• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Prețul cerealelor în Bărăgan. Valentin Popa, fermier: Am înlocuit porumbul cu rapița!

    Violina Gorcinschi -

    Situația culturilor de toamnă în Bărăgan. Fermierul Valentin Popa, din județul Călărași, a cultivat mai multă rapiță, orz și grâu pentru culturile de toamnă, în detrimentul porumbului, care este expus riscurilor schimbărilor climatice. În opinia fermierului, rapița este profitabilă, chiar dacă este mai greu de cultivat, iar orzul nu este o cultură pretențioasă.

    Valentin Popa, care deține o fermă vegetală în comuna Sohatu, județul Călărași, a spus pe ce culturi de toamnă a mizat în acest an, în cadrul ediției de marți, 10 decembrie, a emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR: rapiță, orz și grâu. Din punct de vedere meteorologic, culturile se bucură de umiditate suficientă și de temperaturi optime.

    ”În acest moment am terminat de semănat culturile de primăvară. Arată foarte bine, am avut și precipitații în ultima perioadă – peste 100 de litri pe metru pătrat. Doar acum câteva zile am avut 20 litri pe metru pătrat și asta arată că suntem pe un drum bun noi ca fermieri și culturile arată viguroase, foarte bine, nu au venit nici înghețuri care să afecteze rapița care este mai sensibilă. Am semănat rapiță, grâu și orz – 70% am semănat culturi de toamnă”, a spus fermierul la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1.

    Cultură de orz la început de octombrie

    Valentin Popa, fermier: Am semănat rapiță, grâu și orz în acest sezon

    În această vară, seceta a compromis suprafețe mari de cultură în România, motiv pentru care porumbul a fost detronat în sectorul agricol. Fermierii se orientează către rapiță sau orz, mai profitabile și mai sigure.

    ”Noi, fermierii, puneam întotdeauna accent pe cultura de porumb. E adevărat, este mai profitabilă față de alte culturi și nu ai investiții mari. Când tragi linie, poți să spui că îți rămân bani în plus, dar, având în vedere schimbările climatice, trebuie să ne adaptăm și am redus suprafața culturilor de primăvară. Fermierii au redus, în medie, cu 30% suprafața cultivată cu porumb. În acest moment, sunt fermieri care, pentru primăvară, au oprit 10% cel mult, adică pentru porumb și floarea-soarelui. Am văzut că unii sunt încântați cu cultura de sorg. E mai greu până ne obișnuim, dar depinde și de procesator. Nu prea e piață de desfacere și aici ai o teamă ca fermier”, a explicat Valentin Popa.

    Citește și: Fermierul Valentin Popa a pierdut toate culturile: ”Cerem autorităților să ne ajute pentru că vom da faliment”

    Deși nu era un fan al rapiței până acum, Valentin Popa s-a dat pe brazdă și a decis să își încerce norocul în acest an. A mers și cu o cultură sigură – orzul. Grâul, însă, a rămas cultura de bază. ”Eu, din 2006, până în acest an, nu am pus rapiță niciodată. Nu eram adeptul rapiței pentru că am zis că e o cultură mai sensibilă, implică mai multe tratamente, trebuie să îi dai mai multă atenție, dar am fost nevoit să renunț la cultura de porumb. Am prins și o vreme bună care mi-a dat și optimism. La anul cred că aș cultiva cu rapiță 30% din suprafața fermei. Grâul rămâne cultura de bază. De vreo doi ani merg și pe cultura de orz. Nu eram adeptul ei, dar având în vedere schimbările climatice, m-am dus foarte mult pe orz. Nu necesită foarte multe tratamente, îngrășăminte, e o cultură mai profitabilă și ești sigur de ea. Sunt primii bani care intră în fermă și am încercat să fac contracte și să o vând direct din fermă, nu stochez ca să aștept un preț mai mare”, a mai spus fermierul călărășean.

    Citește și: Fermierii și-au schimbat planul de culturi din cauza secetei. Mihai Moraru: La rapiță avem hectare record!

    În cadrul emisiunii, Valentin Popa a menționat și la ce preț se vând cerealele în zona Bărăganului.

    ”Pentru orz, zic că prețul se duce undeva la 750 de lei pe tonă, poate și mai mult. La grâu, cred că sare de 900 de lei pe tonă, în contractele futures. La grâu am mai stocat 40-50 de tone în diferiți ani, dar mi-a prins bine, pentru că, chiar dacă nu le-ai vândut atunci, pe parcurs, dacă mai ai nevoie de bani, poți să vinzi la momentul respectiv”, a afirmat Valentin Popa.


    Te-ar mai putea interesa

    APIA a reluat plata subvențiilor! Primii fermieri care primesc banii în conturi în noul an Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Lege nouă în vigoare! Fermierii își pierd subvenția APIA dacă nu respectă programul și plata angajaților

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă