Preț de vânzare la ovine. Cât costă o oaie la intrarea în iarnă
Roxana Dobre -Preț de vânzare pentru oi la începutul sezonului de fătări. Crescătorii de oi renunță la efective, odată cu venirea sezonului rece. Sfârșitul toamnei este perioada propice pentru ciobani să facă ”inventarul” efectivelor cu care vor intra în iarnă, iar pe site-urile de profil sunt publicate tot mai multe anunțuri de vânzare.
Ciobanii renunță la animale după seceta cumplită din acest an care a dus și la o producție scăzută, o veritabilă criză a furajelor. Pe grupurile de Facebook crescătorii de oi au dezvăluit ce preț se cere în această perioadă pentru ovine, atât la târgurile de profil cât și la vânzarea din ferme. Bursa prețurilor la ovine se referă la oile care se vând la bucată și nu la afectivele trimise la export și unde prețul per oai se calculează la kilogram în viu.
Citiți și: S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu
Cât costă o oaie la intrarea în iarnă
Pe Grupul ciobanilor simplii și a produselor tradiționale românești, de pe Facebook, crescătorii au dezvăluit cât costă o oaie la intrarea în iarnă, adică ce prețuri se cer în această perioadă pentru ovine, atât în târgurile de profil, acolo unde se organizează, cât și la vânzarea direct din fermă. Crescătorii spun că la acest moment, la intrarea în iarnă, prețul unei oi adulte este și de 1.300 de lei/cap, definitorie fiind valoarea genetică a mioarelor.
”Buna ziua tuturor! Vin cu o întrebare la dumneavoastră, se mai vând sau se cumpără oi? Și care este prețul la o oaie de rând pentru că vreau să le vând și eu pe cele de anul trecut!”, a fost mesajul publicat o crescătoare în mediul online. Apelul crescătoarei nu a rămas fără răspuns din partea ciobanilor iar aceștia au făcut o adevărată ”bursă” a prețurilor pentru oi.
Iată ce răspunsuri au dat oierii din diverse zone ale țării:
Preț oi Sibiu: Oile de rând merg de la 500 la 800 lei/bucata;
Preț oi Prahova: 600 de lei/bucata;
Preț oi Suceava: Oi de ținut am cumpărat cu 500 bucata oi de rând. Și reformele am dat cu 17 lei/kg carcasă;
Preț oi Hunedoara: La târgul de la Săsciori Alba acum în luna noiembrie s-au vândut între 7,5- 13 milioane oile în funcție de valoarea lor. Berbecii erau mai scumpi dar nu s-au prea căutat că deja trecuse perioada de montă! Reformele se caută la preț slab 6 lei/kg în viu dar sunt încă multe pe la ciobani;
Preț oi Constanța: 650 de lei bucata, oi de rând cum se spune.
Citiți și: Exportul de ovine, reluat în forță! 13.000 de oi au plecat săptămâna trecută spre Maroc
Unii crescători preferă…procesarea
Dacă unii crescători preferă să vândă animalele în viu și în număr cât mai mare la același cumpărător, alți fermieri aleg să aducă plusvaloare efectivelor și fac pastramă.
”Noi alegem procesarea, la 500 de lei animalul nu prea te alegi cu mare lucru, doar dacă îți dorești neapărat să vezi că oaia este ținută de prăsilă. Dar spre exemplu la stâna noastră am ales mereu să facem pastramă și să o vindem clienților. Noi cerem 65 de lei pe kilogram ceea ce zic că este un preț decent atât pentru noi cât și pentru cumpărători”, a spus un fermier din Sibiu.