• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Povestea fermierului care a dovedit că performanța nu are vârstă: La 46 de ani s-a apucat de facultate și a accesat primele fonduri europene

    agrointeligenta.ro -

    De multe ori, am fi tentați să credem că vârsta este o piedică în atingerea unor țeluri, în realizarea unor planuri sau în dezvoltarea afacerii. Fermierul Ioan Florea (în foto alături de fiica sa cea mică) din comuna constănțeană Săcele este dovada vie că nu este niciodată prea târziu să îți îndeplinești visul. Pentru agricultorul nostru, acest vis a fost reprezentat de afacerea înființată în 1998, și pe care a reușit să o transforme total, cu mult efort, ani grei de muncă și sacrificii pentru toată familia. Astăzi, Asociația familială Flora este un model de business agricol – pornit cu câteva hectare, a ajuns la o suprafață totală de 600 de hectare și o cifră de afaceri de 500.000 de euro.

    „Am început această afacere în anul 1998, lucrând pentru început în arendă, o suprafață de 18 hectare, pe teritoriul comunei Săcele, cu o bază mecanică minimă – un tractor U650 SH, un plug și un disc aferent tractorului, o semănătoare pentru prășitoare și una pentru păioase”, își amintește Ioan Florea într-un interviu acordat ediției din februarie a revistei ”România Rurală”.

    Ioan Florea a pornit de la o bază materială extrem de redusă, dar având un bagaj de cunoștințe în domeniul agricol deloc de neglijat. Absolvent de liceu agricol, până la înființarea afacerii el a lucrat în fostul IAS Săcele, având funcția de responsabil economic la ferma vegetală.

    Prima combină, luată la mâna a doua

    Datorită cunoștințelor sale, în al doilea an de existență, asociația și-a putut permite să achiziționeze o combină second hand. Era totuși o realizare pentru că astfel a reușit să obțină rezultate mai bune, în ciuda faptului că utilajele prezentau un grad de uzură ridicat, iar rentabilitatea lor era mai scăzută.

    În paralel cu activitatea agricolă, fermierul s-a ocupat și de microferma zootehnică, formată din 50 de vaci de lapte și 250 de oi, afacere preluată de la părinți, care i-au oferit în continuare ajutorul necesar pentru bunul mers al acesteia.

    „În prezent, lucrez în arendă o suprafață de 600 de hectare pe teritoriul a două comune, Corbu și Săcele…”, povestește Ioan Florea, iar figura lui bonomă transmite echilibru, relaxare, dar și o forță ce captează interlocutorul.

    Zona unde este amplasată ferma agricolă exploatată de A.F. Flora deține un potențial ridicat pentru culturile de porumb, floarea-soarelui și rapi- ță și unul mediu pentru culturile de grâu și orz, fapt care îi conferă acestei asociații un avantaj competitiv față de alți agricultori din județul Constanța. După cum se știe, Dobrogea are un fond funciar deosebit de favorabil, o suprafață mare (3/4) ocupată de terenuri arabile, orizontale sau înclinate și soluri care au o fertilitate mare. Condițiile climatice sunt deosebit de favorabile practicării unei agriculturi performante, cu condiția ca potențialul natural să fie exploatat folosind tehnologii noi, productive.

    „Din fericire pentru noi, fermierii, agricultura a început să fie percepută ca un sector strategic pentru România, iar Asociația FLORA are toate motivele să promoveze dezvoltarea unei agriculturi competitive”, spune Ioan Florea, adăugând că „pentru realizarea unor producții optime se impune respectarea riguroasă a procesului tehnologic, dar și utilizarea de echipamente și utilaje care să permită practicarea unei agriculturi eficiente”.

    A început să studieze managementul agricol la 46 de ani

    După șapte ani de la înființarea asociației, în 2005, Ioan Florea a simțit că dimensiunile la care îi ajunsese afacerea impuneau cunoștințe suplimentare și aprofundate. Prin urmare, la 46 de ani, în anul 2005, s-a înscris la Facultatea de Management, Inginerie Economică în Agricultură și Dezvoltare Rurală din cadrul USAMV București, ale cărei cursuri le-a absolvit în 2009. Nu i-a fost ușor, dar astăzi este mulțumit de sine însuși. A reușit să le ducă pe toate la bun sfâr- șit și recunoaște că ceea ce a învățat la facultate nu putea fi suplinit de experiența anterioară.

    Primele fonduri europene, la 50 de ani

    „Ca urmare a cunoștințelor acumulate, în anul 2009, am accesat fonduri europene pentru achiziții de utilaje agricole noi, printr-un proiect pe Măsura 121 – Modernizarea exploatațiilor agricole, în valoare de 366 000 de euro, cu o cotă de participare proprie de 50%. După achiziționarea acestor utilaje, am început să obțin profit datorită faptului că am putut efectua lucrări agricole de bună calitate la momentul optim”, spune cu mândrie, Ioan Florea.

    Ca urmare a investițiilor realizate cu sprijinul financiar obținut, exploata- ția agricolă A.F. FLORA a reușit să se adapteze nevoilor pieței, îmbună- tățind competitivitatea exploatației, prin introducerea de tehnologii noi și performante care au condus la transformarea exploatației într-una viabilă din punct de vedere economic. Cifra de afaceri la ora actuală este de peste 500 000 de euro.

    Pentru eficientizarea costurilor de producție în raport cu suprafața exploatată și creșterea randamentului exploatației, asociația a achiziționat utilaje noi, necesare pentru întreg lanțul tehnologic: arat, recoltat, erbicidat. La ora actuală, asociația dispune de o bază mecanică suficientă pentru suprafața pe care o administrează, și anume: două combine de recoltat, una achiziționată din fonduri europene, cealaltă cumpărată în leasing, două tractoare cu putere de 210 CP, unul achiziționat tot din fonduri europene, un tractor de 110 CP, pluguri, discuri, semănători, pră- șitoare, mașini de administrare de îngrășăminte și erbicide.

    Ioan Florea nu a trecut pe la facultate numai pentru a avea o diplomă, ci a învățat cu mult sârg pentru că știa că de acest lucru depinde dezvoltarea afacerii sale și, desigur, traiul propriei familii. Întrebat pentru ce culturi optează în general, explică, așa cum a învățat la facultate, că acesta este un lucru extrem de important că- ruia îi acordă o mare atenție pentru că, spune el, „structura culturilor trebuie să pună în valoare condiţiile naturale şi economice din fermă, fiind necesară şi o grupare raţională a acestora. Astfel, la fiecare cultură trebuie avut în vedere potenţialul productiv al pământului, ţinându-se cont de sarcinile planificate, de condiţiile climatice şi cerinţele plantelor, de rotația culturilor şi de asigurarea necesarului de forţă de muncă şi materiale”. Cultivă cu precădere orz, grâu, floarea-soarelui, rapiță și porumb. Toată producția de cereale și rapiță de anul trecut a fost vândută către intermediari, la prețurile de piață din momentul recoltării.

    „Intenționez să accesez fonduri europene pentru achiziția unor silozuri de depozitare a cerealelor, pentru că, în acest mod, voi avea posibilitatea să vând producția la momentul propice, cu prețuri bune”, spune Ioan Florea, care este convins că accesarea fondurilor europene este o șansă incontestabilă de dezvoltare. Un plan de viitor, nu prea îndepărtat și perfect realizabil, este acela ca, tot din fonduri europene, să achiziționeze un sistem de peletizare a paielor și resturilor vegetale pentru ca, în perioada iernii, să producă brichete și peleți pentru centrale, sobe și șeminee.

    Structura culturilor în 2014
    • Grâu – o suprafață de 400 de hectare cultivate cu soiuri românești – Glosa, Fabula, Alex. S-a aplicat o fertilizare de bază cu 150 kg DAPP 18.46 și două fertilizări faziale cu azot, câte 100 kg substanță brută pe hectar. Producția obținută – 6 150 de kg/ha.
    • Orzoaică – o suprafață de 50 de hectare, s-a aplicat o tehnologie asemănătoare grâului. Producția obținută – 5 800 de kg/ha.
    • Rapiță – o suprafață de 150 de hectare. S-a folosit ca fertilizare de bază sulfatul de amoniu, 300 de kg/ha, aplicat sub primul disc și două fertilizări cu azot, în vegetație. Producția obținută – 2 700 de kg/ha (recolta a fost afectată de condițiile meteo din vara trecută, estimările inițiale fiind de 3 500 de kg/ha).

    Articol publicat în revista ”România Rurală” editată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România, în cadrul proiectului „Înfiinţarea şi sprijinirea Reţelei Naţionale de Dezvoltare Rurală”




    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!