• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri

    Roxana Dobre -

    Plata despăgubirilor pentru secetă a intrat în linie dreaptă. Direcțiile Agricole Județene (DAJ) au finalizat verificarea cererilor depuse de fermieri până la data limită și au solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) sumele necesare pentru fiecare județ. După ce conturile direcțiilor vor fi alimentate, acestea vor putea emite ordinele de plată pentru fermieri.

    UPDATE: Într-un clip publicat pe pagina sa, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, i-a asigurat pe producătorii agricoli cu care a dialogat în weekend că plata despăgubirilor de secetă va începe în această săptămână, mai exact de marți, 12 noiembrie.

    Așa cum a declarat ministrul Agriculturii, Florin Barbu, de la începutul acestei săptămâni plățile pentru despăgubirile la secetă intră în linie dreaptă. Astfel, Direcțiile Agricole au transmis către minister lista sumelor necesare pentru fiecare buget urmând ca după virarea banilor acestea să emită ordinele de plată și mai departe banii să ajungă la fermieri, ne-a declarat astăzi, luni – 11 noiembrie, Petra Ochișor, director executiv al DAJ Giurgiu.

    Citiți și: Ministrul Florin Barbu a anunțat când începe plata despăgubirilor de secetă

    Plata pentru despăgubiri a intrat în linie dreaptă

    Conform Petrei Ochișor, verificările pe cererile depuse de fermieri au fost finalizate iar direcția agricolă a solicitat MADR sumele necesare pentru plata fermierilor, fiecare județ având buget diferit în funcție de suprafața camalitată.

    ”La nivelul județului Giurgiu s-a finalizat verificarea cererilor și noi am trimis către minister care este suma totală necesară conform numărului de hectare eligibile. Deci am făcut centralizarea, am trimis situația și așteptăm alocarea banilor în buget. După ce avem bugetul cu banii facem cererea de deschidere și după aceea se trimit în regim de urgență ordinele de plată. Ministerul nu alocă un buget general, ci pe fiecare județ este o sumă diferită conform suprafețelor transmise de Direcția Agricolă din acel județ”, a declarat Petra Ochișor pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    În cazul în care astăzi sau mâine, bugetul s-ar aloca, restul procedurilor se pot finaliza în această săptămână.

    Citiți și: Plată despăgubiri secetă 2024 – model de calcul. Suma la hectar pentru suprafața calamitată

    Plata despăgubirilor trebuie făcută până la 31 decembrie 2024

    Conform Ordonanței de Urgență nr. 120 din 9 octombrie 2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat sub formă de grant acordat producătorilor agricoli pentru culturi agricole afectate de seceta pedologică din perioada septembrie 2023-august 2024, publicată în Monitorul Oficial nr. 1034 din 15 octombrie, schema de ajutor  se aplică pe întreg teritoriul României, iar sumele se plătesc până la data de 31 decembrie 2024.

    Conform procedurii privind achitarea sumelor, în termen de maximum 5 zile lucrătoare după finalizarea termenului limită de depunere a cererilor, adică 28 octombrie, responsabilii desemnați din cadrul DAJ au avut obligația desfășurării următoarelor acțiuni:
    a) verificarea respectării de către solicitanți a codițiilor de eligibilitate;
    b) întocmirea bazei de date cu informațiile privitoare la procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor, la cererile solicitanților, la stabilirea beneficiarilor eligibili, la valoarea grantului care se acordă fiecărui beneficiar eligibil, calculat pe baza datelor cu suprafețele calamitate din procesele-verbale de constatare și evaluare a pagubelor;
    c) întocmiterea și transmiterea la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Direcția generală buget finanțe și fonduri europene, Situația centralizatoare cu beneficiarii eligibili și valoarea grantului care se acordă.

    În cazul în care se constată neeligibilitatea solicitanților la acordarea grantului, notificarea de respingere a cererii se comunică în scris solicitantului de către DAJ, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data finalizării verificărilor, iar aceasta poate fi contestată în termenele și în condițiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificările și completările ulterioare.

    În termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data primirii situațiilor centralizatoare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția generală buget finanțe și fonduri europene, verifică încadrarea solicitărilor financiare în valoarea totală alocată și transmite Ministerului Finanțelor cererea de deschidere a creditelor bugetare, însoțită de situația centralizatoare cu sumele aferente grantului care se acordă beneficiarilor schemei.

    După aprobarea de către Ministerul Finanțelor a deschiderii creditelor bugetare, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale deschide și repartizează credite bugetare DAJ cu sumele cuvenite. DAJ virează sumele cuvenite în conturile beneficiarilor.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții APIA 2024. Fermierii care au intrat până astăzi la plata celei de-a doua tranșe Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta

    Ultimele știri

    Subvenții APIA. Fermierii de pe lista de plăți de dinainte de Crăciun Alertă meteo de ninsori! Județele unde ninge înainte de Crăciun Rusia și-a stabilit cotele de export la cereale pentru 2025. La porumb e jale!