Bulgaria a cerut măsuri de protecție pentru apicultori. Apelul, susținut și de România
agrointeligenta.ro -Ministrul Agriculturii și Alimentației din Bulgaria, Georgi Tahov, a cerut Comisiei Europene măsuri de protecție împotriva importului de miere din Ucraina în Bulgaria. Apelul a fost lansat în timpul reuniunii Consiliului miniștrilor agriculturii – Consiliul Agrifish care a avut loc ieri, luni – 18 noiembrie, la Bruxelles, în Belgia. Inițiativa Bulgariei a fost susținută și de România, potrivit publicației Sinor.bg.
Ministrul Georgi Tahov a subliniat că importul de miere ucraineană face dificilă realizarea producției locale. El a subliniat că cantitățile semnificative de miere ucraineană la prețuri foarte mici care intră pe piața europeană au pus o mare presiune asupra prețurilor mierii produse în Bulgaria.
„Pe lângă numeroasele provocări cu care se confruntă sectorul, în ultimii trei ani s-a confruntat și cu concurența din partea importurilor din Ucraina. Cantitatea de miere importată din Ucraina în țara noastră din ianuarie până în octombrie 2024 a crescut cu peste 30% față de aceeași perioadă a anului trecut”, a adăugat el. Potrivit lui Tahov, nivelurile ridicate ale importurilor din Ucraina îi pun pe producătorii din Bulgaria într-o poziție dificilă.
Fermierii bulgari, pierderi la culturile de primăvară din acest an
În cadrul întrevederii, miniștrii au discutat despre provocările și perspectivele de viitor din diversele sectoare agricole. În ceea ce privește cerealele și culturile oleaginoase, ministrul Tahov a anunțat că în Bulgaria se înregistrează o scădere a producției de floarea soarelui și porumb – respectiv cu 11,5% și cu 38,1% anual. „Acest lucrueste cauzat de vremea secetoasă și de arșita din timpul lunilor de vară, care au dus la o reducere serioasă a recoltelor medii pe suprafață a culturilor de primăvară. Prețurile de achiziție de la sfârșitul lunii octombrie 2024 nu pot compensa această pierdere. Se ajunge astfel la un rezultat financiar negativ grav și la pierderi uriașe pentru fermieri”, a subliniat Georgi Takhov, care a remarcat că piața ouălor din Bulgaria continuă să se confrunte cu perturbări ca urmare a creșterii puternice a importurilor din Ucraina.
Întâlnire între miniștrii Agriculturii și omologul lor din Ucraina
În timpul vizitei sale la Bruxelles, la invitația ministrului Agriculturii al Ungariei, ministrul Tahov a participat la o întâlnire cu miniștrii Agriculturii din statele membre din apropierea graniței cu Ucraina și ministrul Politicii Agrare și Alimentației al Ucrainei Vitaly Koval. Miniștrii au discutat viitoarea propunere a Comisiei de modificare a articolului 29 din Acordul de asociere dintre Ucraina și UE. Ministrul Tahov a subliniat că în ultimii ani situația de pe piața produselor agricole din UE, în special în țările din apropierea graniței cu Ucraina, a fost caracterizată de un nivel ridicat de incertitudine și instabilitate. Acest lucru creează tensiuni între producători și afectează negativ sectorul în ansamblu.
”Găsirea unei soluții pe termen lung este esențială pentru obținerea stabilității și previzibilității în sector. Această soluție trebuie să fie echilibrată și să reflecte interesele tuturor părților”, a spus categoric ministrul Tahov.
Bulgaria și alte 11 țări au susținut solicitarea Spaniei de a aplica regula N+3, în locul N+2 preconizat inițial, în ceea ce privește cheltuirea fondurilor din fondul de dezvoltare rurală în Planurile Strategice PAC. Ministrul bulgar al Agriculturii a declarat că în acest fel va fi asigurată flexibilitatea statelor membre pentru a-și planifica și implementa mai eficient Planul Strategic.
În cadrul ședinței, Comisia Europeană a prezentat propunerea de Regulament al Consiliului care stabilește pentru anul 2025 posibilități de pescuit în Marea Mediterană și Marea Neagră. Ministrul Tahov a indicat că se așteaptă ca posibilitățile de pescuit pentru Marea Neagră să se bazeze pe sfaturile științifice disponibile și să țină cont de aspectul socio-economic al pescuitului de calcan și șprot. Ministrul bulgar al Agriculturii a afirmat categoric că propunerea de Regulament ține cont de situația complicată continuă din Marea Neagră, ca urmare a războiului din Ucraina. El și-a exprimat speranța că toate cantitățile rămase de cotă de calcan se vor reflecta în acesta. „ Obiectivele comune pentru managementul durabil al stocurilor partajate pot fi atinse numai prin acțiuni comune și reciproce ale tuturor statelor de coastă a Mării Negre”, a spus Georgi Takhov.
De asemenea, miniştrii Agriculturii au discutat despre pregătirea unei Strategii de îmbunătăţire a producţiei şi utilizării culturilor proteaginoase la nivel european. Ministrul Tahov a spus că Bulgaria sprijină elaborarea unei strategii cuprinzătoare care să se bazeze pe efectul și rezultatele instrumentelor aplicate până în prezent, care vizează sprijinirea producției de proteaginoase.