• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Culturi distruse complet în ferma lui Valentin Popa: ”Acum ne-am învățat minte”

    Violina Gorcinschi -

    Asigurarea, esențială pentru fermieri în contextul climatic. Grindina din acest an a făcut ravagii în culturi în anumite zone ale țării. Chiar fermierului Valentin Popa, din județul Călărași, i-au fost compromise suprafețele de floarea-soarelui și porumb, așa cum a relatat, în luna iunie a acestui an, pentru Agrointeligența. Din păcate, acesta nu a reușit să fie compensat pentru că nu și-a asigurat culturile.

    Valentin Popa, care deține o fermă vegetală în comuna Sohatu, județul Călărași, a povestit, în cadrul ediției de marți, 10 decembrie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, despre pagubele mari suferite din cauza grindinei care a căzut la începutul verii din acest an.

    ”Din punct de vedere climatic, fermierii au stat foarte prost (n.r.: în acest an). A fost un an cumplit și foarte dificil. La mine în zonă, undeva la 30.000 de hectare au fost afectate de grindină mai mare ca oul de porumbel care a pus la pământ toate culturile. La floarea-soarelui, porumb am avut pagube de 100%, la grâu am avut de 50%. Din 2007, de când lucrez teren agricol, nu am întâlnit și nici nu știu dacă la mine în zonă au fost asemenea fenomene ca în luna iunie. Dauna totală la porumb și floarea-soarelui a fost întinsă pe o suprafață de 100 de hectare. Nu a căzut chiar pe toată zona, dar cred că undeva la 70% din zona unde aveam terenurile a fost afectată.  Grindina a căzut pe 30.000 de hectare, undeva la șapte localități”, a mărturisit fermierul în emisiunea Agrostrategia (TVR 1).

    Fermierul Valentin Popa: ”La anul îmi voi face asigurare pentru grindină”

    Valentin Popa regretă că, bazându-se pe experiențele anterioare, nu și-a făcut asigurare pentru grindină, însă este categoric că la anul o va face. Unii dintre colegii săi au primit chiar mai mult decât ar fi câștigat dacă și-ar fi vândut recoltele.

    Citește și: Fermier despăgubit cu peste un milion de euro pentru culturile distruse de grindină

    ”În acest an nu am avut asigurare. Dintre toți fermierii cu care am discutat, doar vreo doi au fost asigurați și despăgubiți de firmele de asigurări. Acum ne-am învățat minte pentru că niciodată nu am pus și răul înainte, am pus numai binele și de aceea nici nu ne-am gândit la grindină la modul că o să fie distrusă 100% din cultură. La noi a mai fost grindină în zonă, dar a afectat doar 20-30% (n.r.: din suprafața culturilor). Categoric îmi voi face asigurare și cred că toți fermierii din țară ar trebui să o facă, ca să se pună la adăpost și să fie siguri. Faci datorii, trebuie să le dai și atunci firma de asigurări te despăgubește foarte repede. Aș zice că pentru unii fermieri a fost mai bine decât dacă recoltau cultura. Avem un exemplu să facem și noi asigurări și să ne punem la adăpost în decursul anilor următori”, a declarat fermierul călărășean invitat la Agrostrategia (TVR 1).

    Citește și: Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment”

    După grindina devastatoare, seceta a fost cea care a pus capac culturilor fermierului călărășean, însă acesta a fost mulțumit de faptul că despăgubirile de secetă și avansul de subvenție au intrat repede în cont, în comparație cu anul trecut.

    ”Peste culturile care ne-au rămas în picioare a venit seceta și, de exemplu, la porumb am fost afectat 100%, iar la floarea-soarelui, 70-80%. Banii pentru despăgubirile de secetă au intrat. Procesul a mers mult mai repede, banii au intrat foarte repede, la fel și avansul de subvenție față de anul trecut. Anul trecut au întârziat foarte mult, s-au dus aproape de luna februarie. Acum, majoritatea fermierilor au avut avansul în cont până la 1 noiembrie”, a spus Valentin Popa.


    Te-ar mai putea interesa

    Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă APIA – anunț urgent pentru fermieri! Termen limită: 31 ianuarie! Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă