• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Roxana Dobre -

    Fermierii dintr-un județ greu încercat de secetă au primit o veste bună: direcția agricolă le-a virat în conturi despăgubirile de secetă. Este vorba despre județul Vrancea, unde numărul de agricultori care vor beneficia de sprijinul de ajutor de stat se ridică la 5.261.

    Anul acesta, seceta a afectat grav culturile agricole din județul Vrancea. În acest context, peste 5.260 de agricultori din Vrancea au primit despăgubiri pentru suprafețele calamitate, conform informațiilor oferite de Ticu Costandache, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vrancea.

    În total, la nivelul județului Vrancea au fost 5.271 de cereri depuse pentru despăgubiri de secetă, dintre care patru nu au fost eligibile. Direcţia pentru Agricultură Vrancea a virat deja banii către 5.261 de fermieri din judeţ. Urmează ca plata să fie efectuată către alți patru fermieri afectați de seceta imediat ce vor primi conturile de trezorerie. În total, s-au plătit 78.825.620 lei, potrivit cifrelor oferite de directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Vrancea.

    „Fermierii care au avut procent de calamitare a culturilor, atât a celor de toamnă, cât şi a celor de primăvară, mai mare de 30%, au primit despăgubiri de 1.000 de lei pe hectar. Am avut 5.271 de cereri depuse, dintre care patru nu au fost eligibile. Direcţia pentru Agricultură Vrancea a virat deja banii către 5.261 de fermieri din judeţ, urmând ca pentru alţi patru fermieri să facem plata imediat ce vom primi conturile de trezorerie. În total, s-au plătit 78.825.620 lei”, a explicat Ticu Costandache pentru Agerpres.

    Despăgubirile acordate au variat în funcție de suprafețele cultivate. Valoarea cea mai mică plătită unui fermier a fost de 60 de lei, iar cea mai mare a ajuns la două milioane de lei.

    În total, despăgubirile au acoperit o suprafață de 78.825,62 hectare, însămânțată atât cu culturi de primăvară, cât și de toamnă.

    Direcțiile agricole au transmis la Ministerul Agriculturii ordinele de plată către decontare

    Ieri, miercuri – 13 noiembrie, mai multe direcțiile agricole au anunțat că au transmis către Ministerul Agriculturii ordinele de plată privind acordarea despăgubirilor către producătorii agricoli care au înregistrat pierderi din cauza secetei. Astfel, printre acestea se numără și Direcția Agricolă Vaslui, unul dintre cele mai afectate județe de seceta pedologică.

    ”Informare privind efectuarea plăţilor către producătorii agricoli ale căror culturi agricole au fost afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024. Ȋn cursul zilei de astăzi, 13 noiembrie, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Vaslui a depus spre decontare ordinele de plată privind acordarea despăgubirilor către producătorii agricoli, pentru culturile afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023 – august 2024, în conformitate cu prevederile O.U.G. nr. 120/2024. Valoarea totală a ajutorului de stat se ridică la suma de 99.440.970 lei”, se arată în informarea făcută de DAJ Vaslui.

    Citiți și: Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Conform Ordonanței de Urgență nr. 120 din 9 octombrie 2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică. în cazul în care se constată neeligibilitatea solicitanților la acordarea grantului, notificarea de respingere a cererii se comunică în scris solicitantului de către DAJ, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data finalizării verificărilor, iar aceasta poate fi contestată în termenele și în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.

     


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători ”Ordonanța trenuleț” îi lovește în plin pe apicultori. Decizia Guvernului! Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie