• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a reluat exportul de oi. Primele vapoare au plecat deja spre Iordania – prețuri ovine în viu

    Roxana Dobre -

    Crescătorii de oi pot răsufla ușurați după ce problema pestei micilor rumegătoare (PMR) a fost rezolvată de autorități iar de astăzi exporturile au intrat în normal. Prețurile primite însă de ciobani nu au revenit la nivelul sumelor pe care le primeau înainte de apariția bolii în România.

    Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis a declarat astăzi, miercuri – 6 noiembrie, în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR 1 că exporturile de ovine au fost reluate oficial iar crescătorii speră că prețurile vor reveni nivelul la care erau înainte de pesta micilor rumegătoare. De asemenea, și un șef al ANSVSA a transmis într-un mesaj pentru fermieri că începând de astăzi exporturile nu vor mai fi condiționate de acord sau teste PCR prealabile.

    Ionică Nechifor (foto: botosanionline.ro)

    Ionică Nechifor a anunțat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1 că exporturile către țările arabe au fost reluate chiar de astăzi, când primele vapoare plecând spre cumpărători.

    ”Datorită eforturilor care au fost făcute de la ANSVSA, Ministerul Agriculturii și noi asociațiile profesionale, iată că am depășit perioada aceasta în care exportul era blocat și începând de mâine noi putem relua exportul. Trebuie să precizez  că exportul nu a fost blocat în toată această perioadă, însă partenerii noștri care doreau carne de ovine nu achiziționau, exista o rezervă. A fost nevoie de eforturi, au fost făcute deplasări în Iordania, Arabia Saudită, Maroc tocmai în ideea de a convinge partenerii noștri că acest focar va dispărea și nu va fi nicio problemă în a putea continua relațiile de parteneriat. Spuneam de mâine aceste blocaje care erau chiar și interjudețene se vor încheia, ultimul focar a fost eradicat prin urmare sigur că deja putem face export. Din informații mele deja cinci vapoare sunt plecate către aceste state, Iordania, de exemplu”, a spus Ionică Nechifor în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție TVR și Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Anterior și un oficial al ANSVSA, Cristian Mortasivu, director general a anunțat crescătorii că exporturile au intrat în linie dreaptă, mesajul acestuia fiind distribuit pe grupurile de ciobani.

    ”După cum probabil ați aflat, în sfârșit, am reușit să asanăm și ultimul focar de PMR din România.  Azi, la Timiș, mai avem doar acest ultim focar nestins, pentru a cărui stingere trebuie să treacă 30 de zile (de la dezinfecția preliminară, care, s-a finalizat pe 4 noiembrie). Asta, din păcate, ne obligă să menținem încă restricțiile. La Tulcea, Constanța și Ilfov toate focarele sunt stinse și toate restrictiile sunt ridicate. Tot de azi, cu exceptia zonei de restrictii din Timiș – Caraș Severin, mișcarea ovinelor pe teritoriul național revine la normalitate, fiind necesare doar documente de mișcare și avizul interjudețean. Tot începând de azi, exportul către statele UE nu va mai fi condiționat de acord sau teste PCR prealabile. Pe plan internațional, exportul catre Iordania a reintrat în normal ( s-au trimis deja câteva vapoare), iar ”detaliile” cu Maroc și Arabia Saudită sunt aproape finalizate”, a fost mesajul oficialului de la ANSVSA.

    Citiți și: Alexandru Bociu, ANSVSA, despre pesta oilor: „Situația evoluează extraordinar de bine”

    Ionică Nechifor a spus de asemenea în cadrul emisiunii Agrostrategia că prețul cu care fermierii vând în prezent oile la export este de 17 lei pe kilogram, de la 20-21 de lei cât vindeau înainte de pestă.

    ”E adevărat impactul care l-a avut pesta asupra noastră, a sectorului, este acela că prețul nu mai e cel pe care l-am avut la început, adică 20-21 lei pe kilogram în viu, iată că a coborât la 17 lei pe kilogram în viu. Ce ne bucură pe noi este faptul că ei dacă cel animale cu o greutate medie de 45 kg, o avem în țară, fiindcă fermierii noștri au reușit și și-au întreținut animalele așa cum au putut. Prin urmare, sperăm că în perioada următoare prețul  va ajunge la cel inițial și anume 20-21 de lei pe kilogram”, a mai subliniat Ionică Nechifor.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Ce putem planta lângă sau sub un nuc Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!