Ucraina: 200.000 de fermieri în armată și terenuri agricole confiscate
Violina Gorcinschi -Aproximativ 200.000 de fermieri ucrainieni sunt recrutați în război. Agricultura Ucrainei duce lipsă de specialiști, pierzând un număr important de oameni din cauza conflictului cu Rusia. De aceea, guvernul, împreună cu asociațiile agricole, plănuiesc să deschidă centre de formare rapidă în domeniul agriculturii. Cele mai căutate meserii sunt cele de veterinar, agronom și operator de utilaje agricole. Pe lângă forța de muncă, Ucraina a pierdut, temporar, în urma războiului și o suprafață importantă de terenuri agricole.
De la începutul războiului, Ucraina a pierdut temporar aproximativ 20% din teritoriul său, din care 27% sunt terenuri agricole. Aproximativ 200.000 de fermieri servesc și în Forțele Armate, potrivit ministrului Agriculturii, Vitaliy Koval, citat de Kurkul.
Pierderile agriculturii ucrainene în război. Fermele caută forță de muncă
Guvernul ucrainean urmărește să formeze oameni din zonele rurale, pentru a-i transforma în specialiști în sectorul agricol, care duce lipsă de forță de muncă în mai multe domenii.
„Sectorul agricol nu este doar o industrie prelucrătoare, ci o garanție a stabilității și sustenabilității sociale în mediul rural. Guvernul a adoptat Strategia de dezvoltare a agriculturii 2030, care a fost elaborată pe baza politicii agricole comune a UE. Pe baza acestei Strategii, este posibil să se elaboreze un plan de recrutare a oamenilor din zonele rurale prin recalificarea acestora”, a menționat Vitaliy Koval.
Citește și: Turcia preferă porumbul din Ucraina datorită calității sale superioare
Potrivit acestuia, sectorul agricol duce, în prezent, lipsă de veterinari, operatori de utilaje și agronomi. Ministrul e de părere că este necesară repornirea centrelor de pregătire practică pentru a forma rapid noi specialiști
Ministerul Agriculturii va coopera și cu Organizația Internațională a Muncii, care intenționează să ia în considerare posibilitatea de a investi în instituții de învățământ ucrainene pentru a recalifica populația adultă într-o perioadă scurtă de timp.
Fermierii ucraineni din teritoriile ocupate, obligați să își vândă recoltele la prețuri sub valoarea de pe piață
În teritoriile ocupate temporar, forțele rusești continuă să naționalizeze proprietatea ucrainenilor, conform Centrului de Rezistență Națională.
„Rușii au devenit mai activi în procesul așa-zisei naționalizări a proprietății ucrainenilor. Au fost create comisii speciale în teritoriile ocupate temporar din regiunea Lugansk, care identifică nu numai casele „fără proprietar” ale celor care au fost forțați să fugă de „eliberatori”, ci și pământul”, a notat Comitetul Central al Comitetului Central al Ucraina.
Astfel, colaboratorii de la Lugansk au trecut în registrele lor peste 300 de hectare de teren agricol al ucrainenilor pentru a și le însuși.
„Și asta este doar pentru ultimele 10 luni”, a adăugat CNS.
Citește și: Agronom din Ucraina: Profit din cultura de porumb, numai la peste 5-6 t/ha
De asemenea, CNS a adăugat că terenurile ucrainene vor începe să fie confiscate de la proprietarii acestora de la 1 martie 2025, dacă nu a fost realizată nicio construcție asupra acestora în ultimii doi ani.
Anterior s-a raportat că rușii creează un alt „operator de achiziții de stat” în regiunea Herson, menit să colecteze legume de la fermieri.
„Ca și în cazul cerealelor, începând de anul viitor, fermierii trebuie să predea statului întreaga recoltă la un preț fix, sub valoarea pieței. Chiar și atunci, din cauza structurilor tangențiale la Gauleiteri, legumele vor fi vândute la prețul pieței, iar toată diferența va intra în buzunarele colaboratorilor”, a explicat CNS.