• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cerealele se scumpesc, prețul rapiței a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani

    Violina Gorcinschi -

    Prețurile cerealelor sunt în creștere datorită scăderii exporturilor din Rusia, într-un context de cerere ridicată la nivel mondial. Potrivit estimărilor Departamentului de Agricultură al SUA (USDA), stocurile globale la grâu se situează la cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani. În același timp, prețurile la rapiță au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani.

    Prețurile la grâu sunt susținute de o ofertă globală scăzută, reflectată și în raportul USDA privind cererea și oferta, de săptămâna trecută. Departamentul american și-a redus prognozele privind recolta de grâu din UE pentru anul comercial 2024-2025, precum și în legătură cu exporturile din Rusia, din cauza fenomenelor meteorologice care au afectat recoltele.

    Cerealele s-au scumpit la nivel global, din cauza scăderii exporturilor rusești

    Analiștii ruși de la SovEcon se așteaptă ca exporturile de grâu rusesc să fie între 3,3 și 3,5 milioane de tone în decembrie 2024, comparativ cu 4,1 milioane de tone în noiembrie. Reducerea cu 17%, a exporturilor rusești de la o lună la alta a fost determinată de profitabilitatea scăzută a acestora, din cauza tarifelor de export mai mari.

    În prezent, marja pentru exportatori este negativă, în comparație cu aproximativ 10 dolari în urmă cu o lună, a calculat SovEcon. Taxa la export este acum de 4.872 ruble pe tonă (47 dolari/tonă), în creștere față de 2.569,2 ruble pe tonă (26 dolari/tonă) din luna precedentă.

    Citește și: Rusia, aproape de o criză agricolă – Culturile de toamnă se află în cea mai proastă stare din istorie

    SovEcon, citată de Agrarheute, estimează exporturile rusești de grâu la doar 44,1 milioane de tone pentru întregul sezon 2024-2025, în paralel cu cele 47 milioane de tone preconizate de USDA (în scădere cu un milion de tone). Săptămâna trecută, volumul de contracte semnate a atins cel mai scăzut nivel din aprilie încoace.

    Între timp, Bursa de cereale din Rosario și-a crescut estimările privind producția de grâu din Argentina (anul comercial 2024/2025) cu 0,5 milioane de tone, până la 19,3 milioane de tone, datorită precipitațiilor favorabile din ultima vreme.

    Agenția braziliană Conab și-a redus prognozele privind producția de porumb pentru sezonul 2024-2025 cu 0,18 milioane de tone, la 119,63 milioane de tone. În ciuda revizuirii, estimarea rămâne cu 3,4% mai mare decât recolta de anul trecut.

    Rapița s-a scumpit semnificativ (foto: cmbroker.cloud)

    Prețurile rapiței, la cel mai înalt nivel din ultimii doi ani

    Prețurile la rapiță au crescut semnificativ vineri, 13 decembrie, și vor continua să crească și în această săptămână. Blocajul traficului de pe râul Moselle din Germania a compromis circulația mărfurilor și comerțul cu cereale.

    Acest fenomen a determinat Euronext să închidă porturile franceze de livrare de pe Moselle până la data limită a contractului de rapiță din februarie 2025, relatează Agritel. Această situație favorizează răscumpărarea pozițiilor scurte la Euronext pentru contractele din februarie 2025. Vineri, prețurile au atins nivelul maxim din ultimii doi ani, de 550,50 euro/tonă.

    Diferența de preț dintre februarie 2025 și mai 2025 este acum de 16,50 euro/t, față de cea de acum o săptămână, de 5,50 euro/t, transmite Agritel.

    Exporturile de soia din SUA au crescut brusc în ultimele două luni (sprijinind și prețurile de rapiță), deoarece China și alte țări și-au mărit achizițiile pe fondul temerilor că noua administrație Trump ar putea impune politici tarifare agresive. Cu toate acestea, vânzările ar putea încetini, deoarece sunt așteptate noi livrări semnificative din America de Sud la începutul noului an.

    Citește și: Raportul USDA – decembrie. Producții mai slabe la porumbul din România

    Prețurile la porumb încep și noua săptămână într-o notă mai fermă, după ce vineri au scăzut moderat.

    „Recenta susținere a prețurilor pe piața de porumb se datorează cererii puternice de export și de etanol pe piețele SUA și globale, precum și achizițiilor masive de fonduri. Datele din raportul WASDE din decembrie au întărit tonul de susținere”, spun analiștii din SUA.


    Te-ar mai putea interesa

    Rabla pentru Tractoare bate pasul pe loc. Ce șanse mai sunt să se dea finanțările anul acesta Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Vârsta animalelor pentru subvențiile APIA, schimbată. Ce propun reprezentanții crescătorilor

    Ultimele știri

    Zetor Crystal HD – tractorul perfect pentru fermele mici și mijlocii. Dotări, preț în România Cerealele se scumpesc, prețul rapiței a atins cel mai înalt nivel din ultimii doi ani AAC: Adoptarea Legii arendei marchează o zi istorică pentru agricultura românească!