• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Raport USDA decembrie – oleaginoase: Mai puțină rapiță, mai multă soia

    Violina Gorcinschi -

    Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) a emis raportul din luna decembrie privind situația principalelor culturi la nivel mondial în sezonul 2024-2025. Prognoza globală a recoltelor de oleaginoase a crescut în această lună, datorită producției mai mari de soia, în timp ce estimările la floarea-soarelui au rămas neschimbate și cele la rapiță au scăzut.

    Analiștii USDA au arătat, prin raportul din luna decembrie, estimările legate de producția de oleaginoase la nivel mondial. Potrivit prognozelor, soia ar avea rezultate promițătoare, în timp ce rapița e în scădere din cauza recoltelor slabe din Canada. În UE, recoltele de floarea-soarelui au scăzut.

    Raport USDA decembrie privind culturile oleaginoase: Mai puțină rapiță, mai multă soia

    Estimările privind producția de soia au crescut cu 1,7 milioane de tone, până la 427,1 milioane de tone, cu o suprafață mai mare cultivată în Argentina și Bolivia și cu randamente mai mari pentru Canada.

    Producția de rapiță a scăzut cu 1,1 milioane de tone, în principal din cauza recoltelor mai scăzute din Canada, potrivit celui mai recent raport al Statistics Canada.

    Producția globală de floarea-soarelui a rămas aproape neschimbată. Scăderile de recoltă din UE au fost compensate de producția mai mare din Ucraina și Rusia.

    Citește și: Iurie Rija, Agrocereale: Prețurile la floarea-soarelui pot crește din nou!

    Perspectivele pentru boabele de soia în sezonul 2024/2025 includ o producție mai mare, exporturi, măcinare și stocuri finale. Exporturile au crescut pentru Canada și Bolivia cu livrări mai mari, iar importurile au crescut pentru Algeria și Zimbabwe.

    Morăritul a crescut cu un milion de tone la 41 milioane pentru Argentina, ceea ce a condus la exporturi mai mari de făină și ulei de soia.

    Importurile de făină de soia au crescut pentru UE, Algeria, Iran și Venezuela. Exporturile globale de ulei de soia au crescut cu 0,6 milioane de tone la 12,6 milioane de tone din cauza exporturilor mai mari către Argentina, Brazilia și SUA.

    Livrările mai mari de ulei de soia sunt compensate de exporturile mai scăzute de ulei de palmier, cu 1,4 milioane de tone, până la 46,6 milioane, din cauza reducerii aprovizionării și a producției mai scăzute pentru Indonezia și Malaezia. Stocurile finale globale de ulei vegetal au scăzut la 27,9 milioane de tone, în scădere cu 2%. faţă de luna precedentă şi cu 7 la sută. comparativ cu sezonul 2023/2024.

    Citește și: Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița!

    Producția de semințe de floarea-soarelui (foto: olx.ro)

    Raport USDA privind producția de floarea-soarelui în Ucraina

    Producția de floarea-soarelui a Ucrainei pentru anul comercial 2024-2025 este estimată la 12,9 milioane de tone, cu 3% mai mult față de luna trecută, dar cu 17% în scădere față de anul trecut. Randamentul este de așteptat să fie, în medie, de 2,08 tone pe hectar, cu 3% mai mare față de luna precedentă, dar cu 14% mai mic decât anul trecut, s-a arătat în raportul USDA.

    Suprafața recoltată este estimată la 6,2 milioane de hectare, neschimbată față de luna trecută și cu 3% în scădere față de anul trecut. Ucraina este al doilea cel mai mare producător de semințe de floarea-soarelui, reprezentând 25% din producția totală la nivel mondial.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare 2024. Data la care începe înscrierea fermierilor în aplicația AFM O fermă de 1.360 de hectare a fost scoasă la vânzare cu 20 de milioane de euro Subvențiile care se achită fermierilor până la finalul anului

    Ultimele știri

    S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025 Plăți de 1,2 miliarde de euro în conturile fermierilor Casa Verde Fotovoltaice 2024. AFM a publicat lista oficială!