• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creșterea albinelor: afacerea cu care un bănățean vrea să își asigure anii de pensie

    agrointeligenta.ro -

    Bănățeanul Ionel Emil Drăgan a privit la început apicultura ca pe un hobby, din dorința de a se relaxa în mijlocul naturii, după 30 de ani de „urbanizare“. Întors în satul natal, a achiziționat 20 de colonii (familii) de albine, iar după doi ani, apicultura a devenit pasiune și afacere.

    Astăzi, stuparul se poate lăuda că este ”părintele” unui cunoscut brand apicol – Apimentor, cu care este prezent la târgurile de profil și care deja și-a consolidat reputația ca furnizor de produse de calitate.

    Povestea apicultorului Ionel Emil Drăgan a fost prezentată pe larg în ediția din februarie a revistei ”România Rurală”, editată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

    „Am început cu câțiva ani în urmă, când mă gândeam că peste 10 ani voi ieși la pensie și o să am nevoie de un venit consistent, întrucât pensiile de stat sau cele private nu pot acoperi nevoile unei familii de vârsta a treia. Am pornit de la 20 de stupi și am ajuns la peste 170. Spun „peste”, pentru că iarna nu a trecut și, la stupari, primăvara se număra bobocii, iar în ultimii ani mortalitatea din timpul iernii a crescut din cauza bolilor, frigului și a lipsei de cules din toamnă, uneori depășind 10% din efective”, ne-a povestit apicultorul care valorifică mierea, propolisul, polenul și ceara.

    Valorificarea o face pe piața liberă, la târgurile apicole și pe internet, în magazine on-line sau rețele de socializare.

    Dacă unele domenii și meserii apar și dispar de pe piață, apicultura este una dintre îndeletnicirile foarte vechi care dăinuie și care este îndrăgită din ce în ce mai mult. Mai mult, apicultura este o meserie nobilă care ajută la dezvoltarea mai multor domenii agricole prin polenizarea realizată de albine. Afacere devine însă rentabilă după câțiva ani de când începi să te ocupi de ea.

    Trai decent doar cu peste 100 de stupi

    În general, în primii trei-cinci ani, nu este afacere. Abia după cinci ani de investiții și dezvoltare poate deveni afacere, dacă este practicată corect și dacă și condițiile meteo sunt favorabile. O familie de două – patru persoane poate trăi din ea abia de la 120-150 de stupi în sus. Din cauza prețurilor mici ale produselor apicole din România, dacă ai mai puțin de 100 de stupi, nu se poate trăi doar din apicultură“, afirmă apicultorul.

    Domeniul apicol din România s-a dezvoltat datorită măsurilor 112 și 141 derulate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală, din perioada de programare 2007-2013. O provocare o reprezintă acum modificarea unității dimensiunii economice (UDE) în PNDR 2014-2020.

    Câteva dintre problemele cu care se confruntă în prezent apicultorii sunt folosirea necontrolată a pesticidelor de către alți fermieri, care ucid albinele, lipsa asocierii și sumele mici date de procesatori – 50% din prețul de vânzare en detail — un preț mult prea mic față de munca depusă. Ar fi util să existe cooperative apicole zonale care să presteze servicii de achiziție, procesare și de promovare în țară și în afara granițelor.

    Apimentor

    România se situează, din punctul de vedere al producției de miere de albine, pe locul trei la nivelul Europei, după Spania și Italia. Pentru o dezvoltare constantă a acestui sector este nevoie de o tehnologizare mai mare, refacerea bazei melifere și chiar scă-derea TVA-ului. „TVA-ul la vânzare este o dificultate pentru producătorii apicultori care sunt persoane juridice, iar pentru cei care sunt persoane fizice este o povară la achiziționarea echipamentelor necesare”, crede Ionel Emil Drăgan.

    El consideră că dezvoltarea apiculturii ar trebui începută în sistemele de educație, mai ales în școlile de meserii. Acest domeniu ar putea fi promovat în școlile de la sate prin cursuri opționale de apicultură, cu ajutorul apicultorilor voluntari.

    „Aș crea în fiecare euroregiune un centru de cercetare apicol, pentru ameliorarea și dezvoltarea materialului genetic, cât și pentru cercetarea și tratarea noilor boli apărute. Aş stimula formarea de cooperative apicole în fiecare euroregiune și aș crea un brand de miere pentru fiecare”, ne-a spus apicultorul bănățean, care crede că fiecare dintre cei ce lucrează în acest domeniu ar trebui să urmeze cursuri de calificare. Un alt pas ar trebui făcut în intensificarea controalelor veterinare pentru a preveni extinderea bolilor și a focarelor.

    Foto: România Rurală



     


    Te-ar mai putea interesa

    Ferma de măgărițe, o afacere cu potențial uriaș. Asinia Farm – producție de lapte, în curând și de carne APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    La Cocoș: Primim zilnic 15-20 de cereri de angajare. Nu avem criză de personal! Prognoza agrometeo: Valori satisfăcătoare pentru rezerva de apă în majoritatea regiunilor agricole Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an