S-au emis derogările pentru tratamentele cu neonicotinoide la porumb și floarea-soarelui 2025
agrointeligenta.ro -Derogări tratamente sămânță cu neonicotinoide în campania de semănat din primăvara 2025. Autoritatea Națională Fitosanitară a publicat autorizările temporare pentru tratarea semințelor de porumb și de floarea-soarelui cu produse pe bază de neonicotinoide.
Trei produse au fost autorizate de către Ministerul Agriculturii, prin semnătura ministrului Agriculturii Florin Barbu, pentru tratamentele cu neonicotinoide. Este vorba despre produsele Cruiser 350 FS, Picus 600 FS și de Nuprid Al 600 FS la floarea-soarelui și la porumb.
Ca și în cazul derogărilor anterioare, autorizațiile pentru tratarea semințelor au fost acordate la cererea fermierilor reprezentați prin cele patru organizații ce formează Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC): Federația Națională PRO AGRO, LAPAR – Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România, UNCSV – Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, și AFF – Asociația Forța Fermierilor.
Aprobarea pentru utilizarea celor trei produse pentru tratarea semințelor de porumb și de floarea-soarelui a fost emisă pentru perioada 20 ianuarie – 19 mai 2025.
”Însămânțarea cu semințele tratate se va face exclusiv în zonele și pe suprafețele puternic afectate de atacul dăunătorilor de sol Tanymecus dilaticollis și Agriotes spp. Tratamentul semințelor de porumb și de floarea-soarelui va fi efectuat doar de prestatorii de servicii autorizați”, se arată în aprobările publicate de ANF pe site-ul propriu.
După efectuarea semănatului, fermierii care au utilizat semințe tratate cu neonicotinoide au obligașia de a transmite o declarație la oficiul fitosanitar județean cu următoarele informații:
- localitatea;
- blocul fizic/parcela pe care s-a înființat cultura
- cantitatea de sămânță utilizată/cantitatea de sămânță rămasă neutilizată;
- suprafața semănată;
- tipul de semănătoare (echipată cu deflector).
După data de 19 mai este interzisă crearea de stocuri de sămânță tratată cu produsul de protecție a plantelor pentru care s-a emis derogare, se mai arată în autorizațiile temporare.