfert din terenul arabil a fost exclus de la cultivare din cauza războiului.


    Te-ar mai putea interesa

    Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!