• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Vom avea zăpadă de Sărbători, în decembrie? Ce spune șeful de la Agrometeorologie!

    Violina Gorcinschi -

    Cum va fi vremea în luna decembrie, de Sărbători. Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au vorbit despre soarta culturilor de iarnă în următoarele luni, dar și de posibilitatea de a avea zăpadă la final de an. Potrivit meteorologilor, încă nu se poate spune sigur de câtă zăpadă vom avea parte, însă în perioada imediat următoare, lucrurile se vor desfășura normal din punct de vedere termic și hidric.

    Daniel Alexandru, Șeful Serviciului Agrometeorologie din cadrul ANM, a explicat, în cadrul ediției de pe 13 noiembrie a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, cum va fi vremea pentru culturi în această iarnă, în special în decembrie.

    „În momentul de față, având în vedere perioada pe care se întind aceste prognoze de pe termen mediu, doar până în debutul lunii decembrie, lucrurile arată că se vor desfășura atât din punct de vedere termic, cât și din punct de vedere hidric într-un regim normal. Eventuale cantități de precipitații excedentare care vor apărea local pe parcursul următoarelor săptămâni vor fi undeva în Transilvania, zona de Vest și nordul țării”, a spus Daniel Alexandru.

    Daniel Alexandru, ANM: Nu sunt excluse fenomenele extreme

    Meteorologii avertizează că va fi mai cald decât în mod normal în zona sudică, iar în anumite regiuni vor cădea mai multe precipitații.

    „Din punct de vedere termic, normele termice mai ridicate se vor înregistra ușor în zona sudică, așa cum am precizat. Sunt zonele care, într-adevăr, de fiecare dată, din punct de vedere meteorologic, pentru agricultură au determinat astfel de evoluții în ultimii ani. Un regim termic puțin mai ridicat, în această perioadă către iarnă pentru zona sudică și un regim hidric mai ridicat în zona centrală, vestică și nordică, sunt lucruri care nu exclud apariția unor episoade de evenimente meteorologice extreme care să creeze ceva probleme pentru agricultură”, a spus reprezentantul ANM.

    Citește și: Cât mai țin ploile și ninsorile. Șefa ANM anunță o schimbare radicală a vremii

    Totuși, ANM nu poate prognoza încă situația ninsorilor în această iarnă. Pentru culturi, cel mai bine ar fi să aibă parte de zăpadă în cazul în care temperaturile vor fi foarte scăzute.

    „Nu putem spune în acest moment. Noi, având în vedere evoluția evenimentelor meteorologice din această toamnă, sperăm ca, totuși, măcar din punct de vedere termic lucrurile să evolueze în linia specifică anotimpului rece pentru că este, într-adevăr, necesar pentru culturile agricole să treacă și prin această perioadă mai rece care este specifică iernii. Trebuie să treacă și printr-o perioadă în care există episoade de zăpadă pentru că de fiecare dată aceste temperaturi care ar scădea în mod normal sub -10 .. -15 grade în România, în special în zonele cultivate cu aceste culturi agricole, trebuie să fie protejate de un strat minim de zăpadă, măcar de 5-6 cm care să acopere vârfurile de creștere și să le protejeze ca o plapumă pe perioada acestor temperaturi mai scăzute (normale pentru un anotimp rece)”, a spus Daniel Alexandru la Agrostrategia.

    Daniel Alexandru: S-ar putea să avem temperaturi ridicate în această iarnă

    Deși zăpada este benefică pentru culturi, trendul din ultimii ani a lăsat plantațiile expuse, motiv pentru care agrometeorologii consideră că dacă nu este zăpadă, măcar să fie temperaturi mai ridicate.

    „Totuși, este de preferat să nu avem iarăși zăpadă, dar să nu existe aceste temperaturi foarte scăzute care să le pună în pericol de creștere. Nu prea s-a întâmplat în ultimii ani pentru că a fost un regim termic mai ridicat. Nu am avut situații în care să degere vârfurile de creștere ale plantelor din cauza temperaturii scăzute și lipsei de zăpadă. Dimpotrivă, am avut temperaturi ridicate și lipsă de zăpadă sau precipitații pe perioada iernii”, a spus șeful de la agrometeorologie.

    Citește și: Tichete pentru Crăciun 2024. Cererile se depun până pe 6 decembrie – condiții

    Nu este exclusă posibilitatea ca, în această iarnă, să avem parte de temperaturi ridicate, având în vedere condițiile de la începutul anului 2024.

    „Este foarte important pentru agricultori – s-ar putea, în evoluția meteorologică din perioada următoare, să nu avem cumva temperaturi ridicate pentru că anul acesta, fiind temperaturi foarte ridicate, în lunile ianuarie, februarie, au apărut bolile, dăunătorii care au pus probleme. Au fost niște recorduri din punctul de vedere al temperaturilor maxime care aduc alte neplăceri pentru culturi”, a declarat Daniel Alexandru.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Daniel Alexandru, ANM (13.11.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă