Subvenția APIA care a crescut pentru crescătorii de animale. Plată de 300 euro/UVM
Roxana Dobre -Subvenție bonus majorată pentru crescătorii de animale care vor putea încasa de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până la 300 de euro pe Unitate Vită Mare (UVM) în cazul creșterii suinelor de porci din rasele Bazna sau Mangalița.
Un ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a fost publicat în Monitorul Oficial (MO) pe 6 decembrie și prevede o plată majorată pentru intervenția DR-03 – agro-mediu și climă – creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din Programul Strategic 2023-2027, cea care înlocuiește pachetului 8 (P8) al măsurii 10 (M.10) ”Creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon”. Noul cuantum maximal este de 300 de euro/UVM comparativ cu suma de 176 euro/UVM cât încasau fermierii.
Citiți și: Mangalița sau Duroc? Care este cea mai bună rasă de porci pentru creșterea în gospodărie!
Conform Ordinului MADR nr. 441/2024 publicat în Monitorul Oficial nr. 1229, fermierii care cresc animale în pericol de abandon primesc o primă compensatorie care este plătită anual pentru femelele de reproducție de rasă pură, ca sumă fixă pe UVM. Angajamentele voluntare se încheie pe o perioadă de 5 ani. Dacă în cazul ovinelor, carinelor, bovinelor și ecvideelor sumele rămân neschimbate, pentru porci subvenția aproape se dublează.
Astfel, valorile plăților compensatorii acordate pentru angajamentele DR-03 sunt:
- Ovine – 87 euro/UVM/an;
- Caprine – 40 euro/UVM/an;
- Bovine – 200 euro/UVM/an;
- Ecvidee 200 euro/UVM/an;
- Porcine 300 euro/UVM/an.
Vechile cuantumuri erau următoarele: Ovine 87 euro/UVM/an, Caprine 40 euro/UVM/an, Bovine 200 euro/UVM/an, Ecvidee 200 euro/UVM/an și Porcine 176 euro/UVM/an.
Citiți și: Bani în plus pentru crescătorii de porci Mangalița și Bazna!
Ce condiții trebuie să respecte fermierii pentru subvenția-bonus din zootehnie
Ordinul menționat mai detaliază și care sunt condiții de eligibilitate aplicabile beneficiarului P8-M.10:
• deține femele de reproducție de rasă pură locală în pericol de abandon din speciile prevăzute în program, înscrise în registrul genealogic al rasei – secțiunea principală,
• se angajează să menţină angajamentul de agro-mediu pentru o perioada de minimum 5 ani, de la data semnării acestuia,
• se angajează să respecte cerinţele de bază relevante și cerinţele specifice pachetelor de agro-mediu pentru care aplică,
• se angajează să ţină o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de agro-mediu (de bază şi specifice la nivelul efectivelor aflate sub angajament).
Cerinţe specifice P8-M.10:
• beneficiarul se angajează să respecte regulamentul de organizare și funcționare a registrului genealogic al rasei condus de asociații acreditate de ANZ în baza art. 5 lit. a) din HG nr. 1188/2014,
• beneficiarul se angajează să menţină, pe o perioadă de 5 ani, numărul de animale femele adulte de reproducție prevăzut la încheierea angajamentului, precum și descendenții femele necesari pentru înlocuirea acestor animale până la sfârşitul programului; dacă efectivul angajat se reduce, datorită unor cauze cum ar fi îmbolnăvirea, sacrificarea, moartea sau vânzarea animalelor, beneficiarul are obligaţia de a notifica Agenția de Plăți și de a reface efectivul de femele adulte de reproducție, prin trecere de la tineret sau prin cumpărare; în cazul în care efectivul de animale adulte nu se va reface în maximum 6 luni de la momentul notificării, sprijinul va fi redus proporţional (P),
• beneficiarii ţin o evidenţă a activităţilor agricole corelate cu implementarea cerinţelor de agro-mediu,
• beneficiarii măsurii vor trebui să facă dovada deţinerii competenţelor necesare implementării angajamentelor sau se angajează să obţină cunoștințele și informațiile necesare sau să asigure expertiza necesară în domeniul implementării angajamentelor de agro-mediu şi climă prin servicii de consiliere sau consultanţă, care să vizeze cel puţin aspectele legate de identificarea parcelelor agricole, completarea şi depunerea angajamentelor şi cererilor de plată, măsurile de management aplicabile la nivelul fermei necesare pentru conformarea la cerinţele de bază şi la cerinţele specifice ale angajamentelor. În cazul nerespectării cerinţelor specifice ale angajamentelor se aplică reduceri ale sprijinului acordat, care pot merge, în unele cazuri prevăzute de sistemul de sancţiuni aplicabil, până la excluderea de la plată.
Nu sunt eligibile pentru plăţi în cadrul acestui pachet ecvideele utilizate preponderent în scopuri sportive sau recreative.
Lista raselor locale aflate în pericol de abandon utilizate în agricultură în România, eligibile pentru plăţi compensatorii în cadrul intervenției DR-03 – agro-mediu și climă – creşterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon din PS 2023-2027, sunt:
- Ovine: Raţca (Valahă cu coarne în tirbuşon), Merinos de Suseni, Merinos Transilvănean, Merinos de Cluj, Ţigaie – varietatea ruginie;
- Caprine: Alba de Banat;
- Bovine: Sura de Stepă, Bivolul românesc;
- Ecvidee: Shagya Arabă, Lipiţan;
- Porcine: Bazna, Mangaliţa.
Plățile compensatorii pentru creșterea animalelor de fermă din rase locale în pericol de abandon se acordă crescătorilor care, ca urmare a respectării cerințelor specifice anagajamentului asumat în mod voluntar, obțin următoarele rezultate:
– mențin numărul de femele adulte de reproducție de rasă pură înscrise în angajament, pe toată perioada de desfășurare a angajamentului;
– dețin numărul de descendenți femele de rasă pură, care au fost stabiliți de societatea de ameliorare a rasei, până la finalul perioadei de angajament.