Piața mondială a cerealelor, în scădere la început de decembrie. Prețuri actuale
Violina Gorcinschi -Piața mondială a cerealelor, în scădere la început de decembrie. Piața mondială a cerealelor la început de decembrie. Bursele internaționale la cereale au reacționat la situația geopolitică actuală, dar și la estimările privind producția de grâu și porumb în principalele țări producătoare. Prețurile la grâu, porumb și rapiță sunt sub presiune la începutul acestei săptămâni, luni – 2 decembrie.
Piețele cerealelor sunt afectate de deciziile administrației Trump de a impune taxe de import. În același timp, Rusia a decis să își limiteze semnificativ exporturile de grâu, ceea ce ar mai putea susține prețurile. În schimb, estimările privind producția de cereale din Franța și a altor țări producătoare importante au influențat negativ valoarea de tranzacționare a principalelor culturi agricole.
Piața mondială a cerealelor, afectată de politica internațională și de prognoze
Piețele continuă să cântărească impactul potențial al politicilor comerciale și economice ale noii administrații Trump. Săptămâna trecută, președintele nou ales Donald Trump a tulburat piețele de cereale după ce a anunțat că va impune un tarif de 25% la importurile din Mexic și Canada și o taxă suplimentară de 10% asupra mărfurilor chineze.
Îmbunătățirea condițiilor de recoltare în regiunile de producție a grâului de iarnă din SUA, ca urmare a precipitațiilor suplimentare, pune presiune asupra prețurilor la acest produs agricol. În plus, ploile recente din regiunea Mării Negre au atenuat preocupările legate de secetă. Săptămâna trecută, Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a raportat că 55% din stocurile de grâu de iarnă din SUA erau în stare bună până la excelentă începând cu 24 noiembrie, în creștere față de 49% în săptămâna anterioară și cea mai mare în această săptămână din ultimii șase ani.
Citește și: Scăderi de preț pe piața florii-soarelui. Prețuri de referință
Potrivit Asociației Generale a Producătorilor de Porumb (AGPM) din Franța, recolta de porumb în 2024 a ajuns la aproximativ 13,9 milioane de tone, o creștere față de 12,6 milioane de tone în anul precedent. Potrivit FranceAgriMer, fermierii francezi au plantat 93% din suprafața cu grâu comun la 25 noiembrie, comparativ cu 81% la aceeași perioadă a anului trecut și 91% conform mediei ultimilor cinci ani, a relatat Agrarheute.
Comisia Europeană și-a ridicat estimările privind producția de porumb din UE la 59,6 milioane de tone de la 58 milioane de tone față de luna trecută, însă prognoza încă arată rezultate cu 3% mai slabe decât anul trecut.
Prognoza de producție de grâu a fost redusă cu 0,3 milioane de tone la 112,3 milioane de tone, cu 10% sub producția de anul trecut. Muncitorii din porturile franceze au anunțat o serie de greve în decembrie și ianuarie, care ar putea afecta volumele exporturilor de cereale.
Exporturile la grâul rusesc au scăzut brusc
Potrivit Ministerului Rus al Dezvoltării Economice, cota de export de grâu a Rusiei din februarie până în iulie 2025 este de 11 milioane de tone. Cotele pentru exportul de orz, secară și porumb vor fi setate la zero, a informat ministerul.
La sfârșitul lunii noiembrie, analiștii ruși SovEcon și-au redus prognoza pentru exporturile rusești de grâu în sezonul curent cu 1,8 milioane de tone, la 44,1 milioane de tone. Prognoza a fost redusă din cauza cotelor de export estimate. SovEcon se așteaptă ca volumele de export din acest sezon să scadă sub cifra de anul trecut de 52,4 milioane de tone, dar să rămână peste media ultimilor cinci ani de 40,9 milioane de tone.
USDA a estimat exporturile rusești de grâu la 48 milioane de tone în raportul WASDE din noiembrie, o abatere semnificativă de la evaluarea SovEcon. Analiştii presupun că USDA va trebui să-şi reducă semnificativ estimările (în decembrie?).
Având în vedere stocurile globale ajunse la un minim istoric, scăderea exporturilor rusești va susține cu siguranță prețurile globale la grâu. Vânzările de grâu din Rusia au scăzut deja semnificativ în noiembrie. La sfârșitul lunii noiembrie, exporturile de grâu rusesc se ridicau la 2,1 milioane de tone, față de 3,5 milioane în luna precedentă.
Prețuri actuale la cereale. Situația pe bursele europene și americane
Astăzi, luni – 2 decembrie, prețurile la cereale în Europa arată o tendință de scădere. Pe piața contractelor futures, cotațiile la grâu pentru luna decembrie sunt la nivelul de 209,50 euro pe tonă, în timp ce contractele din martie 2025 a ajuns la 221 euro/tonă.
În cazul porumbului, prețurile pentu contractele din martie 2025 au scăzut la 202,25 euro/tonă, iar cele din iunie 2025 s-au tranzacționat la 208,25 euro/tonă.
Rapița tranzacționată în februarie 2025 a fost cotată astăzi la 506,25 euro/tonă , iar prețul contractelor din mai 2025 a ajuns la 501,75 euro/tonă.
Citește și: România – scădere la exportul de cereale. Grâul își păstrează ponderea cea mai mare
În Chicago, prețurile grâului au scăzut cu 4 cenți, la 544 de cenți per bushel, în tranzacțiile de luni (13:00 CET). Prețurile pentru grâul de primăvară, care este cultivat în principal în nordul Statelor Unite și Canada, au scăzut cu 2 cenți, la 589 de cenți per bushel. Porumbul s-a tranzacționat cu 2 cenți mai puțin în Chicago, luni, la 431 de cenți un bushel.
Boabele de soia se tranzacționează cu un cent mai puțin, la 988 de cenți un bushel. Rapiță s-a tranzacționat la Bursa de Valori din Canada din Winnipeg cu 2,70 dolari canadieni mai puțin, la 571,40 dolari canadieni pe tonă.
Prețurile petrolului Brent au crescut cu 0,80 dolari până la 72,65 dolari pe baril în tranzacțiile curente. Euro a crescut ușor cu 0,00450 dolari până la 1,0529 dolari în tranzacțiile curente.