• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Angelica Lefter -

    Temperaturile scăzute din această toamnă au dat speranțe fermierilor pentru culturile din anul agricol 2024-2025. Agricultorii și specialiștii în domeniu sunt de părere că ninsorile și temperaturile cu minus duc la împiedicarea dezvoltării bolilor și dăunătorilor plantelor și chiar la dispariția unora dintre ele.

    Culturile semănate în această toamnă și răsărite deja au parte de temperaturi scăzute încă din noiembrie. Gerurile și ninsorile vin, însă, să dea speranțe fermierilor care spun că în anii agricoli buni au fost înghețuri și culturile au fost acoperite de zăpadă, pe când în anii mai blânzi din punct de vedere al vremii, au avut parte de boli și dăunători care au adus pagube.

    Citiți și: Recuperarea culturii de rapiță după îngheț târziu și biostimularea grâului la desprimăvărare

    Alexander Degianski – agronom

    Alexander Degianski: ”Să nu uităm că nu doar focul purifică, ci și înghețul”

    Un mesaj al fermierului timișean Alexander Degianski, din localitatea Giulvăz, postat pe pagina sa de Facebook, arată că în zonă, deja a fost primul îngheț, de care cultura de rapiță a trecut cu bine. Pe de altă parte, speră ca bolile și dăunătorii să aibă o viață mai scurtă odată cu apariția temperaturilor negative.

    ”Un îngheț venit mănușă! Să nu uităm că nu doar focul purifică, ci și înghețul. Mare parte din patogeni și/sau dăunători pot lua calea celor veșnice atunci când trec prin episoade de ger. De aceea, cel mai mare coșmar al oricărui agronom, din punct de vedere al combaterii patogenilor, este o iarnă blândă!”, a scris pe pagina sa de Facebook, Alexander Degianski.

    Citiți și:  Agrometeo la mijloc de noiembrie. Zonele unde grâul răsărit se confruntă deja cu deficit de apă

    Agricultorul bănățean a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că atât grâul cât și rapița sunt culturi rezistente la frig, iar înghețurile au rolul de a elimina dăunătorii sau de a-i face să nu se înmulțească. În opinia sa, un an cu ger și zăpadă este unul benefic pentru culturi.

    ”Au fost -4 grade Celsius, dar nu putem vorbi de îngheț propriu-zis. Pe lângă foc, și înghețul purifică. Pentru orice cultură sănătoasă, cel mai mare pericol este o iarnă blândă. Ne aducem aminte de anul agricol 2013-2014 și de anul 2023-2024 care nu a fost chiar ca cel menționat înainte, dar au fost ceva temperaturi mai serioase cu minus, dar totuși boli precum ruginile au fost foarte prezente, adică a trebuit să intervenim anume pentru Rugina Galbenă și Rugina Brună. În 2013-2014, Rugina Galbenă a făcut ravagii în partea de vest a țării. Este important să fie ger pentru a elimina dăunătorii și patogenii, pentru că inclusiv anumite insecte care nu sunt într-o fază adaptată iernatului sunt distruse. Rozătoarele mai mici, mai ales dacă este coroborat cu o vreme mai ploioasă înainte. Deci frigul rezolvă mare parte din probleme sau nu neapărat cât rezolvă problemele, dar nu lasă să se înmulțească. Dacă am avea parte de ierni fără îngheț, cred că ne-am putea duce cu unul sau două tratamente în plus față de cee ce facem, sau nu facem, într-o iarnă normală. Dacă într-o iarnă normală faci un tratament pe primăvară, două maxim, într-o iarnă în care nu ai îngheț, garantat ai cel puțin două tratamente în plus, ceea ce înseamnă costuri mai mari de producție”, a menționat fermierul Alexander Degianski.

    Rapița poate rezista și la -25 de grade Celsius și este mai sensibilă la variațiile de temperatură

    Plantele au rezistență diferită la îngheț, însă majoritatea pot suporta temperaturi de până la – 10 grade Celsius, a menționat agronomul.

    ”Cultura de grâu rezistă fără probleme în teren neacoperit la – 14 sau -15 grade Celsius, cultura de rapiță chiar mai bine, până spre – 20 de grade Celsius, cu strat de zăpadă rezistă și la – 25 de grade, rapița fiind mai sensibilă la variații de temperaturpă decât la ger. Am avut grâu neascoperit la temperaturi de – 13 sau – 14 grade Celsius care nu a fost acoperit și nu am avut probleme, într-adevăr au îngheșat frunzele de la suprafață, dar nodul de înfrățire nu, și chiar a fost un an foarte bun”, a explicat tânărul agricultor pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.


    Te-ar mai putea interesa

    Plata despăgubirilor de secetă – informații de ultimă oră pentru fermieri Ce putem planta lângă sau sub un nuc Fermierii care intră pe lista de plăți APIA pentru a doua tranșă din subvenții

    Ultimele știri

    Estimări privind suprafețele cu cereale anul viitor. Prețul cerealelor la zi Fermier cu 300 de vaci, fără niciun euro în cont din avansul APIA: Nimeni nu îmi poate da o explicație! Conferința națională organizată de Clubul Fermierilor Români, un eveniment de referință în agribusiness