• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Avansul APIA, la final. Ultimii fermieri intrați pe lista de plăți pentru prima tranșă din subvenții

    Roxana Dobre -

    Avansul APIA se apropie de final. Campania de plată pentru prima tranșă din subvențiile agricole pe acest an se încheie oficial pe 30 noiembrie, însă din informațiile Agrointeligența – AGROINTEL.RO, autorizarea a luat sfârșit, fiind întocmite ultimel liste de plată cu fermieri care vor primi avans în acest an. Din 2 decembrie, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata finală, cu termen de finalizare data de 30 iunie 2025.

    Ultimele autorizări pentru plata avansului APIA mai pot fi făcute numai în această săptămână. Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pregătește deja softul de plata finală softul pentru subvenții.

    Avansul pentru subvențiile fermierilor are ca perioadă de desfășurare intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie, iar în acest an autorizările se vor încheia pe 29 noiembrie, având în vedere că ziua de 30 noiembrie este una nelucrătoare. Chiar dacă autorizarea se va încheia, fermierii vor primi banii în conturi și după această dată având în vedere că procesul de plată implică și trimiterea în contabilitatea a ordinelor de plată, transferul către trezorerie și ulterior la bancă. Din informațiile obținute de Agrointeligența-AGROINTEL.RO, APIA deja a trecut deja la calibrarea softului pentru a doua tranșă de plăți.

    Citiți și: Tic-tac, tic-tac cu avansul APIA. Termen urgent pentru plata primei tranșe din subvenții

    Plăți în avans pentru fermieri (foto: Wladimir Boboschko/Facebook)

    Avansul pentru subvenții, pe ultima sută de metri

    Săptămâna 25-29 noiembrie este ultimul interval când APIA mai poate autoriza subvențiile în avans, adică 70% pentru plățile directe și 85% pentru măsurile compensatorii. După această perioadă APIA poate transmite, ca în fiecare an, către Comisia Europeană (CE) solicitarea de rambursare a banilor achitați către fermieri pentru că, după cum se știe deja, aceștia sunt achitați inițial din bugetul de stat și ulterior recuperați din fondurile europene.

    Așa cum Agrointeligența-AGROINTEL.RO a informat deja, APIA autorizase la plată până vineri – 22 noiembrie, o sumă totală de 1.233.282.270 de euro pentru 685.431 de fermieri astfel depășindu-se pragul de 1,2 miliarde de euro care fusese anunțat la începutul campaniei. În schimb, în privința fermierilor pe care agenția intenționa să îi autorizeze au mai rămas 15.569 de beneficiari având în vedere că APIA anunțase că pe lista de avans vor intra circa 700.000 de fermieri eligibili.

    Citiți și: Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri

    APIA pregătește softul pentru a doua tranșă de plăți

    APIA se pregătește să înceapă în forță de luni, 2 decembrie plățile pentru campania finală de autorizări pentru subvenții. La a doua tranșă fermierii urmează să primească diferența de plăți dacă au intrat la avans, adică 30% pentru plățile directe și 15% pentru măsurile compensatorii, sau subvenția integrală dacă nu au intrat pe lista de avans.

    Reamintim că și plățile finale se calculează la același curs leu/euro adică 4,9753 lei/euro pentru schemele directe, atât în sectorul vegetal cât și zootehnie și 4,9756 lei/euro pentru măsurile compensatorii.


    Te-ar mai putea interesa

    Plăți finale la APIA. Calculator tranșa a doua din subvenția pe hectar și animale, din 2 decembrie Zeci de fermieri români au fost înșelați cu tractoare aduse din afară Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița! ANSVSA – recomandări pentru tăierea porcului de sărbători Comisarul UE pentru Agricultură: ”Acordul Mercosur are multe clauze de protecție pentru fermieri”