• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Noi măsuri pentru consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare agroalimentară

    Roxana Dobre -

    Comisia Europeană a propus modificări specifice ale cadrului juridic actual stabilit în Regulamentul de instituire a unei organizări comune a pieței produselor agricole (OCP) și un nou regulament privind aplicarea transfrontalieră a practicilor comerciale neloiale. Aceste propuneri urmăresc să consolideze poziția fermierilor și să restabilească încrederea între actorii din lanțul de aprovizionare agroalimentară. Ambele propuneri reflectă în mod direct câteva recomandări ale Dialogului strategic privind viitorul agriculturii UE și răspund unora dintre cele mai presante provocări cu care se confruntă sectorul agricol.

    Îmbunătățirea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare agroalimentară și susținerea veniturilor acestora sunt obiective importante ale politicii agricole comune (PAC). Amendamentele vizate marți, 10 decembrie, urmăresc în mod special să consolideze poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare agroalimentară și să obțină un grad mai ridicat de încredere între actori.

    Citiți și: Dan Motreanu, eurodeputat: Fermierii și furnizorii mici și mijlocii vor fi protejați de 16 practici comerciale neloiale

    Conform comunicatului Comisiei, amendamentele vizate urmăresc în mod special să consolideze poziția fermierilor în lanțul de aprovizionare agroalimentară și să obțină un grad mai ridicat de încredere între actori prin:

    În paralel, Comisia propune noi reguli privind aplicarea transfrontalieră împotriva practicilor comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare agricol și alimentar interzise de așa-numita directivă UTP .

    Citiți și: Comisia Europeană îi invită pe fermieri să reclame practicile comerciale neloiale

    Medie: 20% din produsele agroalimentare dintr-un stat sunt din afara acestuia

    CE că în medie, aproximativ 20% din produsele agricole și alimentare consumate într-un stat membru provin din alt stat membru. ”Este necesar să se intensifice cooperarea autorităților naționale de aplicare a legii, în special prin îmbunătățirea schimbului de informații, a investigațiilor și a colectării sancțiunilor”, mai precizează Comisia.

    Sursa citată precizează că propunerea privind aplicarea transfrontalieră împotriva practicilor comerciale neloiale va consolida și mai mult aplicarea legii împotriva practicilor comerciale neloiale în relațiile între întreprinderi din lanțul de aprovizionare cu produse agricole și alimentare prin sprijinirea aplicării transnaționale. Propunerea introduce norme procedurale cu privire la modul în care ar fi realizată și realizată această cooperare în cazurile transfrontaliere. Prin instituirea unui mecanism de asistență reciprocă , autoritățile naționale de aplicare a legii vor avea posibilitatea de a solicita și de a face schimb de informații și de a solicita unei alte autorități de aplicare a legii să ia măsuri de executare în numele lor. Această abordare permite autorităților de aplicare a legii să convină asupra lansării unei acțiuni coordonate ori de câte ori există suspiciuni rezonabile de practici comerciale neloiale răspândite cu dimensiune transfrontalieră. Astfel de investigații sporesc protecția la nivelul UE pentru fermieri și furnizori mici și mijlocii împotriva practicilor comerciale neloiale din lanțul de aprovizionare agroalimentară.

    „Pe măsură ce se apropie sezonul sărbătorilor și familiile se adună pentru a împărți mesele, ne reamintește de dedicarea fermierilor care fac posibile aceste momente în jurul mesei. Echitatea pentru fermieri este o prioritate cheie. Venituri decente, prețuri corecte, poziție de negociere mai puternică în lanțul alimentar și protecție mai bună. De aceea, ca una dintre primele măsuri ale acestui mandat, sunt mândru să anunț propuneri care le vor consolida poziția competitivă”, a declarat Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără

    Ultimele știri

    INS: Importurile de lapte brut – creștere de peste 50% Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Noi măsuri pentru consolidarea poziției fermierilor în lanțul de aprovizionare agroalimentară