• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri!

    Roxana Dobre -

    S-a aprobat majorarea subvențiilor pentru micii fermieri. Comisia Europeană (CE) a crescut valoarea ajutoarelor de minimis pentru producătorii agricoli. Astfel, a fost adoptată o modificare a Regulamentului „de minimis” pentru sectorul agricol prin care statele membre pot acorda sectorului agricol sprijin pentru un plafon maxim pe întreprindere pe o perioadă de trei ani de 50.000 de euro față de 25.000 de euro cât este în prezent.

    Comisia Europeană a anunțat ieri, marți – 10 decembrie, că a modificat normele privind sumele mici de ajutor de stat pentru sectorul agricol. Noul regulament scutește ajutoarele cu valoare mică din sectorul agricol de la controlul ajutoarelor de stat, deoarece se consideră că acestea nu au niciun impact asupra concurenței și comerțului pe piața unică. Regulamentul revizuit va intra în vigoare la trei zile de la publicarea sa în Jurnalul Oficial și se va aplica până la 31 decembrie 2032.

    Citiți și: Cosmin Micu: Limita de 280.000 de euro pe cadrul Ucraina ne scoate de la creditare. Porumbul, mai ieftin ca acum 14 ani!

    Sprijin mai mare pentru micii fermieri

    Plafonul pentru minimis, majorat de la 25.000 de euro, la 50.000 de euro

    În prezent, prin Regulamentul de minimis agricol, statele membre pot acorda sprijin sectorului agricol de până la 20.000 euro per beneficiar (25.000 euro, dacă statul membru are un registru central pentru înregistrarea ajutorului de minimis) pe o perioadă de trei ani fiscali fără notificare prealabilă pentru aprobarea Comisiei. Pe lângă aceste plafoane per beneficiar, fiecare stat membru al UE are o sumă națională maximă pentru un astfel de sprijin (așa-numitul „plafon național”), pentru a evita orice denaturare potențială a concurenței.

    În urma modificărilor oficializate de către Comisia Europeană, cuantumul maximal al ajutoarelor de minimis a fost dublat. Astfel, CE arată că schimbările operate aduc o serie de noutăți pentru sprijinirea fermierilor în mod direct, prin bugetele naționale:

    Creșterea plafonului maxim de minimis pe companie pe o perioadă de trei ani, de la 25.000 euro la 50.000 euro, pentru a reflecta mai mulți factori, inclusiv experiența acumulată, precum și evoluțiile pieței și inflația excepțională specifică sectorului din ultimii ani, precum și viitorul urmărind inflația așteptată până la data expirării Regulamentului.

    – Ajustarea „plafoanelor naționale” , care sunt calculate pe baza valorii producției agricole a statului membru. Plafoanele naționale sunt actualizate de la 1,5% la 2% din producția agricolă națională, iar perioada de referință este prelungită din 2012-2017 până în 2012-2023. Acest lucru permite luarea în considerare a valorii crescute a producției agricole, în special în ultimii ani, crescând astfel plafonul național pentru toate statele membre.

    – Eliminarea „plafonului sectorial” care împiedica statele membre să acorde un ajutor de minimis care depășește 50 % din plafonul național pentru același sector de produse.

    – Introducerea unui registru central obligatoriu al ajutoarelor de minimis la nivel național sau european. Acest lucru va crește transparența și va reduce sarcina administrativă asupra fermierilor – în mare parte micro companii – care utilizează în prezent un sistem de autodeclarare. În plus, aceștia nu vor mai fi nevoiți să se automonitorizeze conformitatea (în prezent, astfel de registre centrale sunt voluntare pentru statele membre).

    Prelungirea valabilității Regulamentului de minimis agricol revizuit până la 31 decembrie 2032 .

    ”Odată cu amendamentul aprobat astăzi, statele membre pot sprijini fermierii într-o măsură mai mare într-o manieră simplă, rapidă, directă și eficientă, deoarece un astfel de sprijin de minimis nu trebuie să fie notificat sau aprobat de către Comisie. În paralel cu amendamentul de astăzi, Comisia a luat măsuri suplimentare pentru a consolida poziția fermierilor în UE. Comisia a propus modificări specifice ale cadrului juridic actual stabilit în regulamentul de instituire a unei organizări comune a pieței produselor agricole (OCP) și un nou regulament privind aplicarea transfrontalieră a practicilor comerciale neloiale”, mai arată sursa citată.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Șeful APIA – precizări despre plata finală a subvențiilor către fermieri!

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat