• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cât de rentabile mai sunt investițiile în panouri fotovoltaice?

    Violina Gorcinschi -

    Investițiile în fotovoltaice în agricultura din România. Mai merită sau nu investiții în industria panourilor solare? În opinia jurnalistului Mihai Nicuț, fondatorul portalului e-nergia.ro, fotovoltaicele sunt o opțiune bună de a reduce cheltuielile din agricultură. Deși încă există probleme în acest sector, din cauza rețelei care nu face față surplusului de energie injectată, soluția stocării în baterii este una atractivă, existând deja o fabrică în România, care la anul își va crește producția.

    Mihai Nicuț, jurnalist și analist al pieței de energie din România, a prezentat, în cadrul ediției de joi, 5 decembrie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, perspectivele pieței de panouri fotovoltaice din România. Nicuț a explicat că panourile solare prezintă avantaje pentru fermieri din punctul de vedere al cheltuielilor, în special în contextul creșterii prețului la energie electrică.

    Mihai Nicuț, fondatorul e-nergia.ro

    Mihai Nicuț, jurnalist: „Energie gratuită de la soare”

    Investițiile în fotovoltaice sunt, încă, o opțiune bună pentru fermieri dacă doresc să o facă pentru consum propriu. În contextul în care se așteaptă scumpiri la energia electrică, aceștia au ocazia să își reducă o parte din inputuri și, implicit, costurile.

    „Depinde care este scopul investiției. Dacă cineva din sectorul agroalimentar sau un proprietar de teren dorește să facă o investiție (în general în fotovoltaic) pentru a fi prosumator, să fie legat la rețea și să își asigure consumul propriu, da. Încă este o posibilitate și va fi o posibilitate din ce în ce mai surâzătoare pentru că va crește prețul energiei electrice și, astfel, o parte din input îi va scădea ca și cost pentru că va avea energie gratuită de la soare”, a spus Mihai Nicuț.

    Nu la fel se poate spune și despre cei care investesc în fotovoltaice pentru a vinde energie pe piață. Jurnalistul se așteaptă la un surplus de energie electrică în această rețea care va duce la scăderea prețurilor.

    „Dacă scopul este de a vinde energia în piață, aici lucrurile devin ușor mai complicate pentru că, din ce estimez eu, vom asista la o canibalizare a producătorilor de energie fotovoltaică. Va fi prea multă, iar producția de energie electrică va crește foarte mult în momentele de vârf, de radiație solară maximă. Se va ajunge la prețuri negative în acele momente. În acest caz, se mai poate (face o investiție rentabilă – n.r.), dar cine se gândește să facă asta, până obține toate autorizațiile, permisele, și până se apucă de muncă și e gata acel parc, tot durează 2-3 ani și s-ar putea ca atunci piața să fie saturată”, a mai declarat jurnalistul în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.

    Mihai Nicuț, jurnalist: „Fotovoltaicele produc 25% din energia necesară pentru consumul țării”

    Potrivit lui Mihai Nicuț, prosumatorii sunt cei mai mari investitori din sistemul energetic românesc, cu 2.000 de megawați instalați. Reversul medaliei este faptul că rețeaua nu este concepută pentru a face față cantității mari de energie introduse.

    „Deja avem acest fenomen al prosumatorilor. OK, poate că majoritatea sunt mici, dar nu numai mici. Avem undeva la 2.000 de megawați instalați. Ceea ce produc ei este 25% din consumul țării. Este o creștere fenomenală. Practic, sunt cei mai mari investitori în sistemul energetic românesc. Capacitatea instalată a României în materie de regenerabile a crescut cel mai mult datorită acestor mici investitori. Este o veste bună, dar vine și cu acest apendice pentru că dacă vrei să livrezi energia în rețea, s-ar putea să nu țină rețeaua. Pentru că nu a fost dimensionată pentru a primi o asemenea cantitate de energie. În general, noi din rețea, consumăm. Rețeaua nu era făcută ca cineva să injecteze. Sunt destule probleme. Se investește, se vor rezolva, dar vor trece ani”, a explicat jurnalistul.

    Citește și: Fermierii cer să poată folosi pășunile pentru instalarea panourilor fotovoltaice

    Mihai Nicuț, jurnalist: Avem o fabrică ce își va tripla capacitatea anul viitor

    Pentru problema excesului de energie obținută din fotovoltaice există soluția stocării, la care se lucrează deja în România.

    „Apare, însă, cealaltă soluție și anume stocarea. Deja există program în ceea ce privește prosumatorii. Într-adevăr, mici, pentru instalații de stocare. Soluția este din ce în ce mai viabilă. Într-adevăr, tehnologia este, în mare parte, chinezească, cum este și tehnologia panourilor și a invertoarelor, dar vestea bună este că bateriile au început să se fabrice inclusiv la noi în țară”, a spus Mihai Nicuț.

    Citește și: Casa Verde Fotovoltaice ”se dă” ca pâinea caldă. Aproape 10.000 de înscrieri în primele 2 minute

    Astfel, ideea de a miza pe fotovoltaice pentru a reduce cheltuielile și de a avea acces la energia proprie este atractivă, în special în contextul în care unitatea de producție de baterii de stocare din România își va tripla producția anul viitor.

    „Avem o fabrică, își va tripla capacitatea anul viitor. Gândirea de a avea un sistem fotovoltaic cât se poate de mare cu baterie, pentru că panourile s-au ieftinit foarte mult, îl va ajuta pe un investitor, inclusiv în agricultură, să își reducă dramatic factura la energia electrică, mai ales că vor urma scumpiri. Practic, dacă cel puțin în perioada de vară trei sferturi din timp l-ai acoperit din producția proprie, cât îți produce sistemul tău plus când nu mai ai nevoie atunci stochezi în baterie și după aceea 3-4 ore scoți din baterie, descarci bateria și consumi, mi se pare o idee foarte bună”, a conchis Mihai Nicuț.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Mihai Nicuț, Jurnalist – analist al pieței de energie (05.12.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri! Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă