• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plăți APIA. Reguli noi pentru subvenția pe hectarul de pajiște

    agrointeligenta.ro -

    Reguli pentru subvenția APIA pe hectar depinde de respectarea regulilor stabilite prin standardul GAEC 1. Normele sunt actualizate de către Ministerul Agriculturii care a publicat în consultare publică un proiect de act normativ care le reamintește fermierilor că le este interzis să scoată din circuitul agricol suprafețele ce sunt înscrise în registrul agricol ca pajiști permanente și pentru care se încasează subvenții agricole de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).

    GAEC 1 este standardul obligatoriu pentru fermieri și care vizează menţinerea pajiştilor permanente pe baza unui raport proporţional între pajiştile permanente şi suprafaţa agricolă la nivel naţional în comparaţie cu anul de referinţă 2018. Reducerea maximă este de 5% în comparaţie cu anul de referinţă.

    Obiectivul principal al GAEC 1 reprezintă o clauză generală de salvgardare împotriva conversiei către alte utilizări agricole, pentru menţinerea stocurilor de carbon. Astfel, sub această clauză generală se menţine suprafaţa pajiştilor permanente pe baza raportului proporţional dintre suprafaţa pajiştilor permanente şi suprafaţa agricolă eligibilă după controalele administrative şi la faţa locului, la nivel naţional, în comparaţie cu anul de referinţă 2018. Reducerea maximă este de 5% în comparaţie cu anul de referinţă.

    Iată ce prevede standardul GAEC 1, obligatoriu pentru fermele care accesează subvenții APIA, conform regulilor propuse de MADR să fie actualizate până la finalul anului, pentru a intra în vigoare de anul viitor:

    Obligaţii la nivel de exploatație agricolă:

    a) interdicţia scoaterii din circuitul agricol şi schimbării categoriei de folosinţă a pajiştilor permanente, autorizarea schimbării destinaţiei sau a folosinţei pajiştilor permanente, precum şi recuperarea suprafeţelor de pajişti permanente convertite în alte utilizări prin înfiinţarea de noi suprafeţe de pajişti din terenuri degradate/neproductive, în condiţiile prevăzute de legislaţia naţională (Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 34/2013 privind organizarea, administrarea şi exploatarea pajiştilor permanente şi pentru modificarea şi completarea Legii fondului funciar nr. 18/1991, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 86/2014, cu modificările şi completările ulterioare);

    b) reconvertirea unor terenuri în pajişti permanente sau crearea unor suprafeţe cu pajişti permanente pentru fermierii care au la dispoziţie terenuri ce au fost transformate din pajişti permanente în terenuri pentru alte utilizări, în cazul în care se constată reducerea raportului proporţional cu peste 5% în comparaţie cu anul de referinţă şi autoritatea competentă impune astfel de măsuri în temeiul GAEC 1.

    Îndeplinirea obligaţiei privind menţinea pajiştilor permanente pe baza raportului proporţional dintre suprafaţa pajiştilor permanente şi suprafaţa agricolă la nivel naţional în comparaţie cu anul de referinţă 2018 se realizează conform prevederilor art. 48 din Regulamentul delegat (UE) 2022/126, precum şi cu norme privind raportul pentru standardul GAEC 1.

    Raportul proporţional dintre suprafaţa pajiştilor permanente şi suprafaţa agricolă declarate de fermieri, la nivel naţional, calculat de APIA în anul 2018 este: 24,25%. Anual, APIA calculează raportul proporţional dintre suprafaţa pajiştilor permanente şi suprafaţa agricolă declarate de fermieri (la nivel naţional), odată cu depunerea cererii de plată, face comparaţia cu anul de referinţă 2018, constată menţinerea/creşterea/reducerea raportului proporţional şi informează Comisia, potrivit obligaţiilor de raportare privind standardele GAEC.

    În cazul în care se constată reducerea cu peste 5% a raportului proporţional dintre suprafaţa pajiştilor permanente şi suprafaţa agricolă la nivel naţional în comparaţie cu anul de referinţă 2018, se impun obligaţii la nivel de exploataţie pentru a reconverti terenuri în pajişti permanente sau pentru a crea o suprafaţă cu pajişti permanente pentru fermierii care au la dispoziţie terenuri ce au fost transformate din pajişti permanente în terenuri pentru alte utilizări, numai în următoarele cazuri:

    (a) atunci când și în măsura în care suprafața care urmează să fie reconvertită în suprafețe cu pajiști permanente sau pe care urmează să se stabilească pajiști permanente într-un anumit an depășește suprafața cu pajiști permanente înregistrată ca suprafață agricolă în sistemul LPIS și nedeclarată de către beneficiari cu scopul de a primi sprijin în conformitate cu un tip de intervenție prevăzut în titlul III capitolul II din Regulamentul (UE) 2021/2115 în anul respectiv;

    (b) atunci când și în măsura în care scăderea proporției pajiștilor permanente întrun anumit an cu peste 5 %, la nivelul la care este pus în aplicare standardul GAEC 1, nu este cauzată de o creștere a suprafeței agricole totale declarate în același an.

    APIA asigură informarea fermierilor în privinţa obligaţiilor referitoare la menţinerea/reconvertirea/crearea unor suprafeţe de pajişti permanente, monitorizarea raportului proporţional dintre suprafaţa pajiştilor permanente şi suprafaţa agricolă declarate de fermieri la nivel naţional în comparaţie cu anul de referinţă 2018, propune (după caz) instituirea unor măsuri în scopul îndeplinirii obligaţiei privind menţinerea pajiştilor permanente şi verifică respectarea obligaţiilor impuse în temeiul GAEC 1 la nivelul exploataţiei agricole prin acţiuni de control.

    Respectarea cerinţelor GAEC 1 se verifică astfel: cerinţa 1 se verifică la nivel de exploataţie agricolă; cerinţele 2.a) şi 2.b) se verifică la nivel de parcelă agricolă.


    Te-ar mai putea interesa

    O nouă subvenție APIA de 50 euro/hectar, la plată din acest an Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Preț polițe RCA pentru tractoare, în 2025. Tabelul cu tarife de referință

    Ultimele știri

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne Bursa cerealelor la început de an. Scăderi pentru grâu, creșteri la rapiță Patru produse recomandate pentru erbicidarea de primăvară a cerealelor păioase