Monalisa Ungureanu, Agrii România: Băncile trebuie să fie principala sursă de finanțare a agriculturii
Violina Gorcinschi -Situația finanțărilor din agricultură în România în 2025. Perspectivele privind agricultura anul viitor indică direcții mixte în ceea ce privește capacitatea fermierilor de a-și plăti datoriile față de distribuitori sau față de bănci. Producătorii agricoli vor putea trece peste momentele dificile și vor fi solvabili dacă vor avea un an agricol bun, în condiții de vreme optime. În schimb, dacă situația problematică a culturilor se va repeta și în 2025, fermierii vor fi nevoiți să se concentreze pe modul în care își promovează business-urile în fața sectorului financiar-bancar, pentru a putea primi credite.
Monalisa Ungureanu, directorul general al companiei Agrii România, a prezentat, în cadrul ediției de luni, 9 decembrie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, perspectivele pentru anul viitor în legătură cu posibilitatea de finanțare a fermierilor și dacă aceștia vor putea să își onoreze datoriile față de distribuitorii de inputuri.
„Există niște lucruri care arată că avem un start bun al acestui an agricol 2024-2025. Condițiile meteo arată o perspectivă frumoasă. Culturile arată foarte bine am recuperat mult în zona de umiditate în sol. Deficitul de apă este recuperat în cea mai mare parte, acolo unde au existat probleme istorice și critice. Eu din această perspectivă sunt foarte optimistă”, a mărturisit Monalisa Ungureanu.
Cu toate acestea, în situația sumbră în care fermierii se vor lovi de condiții de secetă sau în care nu reușesc să câștige suficient din munca lor, vor beneficia de sprijin limitat din partea distribuitorilor.
„Trebuie să ajung într-o zonă de realism cu privire la situația celor mai mulți fermieri care n-au reușit (să se achite la timp de angajamentele financiare – n.r.). Este o parte a paharului pe care trebuie să o privim cu foarte mult realism. Sunt fermieri care, de-a lungul timpului, au primit îngăduință din partea noastră și sprijin. Au primit și continuă să fie sprijiniți de către distribuție, dar, la rândul ei, distribuția are niște limite. Și noi depindem, la rândul nostru, de finanțări bancare. Ce notez eu din interacțiunea cu partenerii noștri, este că băncile sunt într-o situație în care nu prea mai vor să finanțeze acest sector. Sunt fermieri care au aplicat și care nu au primit nici în acest moment răspuns în a primi sau a li se prelungi creditele. Cred că este un sentiment de nesiguranță al segmentului bancar în acest moment legat de toate aceste moratorii care, cu siguranță, au creat o zonă de disconfort. Fermierii au în momentul de față o presiune pe care trebuie să o ducem mai mult timp. În condițiile unui an agricol mai bun, probabil o vom depăși, dar dacă anul agricol nu este bun, vom avea o problemă”, a explicat directorul general al Agrii România.
Monalisa Ungureanu, Agrii România: „A fi distribuitor și a te suprapune și într-un rol de finanțator este o percepție greșită”
În condițiile în care distribuitorii depind și ei de finanțările bancare, nu au capacitatea de a-i sprijin pe fermieri. De aceea, aceștia ar trebui să își îndrepte atenția către a obține sprijin din partea băncilor.
„Eu am curajul să afirm cu tărie că băncile trebuie să fie principala sursă de sprijin de finanțare a agriculturii în România. Există acest credit comercial pe care noi îl avem și care, cu timpul sau în mod natural, precum se întâmplă în alte geografii, ar trebuie să dispară. A fi distribuitor și a te suprapune și într-un rol de finanțator este o percepție greșită. După evenimentele din acest an și având în vedere încotro ne îndreptăm în agricultură, eu cred că este timpul să începem cu toții să ne gândim din ce în ce mai serios la a face segmentul financiar-bancar să înțeleagă businessurile pe care le au fermierii și fermierii să încerce să își înțeleagă și să își vândă modelele de business segmentului financiar-bancar”, a afirmat Monalisa Ungureanu în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1.
În opinia Monalisei Ungureanu, băncile și distribuitorii au nevoie de garanții reale din partea fermierilor. În lipsa acestora, nu vor să riște să nu își recupereze banii.
„Cred că băncile privesc relația cu fermierii din perspectiva garantării. Cum pot garanta fermierii rambursarea creditelor respective. În segmentul de distribuție, acel simplu bilet la ordin reprezintă o garanție de confort, nu există o garanție certă. Dacă un fermier nu are capacitatea să plătească, nu ai ce face cu acel bilet la ordin. Poți doar să îl execuți și să aștepți să primești ceva în schimb. Segmentul financiar-bancar este din ce în ce mai reglementat și are nevoie de garanții solide din partea fermierilor”, a spus reprezentanta Agrii.
Comunicarea cu reprezentanții băncilor ar putea fi o soluție pentru ca agricultorii să poată accesa finanțare. „Cel mai important, tu, fermier, trebuie să îți prezinți business-ul și să explici băncii și garantarea sau disponibilitatea de a garanta sumele. Fermierii din România în ultimii ani au acces la credite care sunt multiplu de sume APIA pe care le poți primi. Este un pas important. Fermierii au primit diferite fonduri europene pe proiecte de investiții și fondul de garantare a putut să fie în spatele finanțărilor. Ceva bun s-a întâmplat în ultimii ani. Este important cum îți alegi bătăliile. Fiecare fermier trebuie să se uite exact și să aibă o conversație onestă cu ofițerul financiar bancar și să încerce și la mai multe bănci pentru că sunt și alte bănci în România care au altă disponibilitate”, a conchis Monalisa Ungureanu la Agrostrategia.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Monalisa Ungureanu, AGRII România (09.12.2024)