• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cosmin Micu: Limita de 280.000 de euro pe cadrul Ucraina ne scoate de la creditare. Porumbul, mai ieftin ca acum 14 ani!

    Roxana Dobre -

    Tânărul fermier arădean, Cosmin Micu, spune că producătorii agricoli traversează unul dintre cei mai grei ani din ultima perioadă iar pentru foarte mulți agricultori datoriile acumulate vor aduce chiar falimentul. Fermierul este nemulțumit că ajutoarele acordate pe cadrul Ucraina sunt acordate pe societate și nu pe cifra de afaceri, astfel că atât fermierii mici cât și cei mari trebuie să se încadreze în plafonul de 280.000 euro/fermă.

    Fermierul Cosmin Micu care lucrează 1.450 de hectare în județul Arad este nemulțumit de limitarea societăților mari la suma de 280.000 euro care nu poate fi depășită pentru ajutoarele și creditarea acordată pe cadrul Ucraina. Acesta spune că fermierii traversează un an extrem de greu iar prețurile mici la cereale comparat cu investițiile pe hectar au lăsat datorii mari fermelor.

    Citiți și: Cosmin Micu: Noi, fermierii din vestul țării, suntem dezavantajați la vânzarea cerealelor

    Cosmin Micu, tânăr fermier din județul Arad

    Cosmin Micu, fermier: Finanțările pe cadrul Ucraina nu trebuie limitate la 280.000 indiferent de societate

    Fermierul arădean este de părere că societățile cu 100 de hectare nu pot fi puse pe picior de egalitate cu cele de 10.000 de hectare în ceea ce privește plafonarea ajutoarelor acordate pe cadrul Ucraina, inclusiv creditare, la 280.000 de euro/fermă.

    ”Pe mine mă nemulțumește partea de creditare, pentru că orice ajutor se discută, se discută pe acel plafon pe cadrul Ucraina de 280.000 euro. Și fermierii care și-au consumat plafonul  de 280.000 euro, practic nu se mai încadrează la alte ajutoare sau ce credit să îți mai iei? Avem deja OUG 4/2024 privind amânarea ratelor și Ordonanța 7 privind aprobarea schemei de ajutor de stat ”Creditul fermierului”. Dar practic tu ca fermier ești limitat, pentru că toate ajutoarele care se dau se dau pe acordul comisiei și atunci dacă vorbim de ajutorul acela care a fost pe cadrul Ucraina și limitează sumele la 280.000 euro noi am primit creditele acelea prin IMM  INVEST, a mai fost ajutorul de 100 de euro pe hectar și Creditul Fermierului. Iar dacă anul trecut ai luat Creditul Fermierului, orice sumă din el și ai consumat plafonul sau alții l-au atins cu suta de euro pe hectar, mai ales fermierii mari care au 3.000 de hectare au consumat banii doar cu suta de euro. Și atunci nu mai poți să-ți iei acum credit garantat de stat, pentru că totul se referă la acel plafon de 280.000 euro, deci cei care au consumat plafonul nu pot lua credite”, a declarat fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.

    Acesta a completat că deși au fost discuții ca plafonul să fie majorat, acestea nu s-au concretizat aprobarea fiind posibilă doar cu acceptul Comisiei Europene (CE). ”Într-adevăr s-a discutat ca plafonul să crească la 560.000 de euro dar la fel a rămas la decizia Comisiei.  Iar acel ajutor de 100 de euro s-a dat pe societate pentru că așa a deci Comisia. Iar un fermier care are zece societăți la zece mii de hectare ia de zece ori ajutorul de 280.000 de euro pe fiecare societate în parte iar altul care are suprafața pe o singură societate este limitat. Aceste lucruri le-am discutat și cu ministrul și ne-a spus că așa a aprobat Comisia. Așa s-a aprobat într-adevăr ajutorul dar s-a aprobat prost din punctul meu de vedere pentru că trebuia să se aplice cumva la cifra de afaceri nu poți să se raportezi la 280.000 de euro pe societate. Pentru că un fermier care are 100 de hectare pe societate ce face cu 280.000 de euro că nici nu îi poate consuma. Dar alt fermier care are 7.000-10.000 de hectare atunci sunt puțini bani și atunci cele 20% dintre fermele care aduc pe piață 80% din producție sunt cele mai impactate”, a mai spus fermierul.

    Citiți și: Bursa cerealelor. Prețuri la zi pentru porumb, floarea-soarelui, grâu și rapiță în portul Constanța

    Porumbul, mai ieftin ca acum 14 ani

    Cosmin Micu a declarat că pentru fermieri costurile creditelor, în contextul creșterii ROBOR, au adus datorii uriașe pentru exploatațiile agricole. Ca și cum aceste măriri nu erau suficiente fermierii s-au văzut și în situația de a vinde recoltele în unele cazuri la prețuri mai mici ca acum 14 ani.

    ”Și dacă e să facem o retrospectivă, fermierii au probleme și din cauza creșterii ROBOR pentru că în ultimii doi ani ne-a afectat foarte mult. Dacă comparăm cu 2021 și ne raportăm la credite de 2-3 milioane de euro dacă e 5% ROBOR atunci plătești 150.000 de euro în plus. Iar noi pe lângă asta avem și impactul prețurilor foarte mici, prețurile la îngrășăminte mari față de 2022 și atunci ai niște găuri de nu te poți aduna. Adică prețul la porumb era în 2010 un leu la porumb la data aceasta iar acum porumbul a scăzut la 0,85 de bani pe kilogram la noi în zona de vest, deci e diferență de 14 ani și numai inflația dacă o socotim. La floarea-soarelui a fost preț dar nu a făcut nimeni producție. Eu acum sunt la un eveniment agricol și nu am întâlnit un coleg fermier care să spună că îi merge bine în afară de domnul Dimitrie Muscă de la Curtici. Am vorbit cu o grămadă de fermieri și mi-au spus că o să fie foarte greu să depășească anul acesta agricol”, a mai subliniat fermierul.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat