Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment”
Roxana Dobre -Micii fermieri fac apel la autorități să îi ajute după ce grindina care a picat în noaptea de joi spre vineri a distrus culturile de pe raza a mai multor localități care aparțin de comuna Sohatu, județul Călărași. Fermierul călărășean Valentin Popa a tras un semnal de alarmă după ce a rămas fără recoltele din acest an în câteva minute.
Valentin Popa a relatat vineri, 14 iunie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO cum a pierdut în numai câteva minute toată producția din acest an de la orz, grâu, porumb, floarea-soarelui și mazăre.
Citiți și: Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h!
Valentin Popa, fermier: Grindina a reușit în doar câteva minute să distrugă în totalitate culturile agricole din zona noastră
În ferma lu Valentin Popa din comuna Sohatu, județul Călărăși culturile de pe 150 de hectare au fost distruse în totalitate. Totul s-a întrâmplat ca și în alte multe zone în noaptea dintre joi și vineri când grindina a lovit cu putere culturile.
”Ieri noapte (noapte ade joi, 13 iunie, spre vineri, 14 iunie – n.r.), în jurul orei 24.00 a început o furtună care a venit mai mult cu grindină și care a reușit în doar câteva minute să distrugă în totalitate culturile agricole din zona noastră. Vorbim de localitățile Sohatu, Gălbinași, Gurbănești și Sărulești. Deci în doar zece minute după cum estimez eu, grindina a făcut prăpăd pentru că bucățile mari de gheață au distrus circa 4.000 de hectare doar aici în zona noastră. Strict la mine în fermă am afectate culturile de orz, grâu, porumb, floarea-soarelui și mazăre unde avem distrugere totală. Ca suprafață am 150 de hecatre adunate unde nu mai pot recolta nimic. La orz apucasem să recoltez undeva la 50 de tone ieri și cam atât. Și mai aveam în acea solă undeva la șase hectare pentru care astăzi trebuia să revin și să termin de recoltat”, a povestit fermierul pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Potrivit acestuia, vineri dimineață, fermierii au privit neputincioși cum totul era distrus în câmp. Cea mai mare durere a fermierilor este că se pregăteau de recoltatul grâului, cultură care acum este distrusă complet.
”La grâu nu apucasem să intru, și de fapt în zona noastră nimeni nu intrase încă, iar acum nu prea mai avem ce recolta pentru că este bătut de piatră și efectiv este scuturat tot, vorbim de pagubă totală doar să băgăm un terradisc și să încorporăm paiele în sol. Nu mai zic de alte cheltuieli pe care trebuie să le prevedem pentru că boabele căzute pe sol pot încolți și atunci suntem obligați să venim cu un erbicid, deci alte costuri. Eu vă spun că la momentul acest toți fermierii de la noi din zonă nu știu ce vor face pentru că sperau că odată cu recolta își or achita datoriile. Dacă statul nu intervine pe situații de urgență nu văd cum vom continua. Eu aveam orz la mine în fermă de 8-9 tone/ha, grâu de 7-8 tone/ha la floarea-soarelui la fel estimam că vom sta bine pentru că avea deja peste 1,70 metri și chiar dacă nu mai ploua de aici încolo făceam cel puțin 2,5 tone/ha. Eu personal nu aveam asigurare pentru că atunci când am avut mi s-au pus tot felul de motive când a trebuit să fiu despăgubit și am spus că nu are rost să dau zeci de mii de lei pe polițe și să nu primit despăgubiri când aveam cea mai mare nevoie”, a mai spus Valentin Popa care este prim-vicepreședinte al Asociațiai Forța Fermierilor și Coordonator Departament Ferma de familie – Vegetal.
Fermierii cer ajutor pe situații de urgență de la autorități
Fermierul din județul Călărași a făcut prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO un apel la autorități pentru a veni în sprijinul fermierilor cu despăgubiri.
”Transmit autorităților să nu ne neglijeze pentru că aici la noi pe raza județului Călărași sunt trei sau patru localități numai din ce știu eu unde culturile sunt toal compromise. Noi cerem autorităților să vină cu un ajutor pe situații de urgență pentru că nu numai eu dar și peste 40-50 de fermieri numai din județul Călărași, vom da faliment și să perdem și tot ce am agonisit de ani de zile. Pentru că nimeni nu se aștepta ca să vină grindina acum să vină grindina chiar îniante de recoltat, după ce am investit deja atâția bani. Noi ne doream doar să ne putem vinde culturile pentru că băncile și firmele de inputuri nu o să înțeleagă pe nimeni și nu o să aștepte după nimeni. De aceea avem nevoie de ajutor! Chiar i-am trimis pozele și domnului ministru al agriculturii și am făcut apel la dânsul să găsească o soluție pentru noi”, a spus fermierul.